Najkvalitetnije izdanje trke “Beograd - Banjaluka” do sada

Dušan Repija
Najkvalitetnije izdanje trke “Beograd - Banjaluka” do sada

BANjALUKA - Dva prokontinental tima Vini Zabu KTM i GM Novo Nordisk poslali su prijave za učešće na 14. biciklističkoj trci “Beograd - Banjaluka” koja će po svemu sudeći biti najjača do sada.

Skraćena sezona zbog dobro poznatih razloga uslovila je mnoga pomjeranja u kalendaru Međunarodne biciklističke unije (UCI), ali su ona sa aspekta kvaliteta dobro došla najkvalitetnijoj trci u regionu. Ona je tradicionalno trebalo da bude održana u aprilu, ali je zbog pandemije virusa korona pomjerena za septembar (4 - 7), pa je i startna lista doživjela brojne promjene, na zadovoljstvo organizatora, pozitivne.

- Prvi put prijavljene su tri ekipe koje voze najveće trke na svijetu, a dvije su potvrdile učešće. Italijani su sjajan tim predvođen velikom zvijezdom Đovanijem Viskontijem, a Amerikanci su prava legija stranaca sastavljena od biciklista iz desetak zemalja. Na čekanju je i još jedan prokontinental tim, pa ćemo u narednih nekoliko dana vidjeti da li će potvrditi učešće - rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Do sada je iz ove kategorije učesnik karavana koji spaja dva najveća srpska grada sa dvije strane Drine bila samo ruska ekipa Gazprom, pa se u ovom izdanju koje je po mnogo čemu specifično očekuje veliki iskorak u kvalitetu.

- Godinama unazad dobijali smo najveće ocjene UCI komesara i to sada polako dolazi na naplatu. Ti ovi bile kada imaju tri ili četiri etape, po mogućnosti različite konfiguracije terena, a naša trka ispunjava te uslove. Pogodilo se i da prije starta trke u Beogradu 4. septembra završava Trka oko Mađarske koja je takođe prve kategorije, tako da je i to uticalo na ovako jako društvo. Imamo više od 30 prijavljenih ekipa, a mogu da startuju 22, odnosno 176 biciklista - rekao je Kuvalja.

U slovenačkoj Adriji takođe vozi jedan biciklista impresivne karijere Janez Brajkovič, a od ekipa treba izdvojiti još razvojne ekipe Astane i Bahrein Meride, te austrijske KTM i Hrinkof, kao i ambicioznu špansku ekipu Ken farma.

Dolaze mediji iz desetak zemalja

Osim gotovo svih medija iz Republike Srpske i Srbije, dolazak na trku najavilo je desetak medijskih kuća iz cijelog svijeta.

- Bolji kvalitet trke doprinosi i većem interesovanju medija. Tako da pored već tradicionalnih dolazaka novinara iz Rumunije i Slovenije, imamo najavu dolaska novinarskih ekipa iz Italije, Austrije, Španije, Poljske - zemalja u kojima je biciklizam među najpopularnijim sportovima. U medijskoj karavanu biće i kolege iz Hrvatske, Bugarske, a zahvaljujući učešću dvije ekipe iz SAD-a za trku će se čuti i preko Atlantika - rekao je Kuvalja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana