Na trku “Beograd - Banjaluka” dolazi 170 biciklista sa pet kontinenata

G.S.
Na trku “Beograd - Banjaluka” dolazi 170 biciklista sa pet kontinenata

Biciklisti sa pet kontinenata iz tridesetak zemalja svijeta pojaviće se na startu 15. izdanja trke “Beograd - Banjaluka” koji je zakazan za 22. april iz prestonice Srbije. Potvrda učešća stigla je iz 24 ekipe, a za žutu majicu boriće se skoro 170 biciklista.

Iz godine u godinu organizatori se trude da pomjeraju granice kada je u pitanju kvalitet, ali i svi popratni elementi. Gledajući sa ove distance napravljen je ogroman korak u odnosu na ne tako davna vremena, a posebno na početke trke kada su timovi iz Evrope i svijeta bili prilično nepovjerljivi i uglavnom se zahvaljivali na pozivu. Zahvaljujući predanom radu i najvišim ocjenama UCI komesara, sada je situacija potpuno drugačija, pa se ekipe praktično utrkuju da zauzmu svoje mjesto u karavanu. Tako će ove godine svoje predstavnike na drumovima koji spajaju Beograd i Banjaluku imati  Paragvaj, Kolumbija, SAD, Kanada, Kazahstan, Kina, Kambodža, Novi Zeland, Australija i veliki broj evropskih zemalja.

Po prvi put na trci će učestvovati tri pro kontinental ekipe - Bardijani i Androni Đokatoli iz Italije, te Novo Nordisk iz SAD-a, dok ostatak društva čine kontinental timovi I pet reprezentacija. Najrenomiraniji tim svakako je Bardijani koji ima dvocifren broj etapnih pobjeda na Điro D’Italiji, a direktor ekipe Bruno Reverberi kaže da na svaku trku dolaze sa namjerom da pobijede.

- Čuli smo dosta lijepih riječi o organizaciji trke i odlučili da dođemo prvi put. Veliki uspjeh je uopšte održati trku o ovom izazovnom vremenu, pa bih već sada čestitao organizatorima na smjelosti i odlučnosti. Ove godine imamo mlad tim sačinjen od najkvalitetnijih italijanskih vozača mlađe generacije i ambicije su nam najviše. Vidjeli smo da su tri etape ravničarske, a jedna brdska, tako da smo napravili tim koji može da odgovori svim izazovima - rekao je Reverberi.

Baš kao Bardijani, debitantski nastup na trci imaće paragvajski tim Mas Vivo konekta.

-Radujemo se dolasku, jer smo čuli samo fantastične komentare o trci. Želimo da steknemo iskustvo u Evropi, a trudićemo se da radimo za sprintera Sedrika Jolidona da dođe do bar jedne etapne pobjede - istakli su iz paragvajskog tima.

Žutu majicu osvojenu prošle godine braniće vozač poljske ekipe Mazovše Serce Polski Jakub Kačmarek. On je bio sjajan na drugoj etapi od Bijeljine do Vlasenice, pa je rutinski sačuvao žutu majicu u dvije preostale etape.

- Nastup na prošlogodišnjoj trci za mene je bilo sjajno iskustvo. Odlično sam se snašao i na ravnim i na brdovitim etapama naravno zahvaljujući odličnom radu cijelog tima. Veoma sam uzbuđen što ću imati priliku da nastupim i ove godine. Prošlogodišnja pobjeda je bila moj životni uspjeh i vjerujem da ću moći da ga ponovim - rekao je Kačmarek.

Direktor trke Vladimir Kuvalja prisjetio se početaka sada već davne 2007. Godine kada je joiš bio aktivni takmičar, ali zbog nedostatka sredstava i manjka broja ljudi u organizaciji bavio se i mnogim drugim poslovima samo kako bi zaživjela ideja o spajanju dva najveća srpska grada sa dvije strane Drine.

- Prešli smo težak i naporan put. Nismo odustali ni prošle godine kada je zbog pandemije virusa korona odgođeno 80 odsto trka u svijetu. Rizikovali smo i za to smo nagrađeni, jer su ekipe prepoznale naš trud, pa su ove godine stigle prijave sa pet kontinenata. Ne tako davno morali smo, da tako kažem, vući za rukav sportske direktore da dovedu ekipe na našu trku, a sada smo došli u poziciju da imamo više od 30 prijavljenih ekipa I Nekima moramo da se zahvalimo jer je maksimalan broj učesnika 25. Veliko hvala vladama i resornim ministarstvima Srbije i Srpske, svim gradovima kroz koje karavan prolazi, sponzorima i ljudima u organizaciji koji nesebično daju cijelog sebe kako bi finalni proizvod bio nešto na šta možemo da budemo ponosni - rekao je Kuvalja. 

Ovogodišnje izdanje imaće četiri etape. Prva je na program od Beograda do Šapca 22. aprila. Grad na Savi po prvi put će biti domaćin cilja etape i to na na datum proslave Dana grada. Sljedeći dan biciklisti će krenuti iz Obrenovca do Bijeljine i kao prethodnih 14 godina državnu granicu preći bez zaustavljanja. Najateža etapa od Bijeljine do Vlasenice na program je 24. aprila, dok je veliko finale i odluka o ukupnom pobjedniku na program 25. aprila. Baš kao Obrenovac i Šabac, Prijedor će po prvi put biti domaćin karavanu koji će proći kroz Kozarsku Dubicu, Gradišku i Laktaše prije ulaska u Banjaluku gdje će već tradicionalnim krugovima biti odlučen rasplet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana