Ljubišić duša i srce Borca

Dušan Repija
Ljubišić duša i srce Borca

VILjNUS - Punih 14 godina rukometaši Borca m.tel čekali su na prolazak među osam najboljih ekipa nekog od evropskih takmičenja, a baš kao i 2005. godine, i ove će igrati u četvrtfinalu Čelendž kupa.

Banjalučani su u prvih 60 minuta dvomeča sa Švijesom pokazali da su nivo iznad rivala i već u Litvaniji riješili pitanje prolaska u sljedeću rundu (29:16). Iako je opasno prerano otpisati protivnika, u revanšu koji je na programu u subotu trebalo bi da se desi mnogo veće čudo od onog kojeg se ljubitelji rukometa sjećaju, kada je Slovenija za desetak minuta nadoknadila osam golova razlike protiv Hrvata i uzela im medalju ispred nosa. Borac je u Litvaniji pokazao zrelost, ozbiljnost i kvalitet više u odnosu na rivala, koji, stiče se utisak, nije baš lošiji za ovoliku razliku, ali se meč odvijao tako da su se domaći u finišu predali.

“Crveno-plavi” su poslali odličnu poruku navijačima da 16. februara ispune banjalučki hram sporta i zajedno s njima proslave prolaz. Jedini od aktuelnih igrača koji znaju kako je igrati četvrtfinale nekog evropskog takmičenja je golman Bojan Ljubišić, koji je i te 2005. godine briljirao među stativama. Skoro deceniju i po kasnije popularni Hans ponovo je bio centralna figura meča sa 18 uspješnih intervencija i tri “skinuta” sedmerca. Dva vrlo važna zaustavio je u prvih pet minuta igre dok su još mreže mirovale, a njegove kolege već zaslužili dva isključenja.

Uopšte nije sporno da je Borac mnogo kvalitetnija ekipa od Litvanaca, ali ko zna u kom smjeru bi otišla utakmica da su domaćini poveli i podigli samopouzdanje na maksimum. Kasnije je proradio i napad, pa su stvari vrlo brzo legle na svoje mjesto, a Ljubišić partiju krunisao i golom, baš kao što je uradio i protiv Vaker Tuna te 2005. godine.

- Uh, lijepe su to uspomene, bez obzira što smo tada ispali. Prije ove utakmice sam rekao da se svaka evropska utakmica pamti na svoj način, pa tako neću zaboraviti ni taj dvomeč. Ipak, ovo je sada nova priča i nadam se da će biti još veselija nego ta. Tada nam moj gol nije pomogao, a sada bi i slavili i da ga nisam postigao, ali je svakako lijepo poređenje koje budi uspomene. Treba uzeti u obzir da sada golmani mnogo lakše daju golove, jer većina trenera izvodi golmana kada ima igrača manje u napadu. Međutim, sve je to sada nebitno. Najvažnije je da smo dobili Švijesu i da smo na putu ka četvrtfinalu - rekao je Ljubišić.

Litvanci su zaprijetili početkom drugog poluvremena kada su prišli na dva gola zaostatka i promašili kontru. Napad Borca u tim trenucima nije funkcionisao najbolje, ali se brzo stabilizovao ulaskom još jednog veterana Dejana Unčanina. Bez obzira na talenat i drčnost mladih igrača ispada da su dvojica ključnih igrača ponovo bili oni najiskusniji.

- Dejanovim ulaskom dobili smo ono što smo htjeli, ponovo smo ubrzali igru i odlijepili se na četiri, pet razlike. To je rivalu ubilo svaku nadu, pa je do kraja sve bilo mnogo lakše. Vrlo sam srećan što smo pobijedili, a pogotovo što su mladi momci poput Marka Lukića i Arsenija Bubića dobili priliku da igraju. To je naše bogatstvo, oni su budućnost i treba da ih čuvamo kao oči u glavi - rekao je Ljubišić.

Ključni igrač Litvanaca Karolis Antanavičijus, kojeg su Banjalučani izdvajali gotovo od momenta kada su saznali da će im Švijesa biti rival, postigao je samo jedan gol, što je dokaz da je odrađen dobar skauting. Kapiten Đorđe Ćelić najčešće je izlazio mnogo dublje ka hvaljenom lijevom beku koji se nije najbolje snašao i sve što je šutnuo, Ljubišić je lakoćom zaustavljao.

- Znali smo da je on najbolji i odlično se pripremili. Naravno, momci iz odbrane su mi mnogo olakšali posao. Ekipa smo i pravi smo onda kada svaki od sebe da svoj maksimum. Nemamo zvijezdu koja se izdvaja, igramo timski i kada smo na visini zadatka, rivalu je vrlo teško. Što se konkretno Litvanaca tiče, gledali smo stvarno mnogo njihovih utakmica, studiozno analizirali najsitnije detalje i napravili odličan posao. Lako je unaprijed reći bolji smo, ali je to potrebno dokazati na terenu - naglasio je Ljubišić.

Ostale utakmice ove runde igrane su sinoć i preksinoć, pa je još teško prognozirati ko bi mogao da bude naredni rival Banjalučana.

- Mislim da je CSM Bukurešt jedan od najvećih favorita ovog takmičenja i svakako bi bilo dobro da njih zaobiđemo. Nezgodan je i norveški Arendal, ali biće vremena da ih analiziramo. Prvo da definitivno prođemo Litvance, a onda ćemo razmišljati o idućem protivniku – zaključio je Ljubišić.

Aplauz za djevojke

Iako sala Univerziteta u Viljnusu nije previše reprezentativna za ovaj nivo takmičenja, domaćini su se potrudili da naprave dobru atmosferu, pa je  oko petsto gledalaca u pauzama meča uživalo u koreografijama čirlidersica. To je naravno naišlo na odobravanje Banjalučana, pa su ove djevojke na kraju nagradili aplauzom.

Navijači, napunite “Borik”

Iako će revanš utakmica Borca i Švijese biti puka formalnost, rukometaši se nadaju velikoj podršci navijača.

- Riješili smo sve nedoumice i u subotu možemo da igramo rasterećeno. Biće to dobra prilika da našu publiku nagradimo lijepom igrom. Nadamo se da će navijači napuniti “Borik” i da ćemo zajedno proslaviti prolazak dalje - rekao je lijevi bek Banjalučana Srđan Savić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana