Mladom banjalučaninu Luki Periću i lopta i bicikl idu ruku pod ruku

Dušan Repija
Mladom banjalučaninu Luki Periću i lopta i bicikl idu ruku pod ruku

BANjALUKA - Malo je sportista koji su podjednako dobri u dva različita sporta, a posebno ne toliko srodna. Jedan od takvih primjera je Luka Perić, 16-godišnji tinejdžer koji je već debitovao za prvi tim Borac m:tela, a ujedno je i kadetski vicešampion BiH u biciklizmu.

 

Obje ljubavi Luka je naslijedio od oca Dositeja, koji je u drugoj polovini devedesetih igrao za Crvenu zvezdu sa nekim od najboljih rukometaša Srbije - Žikicom Milosavljevićem, Vladimirom Petrićem, Igorom Butulijom... Stariji Perić karijeru je, nažalost, morao da prekine prije vremena zbog nezgodne povrede. Doktori su mu poslije operacije savjetovali da počne da vozi bicikl i tako se rodila nova ljubav. Zato nije ni čudo što je Luka već sa šest godina počeo da se druži sa rukometnom loptom, a posljednjih nekoliko godina uz oca je zavolio i biciklizam. Rezultati su došli prilično brzo, ali ništa nije slučajno. Luka je uz nesumnjiv talenat i veliki radnik.

- Škola, učenje, rukomet, biciklizam, teretana, trčanje. Na te aktivnosti svede se jedan moj običan dan. Jeste malo naporno, ali još sve uspijevam da stignem. Škola je, naravno, na prvom mjestu - rekao je Perić.

Priznaje da mu je rukomet draži, ali da mu je biciklizam mnogo pomogao.

- To su dva potpuno različita sporta, ali se trudim da prednosti jednog primijenim na drugi. Od kada treniram biciklizam dobio sam mnogo na eksplozivnosti, imam bolju koordinaciju i mnogo sam izrastao. I psihički sam mnogo jači, jer je vožnja bicikla u jednu ruku borba sa samim sobom i tjeranje sebe da ideš do krajnjih granica. S druge strane, za biciklizam su potrebne jake noge, ruke, stomak, leđa, a to već deset godina stičem trenirajući rukomet - rekao je Perić.

Iako se izdvaja od vršnjaka, svjestan je da je pred njim još mnogo rada kako bi se ustalio u prvom timu Borca.

- Sjećam se posljednjeg treninga uoči meča sa Slavijom i trenutka kada je trener Mirko Mikić pročitao moje ime na spisku igrača za utakmicu. Bio sam jako uzbuđen, malo sam spavao tu noć, a imao sam i tremu pred utakmicu. Ipak, dobio sam priliku i mislim da sam je iskoristio jer sam postigao pet golova - sjeća se Perić prošlogodišnjeg debija u “crveno-plavom” dresu.

Od tada je još nekoliko puta dobio priliku da igra, a nada se da će tako biti i u nastavku sezone. U međuvremenu, minute i iskustvo skuplja u drugom timu Banjalučana koji se takmiči u Prvoj ligi RS.

Što se tiče biciklizma, ambicije su mu da iduće sezone pokuša da ode stepenicu više i na taj način pomogne svom BSK-u da ponovo postane najbolji klub u BiH.

- Imamo mladu ekipu, odlično radimo i vjerujem da možemo već iduće sezone vratiti klub tamo gdje mu je mjesto - podvukao je Perić.

 

 

“Dupli” reprezentativac

Koliko je Perić uspješan u oba sporta govori podatak da je u oba reprezentativac BiH. Standardni je član kadetske selekcije BiH u rukometu sa kojom će uskoro nastupiti na Evropskom prvenstvu B divizije, dok je već učestvovao na prvenstvu Balkana u biciklizmu.

 

Porodica podrška

Iako zbog silnih obaveza u kući praktično samo prespava, Perić ističe da ima veliku podršku majke i oca.

- Tata je igrao lijevo krilo, a ja desno, pa može mnogo da mi pokaže kako da se postavim, koji šut da izaberem u datoj situaciji i slično - rekao je Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana