Milan Dozet, košarkaš u penziji, zatečen uslovima Unije igrača ABA lige: Banane im preče od zaštite ugovora

Milan Zubović
Milan Dozet, košarkaš u penziji, zatečen uslovima Unije igrača ABA lige: Banane im preče od zaštite ugovora

BEOGRAD - Proslavljeni košarkaš Milan Dozet, koji je već nekoliko godina u penziji, šokiran je zahtjevima Unije igrača ABA lige koje su oni predstavili klubovima kada je riječ o pitanju zaštite svojih prava.

Dozet koji je tokom karijere promijenio deset klubova i mnogo više trenera smatra da pojedine tačke u pravilima novoosnovanog udruženja “VOICE” na čijem su čelu Rade Zagorac i Nenad Miljenović nemaju realnu osnovu da ih prihvati bilo koji klub regiona.

- Zahtevi su sjajni ako igraš u NBA ligi gde ima para, a ne kod nas u regionu gde svi klubovi imaju problem da obezbijede plate igračima, koje često mesecima kasne. Iznenađen sam jer sam očekivao da će se više bazirati na zaštitu ugovora, a ne govoriti o kupovanju banana pred utakmicu ili osiguravanju jednokrevetne sobe na gostovanjima. Većina stvari prepisana je iz liga imućnijih zemalja, koje se više oslanjaju na strance nego na domaće igrače, što kod nas ne može i bilo bi ubitačno za domaću školu košarke, po kojoj smo prepoznatljivi u svetu - izjavio je Dozet za “Glas Srpske”.

Naglasio je da je izabran loš trenutak za prezentovanje zahtjeva, jer će dosta toga biti usporeno zbog pandemije. Igrači između ostalog traže da se svakom obezbijede po četiri mjesta u autobusu, a da se na tri najdalja gostovanja tokom sezone putuje avionom.

- Četiri sedišta u autobusu obično su rezervisana za starije igrače ili one koji imaju ozbiljniju minutažu, ali to je individualna stvar o kojoj se dogovara i trebaju neka posebna pravila koja će to ograničavati. Razlikuju se igrači od 19 godina i oni sa više od 30, tako da se te stvari postižu jednostavnim dogovorom, a to znam jer sam sve prošao - dodao je Dozet.

Neke od bizarnosti koje već nekoliko dana komentarišu uglavnom bivši asovi bili su obezbjeđivanje četiri sjedišta u autobusu za svakog igrača te da se na tri najudaljenija gostovanja putuje avionom. Dozetu je najviše zasmetalo to što igrači traže ograničavanje trajanja treninga pa ako klub održi dva treninga dnevni - prvi može da traje najduže 60 minuta na terenu bez kontakta, a drugi najviše 90 minuta na terenu (bez uračunatog rada u teretani). Ako žele jedan trening dnevno, onda ne bi smio da traje duže od 120 minuta na terenu. Klubovi neće moći da organizuju više od tri treninga u dva dana i ne mogu prije devet ujutro, odnosno nikakva obaveza nije dozvoljena prije 12 časova dan poslije meča.

- To je prosto neizvodljivo na našim prostorima. Zbog jakih treninga i posvećenosti radu košarkaši sa ovih prostora napravili su sjajne rezultate. Igrači su dostizali visok nivo, jer su provodili bezbroj sati u dvorani, tako da bi ovim potezima sebi skočili nogama u stomak. Shvatam to što traže, ali je nerealno u zemljama u kojima traže iz perspektive vlasnika klubova - kazao je Dozet.

Sjetio se svojih početaka i treninga, kao i trenera sa kojima je bilo najteže raditi.

- Trenirali smo onoliko koliko trener traži pa onda još ostaneš sam u dvorani. Najzahtevniji je bio Zmago Sagadin, kada sam bio član Crvene zvezde. Njegovi treninzi bili su ubitačni, analize treninge i utakmica nisam mnogo voleo, ali sam kod njega najviše napredovao. Siguran sam da su svi igrači po završetku karijere najviše zahvalni onim trenerima koji su forsirali spartanski rad. Verujem da sadašnji igrači žele da se zaštite od treninga u šest sati ujutro ili da po dva puta dnevno rade po četiri sata, što zna da bude poprilično maltretiranje, mada bez toga nema napretka - istakao je Dozet.

Nikolić

Čuvena je anegdota o legendarnom srpskom treneru Aleksandru Nikoliću dok je radio u Italiji. Jedan igrač mu se požalio da nema snage da izdrži trening na šta mu je on rekao da je slabo trenirao i da mora više da radi. Kada je igrač postigao zadovoljavajuću formu i time se pohvalio Nikolić mu je rekao da mora još da trenira, jer nije umoran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana