Luka Kezunović - novi "glasinački" biser

Srna
Foto: Srna

SOKOLAC- Za četrnaestogodišnjeg sokolačkog atletičara Luku Kezunovića 2020. godina bila je uspješna jer je postao rekorder Republike Srpske i BiH u petoboju za starije pionire/dječake, a Atletski savez Srpske ga proglasio za najuspješnijeg u svojoj kategoriji.

Trening od trećeg razreda donio priznanja

Luka ističe za Srnu da mu ovo priznanje, dodijeljeno na "Večeri atletike Republike Srpske" u Prnjavoru, znači mnogo jer je to veliki podstrek za dalje bavljenje ovim sportom.

On napominje da se lani, osim oborenog rekorda u petoboju sa osvojena 2.493 poena, na prvenstvima Srpske i BiH okitio sa pet zlatnih, tri srebrne i jednom bronzanom medaljom, iako je 2020. godina zbog pandemije bila "siromašna" atletskim takmičenjima.

Kezunović je član "Glasinca" već šest godina i svakodnevno trenira od trećeg razreda osnovne škole.

"Nakon što su stigle prve medalje na prvenstvima Srpske, počeo sam ozbiljnije da treniram i rezultati su sve bolji", kaže mladi atletičar.

Dobar trener - dobri rezultati

Luka je u prošloj godini postao prvak Republike Srpske i BiH u trci na 800 metara za starije pionire i mlađe juniore i prvak na 600 metara, a na pojedinačnom prvenstvu Srpske u Trebinju u oktobru postigao je lični rekord i osvojio dvije zlatne medalje u trci na 800 i 300 metara.

Na prvenstvu Srpske u Banjaluci bio je prvi na 800 metara i drugi na 300 metara prepone, te prvi na 1.000 metara u kategoriji dječaci na 15. Međunarodnom atletskom mitingu za cicibane u Čitluku.

Luka naglašava značaj svog trenera Neđe Đurovića, koji ga prati na treninzima i na sportskim terenima.

Teška godina - "Glasinac" i dalje uspješan

Đurović navodi da "Glasinac", kao i ostali atletski klubovi u okruženju, u prošloj godini nije ispunio očekivano zbog pandemije i pratećih poteškoća.

On ističe da je, i pored niza teškoća sa kojima se susretao, "Glasinac" proglašen za treći klub u Srpskoj po uspjehu u prošloj godini na nedavnoj "Večeri atletike" u Prnjavoru.

"Na prvenstvima Srpske i BiH naš klub je prošlu atletsku godinu završio sa 51 medaljom, što dovoljno govori da smo se održali u samom vrhu žkraljice sportovaž u Srpskoj", objašnjava Đurović za Srnu.

On napominje da je Atletski savez Srpske za najuspješnijeg seniora do 23. godine u 2020. proglasio Aleksandra Lučića, prvaka Srpske u bacanju koplja.

Trener sokolačkih atletičara ističe da ima razloga za ponos jer su atletska takmičenja u Srpskoj i BiH lani prošla u znaku medalja koje su osvajali članovi "Glasinca" - Mladena Petrušić, šest godina najuspješnija atletičarka Srpske i BiH, te reprezentativka Srpske i BiH u skoku uvis Sara Lučić, koja nije otišla na Balkanijadu zbog povrede.

Đurović je izdvojio i uspješne atletičare Srpske: bacača koplja Anđelu Kovačević, bacača kladiva Marka Malovića, bacača kugle Marka Lubardu i bacača kolja Ratka Đurovića.

Bliže se takmičenja, a mlađih trenera nema

On je veoma zadovoljan što su Luka Kezunović i njegove mlade kolege iz kluba Marko Memedović, Gordan Borovčanin, Kristina Renovica i Teodora Gladanac - budućnost sokolačke atletike.

Trenera Đurovića, ipak, zabrinjava trenutno stanje u Klubu koje karakteriše smjena generacija i nedostatak stručnog mladog trenerskog kadra za pripreme atletičara za naredna takmičenja, koja, nakon skorih dvoranskih, počinju u aprilu na otvorenom.

Atletski klub "Glasinac" osnovan je 2.000 godine na Sokocu i održao se u samom vrhu atletike Republike Srpske i BiH sve do danas.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana