Miroslav Čovilo, fudbaler Lugana za “Glas Srpske”: Odbrana Bojsa velika šansa Zvezde

Dušan Repija
Miroslav Čovilo, fudbaler Lugana za “Glas Srpske”: Odbrana Bojsa velika šansa Zvezde

Lugano - Crvena zvezda ima lijepu šansu da drugu sezonu u nizu igra grupnu fazu Lige šampiona, jer Jang Bojs nije prepreka koju Beograđani ne mogu da preskoče, ocijenio je za “Glas Srpske” fudbaler Lugana Miroslav Čovilo.

Iskusni vezni igrač iz Nevesinja nedavno je sa svojim timom igrao protiv Jang Bojsa, a uprkos porazu njegove ekipe, šampion Švajcarske na njega nije ostavio bogzna kakav utisak. Kako je i prošle sezone vodio bitke sa ekipom iz Berna, smatra da je Zvezdin rival u ovom trenutku daleko slabiji nego tada.

- Ne mogu da kažem da nemaju kvalitet, ali je po mom mišljenju on manji nego prošle sezone. Napustili su ih nosioci igre poput Kevina Mbapua (Volfzburg) i Đibrila Sova (Ajntraht), a Stivi fon Bergen se povukao. Uz to, povrijeđeni su Giojom Oaro i Miralem Sulejmani. Došlo je dosta igrača koji još nisu pohvatali sve postulate igre, tako da mislim da je Zvezda bliža prolazu - rekao je Čovilo.

Najveća boljka Bojsa na startu nove sezone je odbrana jer veliko pojačanje iz Herte Fabijan Lustenberger i doskorašnji član Grashopersa Sedrik Zesiger ne djeluju sigurno.

- Zesiger je još neiskusan, napravio je nekoliko kikseva i sigurno je pod pritiskom. Uvidjeli su problem pa su angažovali Frederika Sorensena iz Kelna, ali je pitanje da li će trener Žerardo Soane rizikovati i staviti ga da debituje poslije tri dana u klubu u ovako važnom meču - naveo je Čovilo.

Kako je veliki prijatelj pomoćnog trenera Crvene zvezde Milana Kosanovića, prethodnih dana intenzivirali su kontakte, pa mu je do detalja ispričao karakteristike igre i pojedinaca Zvezdinog sutrašnjeg rivala.

- Najveća snaga Bojsa je kontranapad i tranzicija. Neumjesno je porediti, ali taj segment igre usavršili su skoro kao Liverpul. Imaju prave, da tako kažem “životinje”, po krilima i svakom mogu da naprave problem ukoliko dočekaju šansu. Slično kao Kopenhagen, manje su opasni kada im date da drže loptu i iz građenja igre pokušaju da dođu do gola. Upozorio sam Milana na to, ali vjerujem da Zvezdin štab to zna i bez mene, jer je Vladan Milojević mnogo puta pokazao da je veliki taktičar - naglasio je Čovilo.

Poznato je da velika većina Nevesinjaca crveno-bijele boje nosi u srcu, pa tako i momak koji je imao prilično čudan fudbalski put, ali na kraju može da se pohvali odličnom karijerom.

- Uh, dok sam još bio srednjoškolac i igrao u matičnom Veležu, često sam išao na “Marakanu”. Sutra, nažalost, neću moći da bodrim Zvezdu uživo jer imam trening, ali ću biti uz TV. Veliki je kapital što je revanš u Beogradu jer smo i prošle sezone vidjeli da nije lako izaći pred 50.000 navijača - smatra Čovilo.

Pouzdani vezni fudbaler najdublji trag ostavio je u Krakoviji, gdje je proveo pet sezona. Prve korake napravio je u matičnom Veležu, da bi poslije odlaska na studije u Novi Sad odlučio da bar profesionalno batali loptu. Ipak, krenuo je iz četvrte lige Srbije, za kratko vrijeme dokopao se Superlige, a onda imao dvije sjajne sezone u Sloveniji. U Krakoviji je stekao veliki ugled, bio je ljubimac navijača i predsjednika kluba koji je u više navrata odbijao ponude klubova, među kojima je bio i bundesligaš Darmštat. Ipak, prošlog ljeta je odlučio da se oproba u novoj sredini.

- Nisam pogriješio što sam odabrao Švajcarsku. Lugano je dobro organizovan klub, a najdraže mi je što nema pritiska kao u Poljskoj. Prošle sezone igrali smo odlično i izborili plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Promijenili smo dosta igrača, još se uigravamo pa se nadam da će sve doći na svoje mjesto i da ćemo ostaviti dobar utisak u Evropi - zaključio je Čovilo.

Vještački teren prednost domaćih

Mala prednost domaćih u sutrašnjem meču mogao bi da bude teren sa vještačkom podlogom. Stadion “Švajcarska” je vrlo moderan i lijep, ali ekipama koje su navikle na prirodnu travu zna da napravi problem.

- Oni su navikli i sigurno se dobro snalaze, ali mislim da baš zbog podloge imaju dosta problema sa povredama. Ako mi nešto ne odgovara u Švajcarskoj, to su tereni jer je većina sa vještačkom travom. Nije uopšte jednostavno igrati, pogotovo često prelaziti s jedne na drugu stranu - rekao je Čovilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana