Medalje sa velikih turnira karatisti Energije postale navika

Darko Pašagić
Medalje sa velikih turnira karatisti Energije postale navika

Banjaluka - U Karate klubu Energija iz Banjaluke prezadovoljni su poslije osvajanja tri medalje svih boja koje se bodovalo za Premijer ligu mladih i Svjetski kup od 12 i do 21 godine.

Na ovoj smotri na kojoj je nastupilo 3.800 takmičara iz 73 zemlje, a članovi Energije nastavili su niz odličnih rezultata na velikim takmičenjima.

- Kao što je poznato Premijer liga za mlade (U 14, kadeti i juniori) uvedena je prošle godine i na svakoj do sada održanoj, osim u Meksiku, gdje nismo ni putovali osvajali smo medalje, baš kao i na svakom Svjetskom kupu u prethodnih pet godina. Time smo potvrdili da smo na pravom putu i da smo u ovom trenutku sigurno najuspješniji klub u BiH, što se tiče Premijer lige i Svjetskog kupa - naglasio je trener Energije Boris Popović.

U Umagu je nastupilo 15 takmičara iz ovog kluba. Najsjajnijim odličjem okitila se Anđela Stojić, srebro je osvojio Đorđe Galonja, a bronzu Nikolina Čučak.

- Bilo je ovo drugo takmičenje Premijer lige za ovu godinu, a zlatnu medalju sa Kipra Anđela Stojić je uspjela da odbrani i u Umagu. Ponovo je bila bez premca i na putu do zlatnog odličja redom su padale takmičarke iz Poljske, Hrvatske, Italije, samoproglašenog Kosova, Hrvatske, Italije i u finalu Švajcarske. U njenoj kategoriji do 47 kilograma (U 14) nastupilo je čak 85 takmičarki. Nikolina Čučak je na Kipru bila druga, a sada treća. Nastupila je u kategoriji kadetkinja do 54 kilograma, gdje je bilo prijavljeno čak 115 takmičarki. Poslije poraza u prvom kolu od Rumunke, koja se plasirala u finale, nanizala je pet pobjeda. Savladala je predstavnice Luksemburga, Poljske, Kazahstana, Holandije i Škotske, što joj je bilo dovoljno za treće mjesto. Đorđe Galonja nastupio je u Svjetskom kupu do 12 godina u kategoriji preko 45 kilograma i poslije tri pobjede poražen je u finalu od takmičara iz Bugarske - nastavio je Popović.

Predsjednik Energije Branko Derajić vjeruje da će kraju kalendarske godine pojedini članovi kluba biti visoko kotirani na svjetskim listama.

- Treće takmičenje u okviru Premijer lige biće u oktobru u Meksiku, a posljednje četvrto u decembru u Veneciji. Kao i prošle godine male su šanse da otputujemo u Meksiko, ali očekujem da se iz Italije vratimo sa još većim uspjehom nego u Umagu - rekao je Derajić.

Još tri odličja za Srpsku

Na takmičenju u Umagu karatisti iz Republike Srpske, koji su nastupili u sastavu reprezentacije BiH osvojili su ukupno šest medalja, od koje su tri pripale Energiji. Preostala tri odličja osvojili su, do 14 godina, kategorija do 45 kilograma: Luka Pejić (Karate klub Banjaluka) zlato, kadeti, do 55 kg: Uroš Radan (UNSU Bijeljina) srebro,  do 21 godine, preko 84 kg: Luka Vuković (Panteri, Bijeljina).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana