Marko Marin, fudbaler Borusije iz Menhengladbaha i reprezentativac Njemačke

Zoran Vajkić
Marko Marin, fudbaler Borusije iz Menhengladbaha i reprezentativac Njemačke

GRADIŠKA - Marko Marin, prvotimac Borusije iz Menhengladbaha i reprezentativac Njemačke proveo je novogodišnje praznike u Gradišci i Gornjim Podgradcima. Posjetio je rodbinu, prijatelje, poznanike, ali se zbog profesionalnih obaveza u pratnji djevojke Kristine vratio u Menhengladbah na pripreme kluba za proljećni dio sezone.

Iako ima 19 godina već je odigrao četiri utakmice u dresu reprezentacije Njemačke i postigao jedan gog (protiv Belgije). Njegov otac Ranko, bivši fudbaler Sloge iz Gornjih Podgradaca, i majka Borka prije 18 godina otišli su u Njemačku gdje je Marko već sa pet godina počeo da trenira fudbal u pjetlićima Frankfurta. Kasnije je prešao u poznatiji Ajntraht, a prije tri godine svoj blistav put nastavio je u dresu Borusije. U istoriji ovog kluba postao je najmlađi reprezentativac Njemačke. Pretekao je čak i poznatog Lotara Mateusa čiji je rekord oborio jer je bio mlađi desetak dana. Po ocjeni stručnjaka i zatrpan brojnim ponudama evropskih velikana Bajerna, Šalkea, Štutgarta, Real Madrida, Arsenala.... sa 19 godina mladi napadač postao je već prava evropska fudbalska zvijezda.

- Nisam još nikakva zvijezda. Lijep je osjećaj svake nedjelje igrati pred velikim brojem navijača, a poznato je da su stadioni u Njemačkoj sjajni. Tako je i u dresu reprezentacije - ističe na početku razgovora za "Glas Srpske" Marko Marin.

* GLAS: U Menhengladbahu, gradu sa preko 300 hiljada stanovnika, stadion kapaciteta 50 hiljada gledalaca uvijek je pun. Kad se reflektori ugase prija li ti popularnost?

MARIN: Poslije utakmice najčešće se ne može odmah izaći u grad jer me navijači odmah prepoznaju. Lijepo je i na stadionu poslije utakmice. Atmosfera je odlična.

* GLAS: Imaš li slobodu u igri. Šta ti trener savjetuje prije utakmice?

MARIN: Hrabri me da na terenu igram slobodno i odvažno, ali i da igru podredim kolektivu i pomognem ekipi.

* GLAS: Ko ti od saigrača u Borusiji najviše pomaže?

MARIN: Oliver Nojvil. On je reprezentativac Njemačke. Igračka legenda. Ima puno utakmica u nogama. Igrao je u finalu Lige šampiona zatim u finalu Svjetskog prvenstva. Pomaže mi mnogo. Od njega najviše učim.

* GLAS: Prošle sezone bili ste prvaci Druge lige. Ove sezone u Bundes ligi niste najbolje startovali. Šta je razlog?

MARIN: Mislili smo da je Bundes liga previše jednostavna. Imali smo loš start. Prošle godine smo u Drugoj ligi sve pobjeđivali. Malo smo se opustili. Sad smo vidjeli da ne može tako i moramo u nastavku prvenstva to da ispravimo i obezbijedimo opstanak u Bundes ligi u šta lično vjerujem.

* GLAS: Hofenhajm je u Drugoj ligi bio iza vas, a sada je u Bundes ligi daleko ispred vas, jesenji šampion. Možeš li to da objasniš?

MARIN: Hofenhajm igra lijep ofanzivan fudbal. Ima dobrog trenera, mlade igrače. Prošle godine igrali su protiv ekipa koje su se zatvarale, igrale bunker, a u Bundes ligi igra se otvorenije što ovoj ekipi više i odgovara. Hofenhajm ide mnogo bolje nego prošle sezone.

* GLAS: Od fudbalera sa prostora bivše Jugoslavije s kim se najviše družiš?

MARIN: Zvjezdan Misimović iz Volfzburga je pravi prijatelj i on je trenutno najbolji igrač koji dolazi iz Republike Srpske. Takođe, porijeklom je iz Gradiške jer su mu roditelji iz Jablanice. Stvarno je super u Bundes ligi i odlično igra i za reprezentaciji BiH. Znam ih još dosta, u kontaktu sam sa Mladenom Krstajićem iz Šalkea, Markom Pantelićem i Gojkom Kačarom ih Herte.

* GLAS: Govori se o tvom odlasku iz Borusije. Spominju se mnogi veliki evropski klubovi. Koliko te ugovor veže za Borusiju?

MARIN: Do 2010. godine. Da li ću ostati do tada to sad ne mogu da kažem, mada ima ponuda. Koncentrisaću se sto odsto na Borusiju i hoću s njom da obezbijedim opstanak u Bundes ligi u nastavku šampionata.

* GLAS: Koliko porodica utiče na tvoju karijeru?

MARIN: Puno, jer važno je kad se zna da je porodica tu. Svake nedjelje tata i mama su na stadionu. Kad se izgubi mogu s njima da pričam. Zajedno se radujemo kad ide dobro.

* GLAS: Tata Ranko je igrao u Slogi iz Gornji Podgradaca. Da li je dobar savjetnik?

MARIN: Tata je igrao beka u Podgradcima. Zna kako se oni postavljaju. Meni je lakše igrati jer me on savjetuje odlično. On je i skaut u Borusiji.

* GLAS: Prije početka Evropskog prvenstva u Austriji i Švajcarskoj dobio si neočekivano poziv selektora Joakima Leva da zaigraš za reprezentaciju Njemačke. Kako si se osjećao?

MARIN: Bilo je to veliko iznenađenje za mene i sve u klubu. Bio sam oduševljen. Odigrao sam u pripremnom periodu prvu utakmicu sa Bjelorusijom. Šteta što nisam otišao na Evropsko prvenstvo, ali odmah poslije završetka prvenstva u sljedećim utakmicama dobio sam šansu i sada sam učvrstio svoju poziciju u reprezentaciji Njemačke.

* GLAS: Koliko si upisao nastupa za "pancere"?

MARIN: Četiri utakmice. Zadovoljan sam. U drugoj utakmici protiv Belgije bio sam i strijelac. Srećan sam jer igram i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i to je super.

* GLAS: Da li će Njemačka izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnu Afriku?

MARIN: O tome ne treba ni da me pitate. Naravno da hoće.

* GLAS: Kakve su šanse reprezentacija Srbije i BiH da vide Mundijal?

MARIN: Srbija ima odličnu selekciju i reprezentaciju i siguran sam da će igrati na završnici Svjetskog prvenstva iduće godine u Africi. BiH je na dobrom putu da prođe kvalifikacije. Dobro je startovala. Misimović me ubjeđuje da će selekcija BiH uspjeti u kvalifikacijama.

* GLAS: Da li je tvoja fudbalska cijena naglo porasla pozivom u reprezentaciju?

MARIN: Nije puno. Ugovor je isti kao prošle godine. To će se promijeniti sigurno u sljedećem ugovoru.

* GLAS: Rado dolaziš u Republiku Srpsku u Gradišku.

MARIN: Da dva puta godišnje, u ljeto i zimu. Imam familiju i prijatelje i zajedno sa djevojkom Kristinom i prijateljima dočekao sam Novu godinu u Gradišci u klubu "Vitez". Bilo nam je predivno.

* GLAS: U kojoj bi fudbalskoj zemlji volio nastaviti karijeru?

MARIN: U njemačkoj ligi fudbal je lijep. Svugdje se u svijetu gleda Bundes liga. Igra se lijep fudbal i u Španiji, Engleskoj...

* GLAS: Pokazao si i svoju humanu stranu dolaskom u Gradišku. Otkud takva ideja?

MARIN: Prilikom prijema u opštini upoznao sam dvoje djece, Veru, 11 godina, i Slobodana, 15, Ponjević. Nije im lako. Odrasli su bez roditelja. To je mali dio koji mogu da učinim za njih da lakše odrastu. Kad god dođem u Gradišku pomoći ću.

* GLAS: Da li imate neku poruku za ljubitelje fudbala u Gradišci i Srpskoj?

MARIN: Sve golove koje postignem za Borusiju ili Njemačku posvetiću Gradišci i Republici Srpskoj.

Lična karta

Ime i prezime: Marko Marin

Datum rođenja: 13. mart 1989. godine

Mjesto rođenja: Gradiška

Visina: 168 cm

Težina: 63 kg

Klubovi: Frankfurt, Ajntraht, Borusija (M)

Pozicija u timu: lijevi polušpic

Reprezentacija: Njemačka

Nastupi: Četiri puta (jedan gol)

Reprezentacija Srpske

* GLAS: Da li ćeš se odazvati pozivu da nastupiš u dresu Srpske u prijateljskim utakmicama?

MARIN: Moja je želja da zaigram za reprezentaciju Republike Srpske na nekoj od revijalnih utakmica. Ali ne pitam se samo ja. Zato mora da postoji saglasnost i njemačkog fudbalskog saveza i mog kluba Borusije. Treba da se usklade termini. Kad se stvore uslovi dolazim u Banju Luku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana