Marko Maksimović, mladi teniski šampion iz Doboja: Želim postati broj jedan u svijetu

Anadolija
Marko Maksimović, mladi teniski šampion iz Doboja: Želim postati broj jedan u svijetu

DOBOJ - Marko Maksimović, petnaestogodišnji teniser iz Doboja, nakon što je ostvario najveći uspjeh u istoriji juniorskog tenisa u BiH pobjedom na završnom Mastersa u Monte Karlu kaže da su mu ciljevi da osvoji Grend Slem turnir, kao i da postane broj jedan u svijetu u ovom sportu.

Govoreći o uspjehu koji je ostvario sredinom oktobra u Monte Karlu Maksimović napominje da je tu bilo najboljih osam igrača do 16 godina u Evropi, a samim tim to je najjači turnir, konkurencija je najjača.

-Atmosfera je bila fantastična, organizacija je bila na vrhunskom nivou, kao da igramo neki ATP turnir – kaže on.

Najveću podršku kao i u dosadašnjoj karijeri pružili su mu porodica, trener i prijatelji, a ovaj uspjeh donio mu je podršku sponzora i osjećaj zadovoljstva.

-Predivan je osjećaj zato što znam da sam drugi koji je sa prostora bivše SFR Jugoslavije ostvario taj rezultat - rekao je Maksimović podsjećajući da je to do sada pošlo za rukom samo Novaku Đokoviću, za kojeg smatra da je najbolji teniser svih vremena.

Đoković je Maksimoviću uzor u tenisu, a mladi Dobojlija počeo je trenirati tenis sa pet i po godina.

-Razlog je bio moj stariji brat, jer sam ga gledao kako trenira. Počeo sam da lupam od zid i zamolio sam mamu da me upiše u teniski klub - kazao je Maksimović.

U ovom sportu najviše mu se sviđa jer kako kaže odlučuje o tome šta će da bude jer je u pitanju individualni sport.

Za bavljenje tenisom potrebno je mnogo vremena i odricanja zato što trenira jako i mnogo.

Ipak, Maksimović nema mnogo problema sa usklađivanje svih obaveza jer nastavu u Sportskoj gimnaziji u Novom Sadu prati onlajn. Zadovoljan je jer u dogovoru sa trenerom nalazi i vremena za druženje.

-Sljedeće godine bi volio da uzmem ITF turnir do 18 godina i da se upišem na ATP listu u singlu, jer u dublu sam već upisan. Značilo bi mi dosta zato što ne bih morao da dobijam pozivnice nego bih mogao da ulazim direktno u kvalifikacije da igram te turnire - rekao je Maksimović.

Njegov trener Denis Spahić, govoreći o Markovoj pobjedi u Monte Karlu rekao je da je ta pobjeda donijela dosta sponzora i finansijski olakšala situaciju za narednu godinu, kao i nagradu Grada Doboja od 50.000 KM. Osim toga ovakav uspjeh uticao je i na Markovo samopouzdanje.

-Sa Markom radim od njegovog samog početka, to je sada već 11. godina. Marko je postigao sve što se moglo postići što se tiče BiH, svih turnira, prvak je BiH unazad ne znam ni ja koliko godina, osvajao je evropske turnire - istakao je Spahić.

Govoreći o planovima za budućnost Spahić je naglasio da Marku ostaje još jedna sezona da igra u konkurenciji do 16 godina. Plan je da igra samo najjače evropske turnire do 16 godina, te i ITF turnire, odnosno turnire na svjetskom nivou do 18 godina. Dobili su vajld karte za pet features turnira i imaju obećanja za dvije vajld karte u Hrvatskoj, tako da bi Marko Maksimović sljedeće godine trebalo da odigra pet do sedam profesionalnih turnira. Cilj je da se Marko upiše na ATP listu, kao singl igrač, jer se ove godine upisao u dublu sa klupskim kolegom Andrejom Nedićem.

Poredeći uslove u kojima trenira Markova konkurencija sa stanjem u BiH Spahić kaže da je  teniski teren svugdje isti.

- Ljeti sunce sija i ovdje i na zapadu isto, a što se tiče zimskih uslova imamo ovu balon halu, imamo dobru temperaturu, nije nam hladno. Međutim, to se ne može porediti sa nekom dvoranom na zapadu, odnosno više različitih vrsta podloga. Tamo imate tvrdu podlogu, tepih i šljaku, mi trenutno radimo samo na šljaci. Marko pretežno igra samo na šljaci. U nastavku karijere on će morati da igra i na tvrdoj podlozi i na tepihu, a kako ćemo se snalaziti, ostaje da vidimo. Sa Markom radim bukvalno sve i kondicioni trener sam mu i teniski trener i psihijatar, psiholog, i sve... Što se tiče uslova generalno kod nas i uslova na zapadu to je neuporedivo – ističe Spahić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana