Nenad Stojanović sa sjetom priča o vremenu provedenom u Leotaru: Na “Policama” sam tresao mreže kako sam htio

Darko Pašagić
Nenad Stojanović sa sjetom priča o vremenu provedenom u Leotaru: Na “Policama” sam tresao mreže kako sam htio

PRNjAVOR - Te sezone imali smo vrhunsku ekipu i sasvim zasluženo smo stigli do titule. Zato se nadam da će se “Policama” ponovo igrati premijerligaški fudbal i da će ulazak u elitu, iako administrativnim putem, moj Leotar opravdati, ali i da će se u Trebinju uskoro ponovo pevati šampionska pesma.

Rekao je kao iz topa prvotimac Leotara u šampionskoj sezoni 2002/03. i najbolji strijelac te godine u Premijer ligi BiH Nenad Purke Stojanović, koji je sa veteranima Crvene zvezde bio gost na proslavi 75 godina prnjavorskog Ljubića.

- Dobra saradnja Crvene zvezde i Leotara krunisana je tako što su nas petoricu koji nismo bili u prvom planu poslali da pomognemo Leotaru, a sa nama je došao i trener Mile Jovin. Uz mene su tu bili Slavoljub Đorđević, Dejan Musović, Milan Popović i Pavle Delibašić, i svi smo se veoma brzo uklopili u ostatak odlične ekipe koju su imali Trebinjci - rekao je Stojanović, koji je već naredne sezone postao prvotimac Crvene zvezde.

Iako je “Dučićevom gradu” proveo samo godinu, postao je miljenik ne samo navijača, nego i svih Trebinjaca, koji ga se danas veoma rado sjećaju po čak 21 golu u 23 utakmice i tituli najboljeg strijelca.

- Bila je to stvarno sezona iz snova. Nekako mi je sve uspevalo, a golove sam, čini mi se, davao kad god i kako sam god hteo. Sada kada vraćam film unazad, možda i najlepša godina u karijeri, koju ne bi menjao ni za jednu drugu. Celi grad je disao za klub, praktično čitav taj deo Hercegovine. Zato i ne treba da čudi što smo stigli do titule. Žao mi je što su već posle nekoliko godina počeli da se gomilaju problemi, ali mnogo veći klubovi muku muče sa finansijama, pa nađu put povratka. Verujem da će tako biti i sa mojim Leotarom, jer Trebinje jednostavno mora imati premijerligaša - nastavio je Stojanović, koji je poslije igrao, između ostalog, u Belgiji, Rusiji, Azerbejdžanu, Crnoj Gori i brojnim klubovima u Srbiji.

A da je to bila skladna ekipa, govori i činjenica da su ostali u kontaktu.

- Čujem se redovno sa Ninoslavom Milenkovićem, Predragom Vukičevićem, čak imamo i zajedničku grupu u kojoj su, između ostalih, Pajo Janković, Gavrilo Čorlija, Dušan Kerkez, Siniša Mulina, Branislav Krunić, Slavoljub Đorđević. Često u nju ubacujemo dogodovštine, šale na svoj, ali i na njihov račun. Nemamo puno vremena da se viđamo, jer ih je većina zakoračila u trenerske vode, gde su neki već postali uspešni, poput Đorđevića, koji je nedavno preuzeo Vojvodinu i pomoćnog trenera Čukaričkog Delibašića - rekao je popularni Purke.

Pripada ljudima koji ne žale za “prosutim mlijekom”.

- Nisam od onih koji se zbog nečega kaju ili tuguju, ali mi je iskreno žao što nisam još bar jednu godinu proveo na “Policama” i igrao kvalifikacije za Ligu šampiona. Međutim, tih godina bila su brojna  previranja na “Marakani”, pozvao me Dragan Džajić i rekao da moram da se vratim. Naravno da mi je tada bilo drago što ću obući crveno-beli dres, ali sam i bio svestan strašne konkurencije u napadu, gdje su bili Nenad Žigić i Marko Pantelić. Ipak, odigrao sam dosta utakmica, postigao i dosta golova, ali čini mi se da bi bilo bolje da sam ostao u dresu Leotara - sa sjetom je istakao Stojanović.

U duelu veterana Crvene zvezde i Ljubića pokazao je da je još uvijek u odličnoj formi.

- Nije iznenađenje, jer sam i sa 42 godine još uvek aktivan. Prošlu sezonu sam bio trener i igrač Kaluđerice, koja je nastupila u Ligi Beograda, sada me zovu iz Hajduka sa Liona, koji je u Ligi Beograda, grupa A, a ima ambicije za nešto više. Uz sve to, radim u Školi fudbala “Bubamara 2010”, koju drži Miloš Stojčev, još jedan igrač Leotara. A što se tiče veterana, uvek se rado odazivam pozivima, jer mi je čast da igram uz fudbalske velikane, koji su zlatnim slovima upisani u istoriju kluba sa “Marakane”. Svestan sam da sam mlađi od većine i da mogu više da izdržim. Zato sam na terenu zadužen za driblinge i postizanje golova, dok su oni zaduženi za treće poluvreme - sa osmijehom je naglasio rasni strijelac.

Osvrnuo se i na trenutku situaciju u srpskom fudbalu, na Crvenu zvezdu i reprezentaciju.

- Zvezda će i naredne sezone imati moćnu ekipu. Verujem da ćemo opet biti šampioni. Što se tiče Evrope, u dve poslednje sezone su nas naučili na grupu fazu, verujem da će ponovo stići tamo, ovog puta do grupne faze Lige šampiona. Verujem da je reprezentativni fudbal dolaskom Dragana Stojkovića na mesto selektora dobio mnogo, jer je Piksi dokazani autoritet, a to je baš potrebno. Jer Srbija stvarno ima dobre igrače, koji igraju u vrhunskim klubovima, gde su velike zvezde i sve njih treba uklopiti u skladnu celinu. Stojković to može i siguran sam, da nas je vodio protiv Škotske u baražu, da bi Srbija sada igrala na Evru - rekao je na kraju Stojanović.

Navija za autsajdere

Nenad Stojanović sa velikom pažnjom prati Evro i ističe da je uvijek bio uz autsajdere.

- Kada nema Srbije, uvek navijam za uslovno slabije ekipe, tako da su na ovom šampionatu moje simpatije okrenute prema Velsu i Škotskoj. Po meni, najveći favorit je Italija, koja je nastavila sjajnu seriju pod Robertom Manćinijem i sa tri pobede u grupi pokazala da ima velike domete. Tu je uvek jaka Francuska, koja ima ne samo jedan, već dva strašna tima, ali je u duelu sa Mađarima pokazala da je ranjiva. Daleko mogu da doguraju Nemačka, Portugalija..., a uvek neko može da iznenadi, mada mislim da se to sada neće desiti - rekao je Stojanović.

Eriksen

Nekadašnji as Crvene zvezde i Leotara bio je šokiran gledajući agoniju danskog reprezentativca Kristijana Eriksena na startu Evra.

- Za mene su to bile jezive scene. Bio sam zatečen i dugo sam posle razmišljao šta može da se desi u telu vrhunskog profesionalca, pa da srce otkaže. Da li je razlog naporna sezona ili je za sve kriv nesrećni virus korona, koji je po sve nas ostavio velike posledice, teško je reći. Neki su već počeli da sumnjaju da je nešto treće u pitanju, ali verujem da je Eriksen pravi sportista i da je formu održavao na prirodan način. Bilo je jezivo - naglasio je popularni Purke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana