Kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona: Vujoševićev Kluž moguć rival Igokee

Milan Zubović
Kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona: Vujoševićev Kluž moguć rival Igokee

LAKTAŠI - Put do grupne faze FIBA Lige šampiona košarkaši Igokee tražiće kroz dva kruga kvalifikacija, a prvog rivala saznaće 15. jula, kada je zakazan žrijeb.

Ekipi iz Aleksandrovca biće ovo drugi put da igra u kvalifikacijama ovog takmičenja, a prvi put prije četiri godine poraženi su u dvomeču od Mornara, dok su 2017. odustali od nastupa. Pred žrijeb Igokea će biti smještena u treći šešir zajedno sa Hapoelom iz Tel Aviva, Iraklisom i Balkan Botevgradom, sa kojima ne može da se sastane u prvoj rundi, a potencijalni protivnici su joj Keravnos, Cmoki Minsk, Baken Bers i Kluž.

Kada je riječ o mogućim protivnicima šampiona BiH najviše pažnje privlači ekipa Kluža, koju trenira Duško Vujošević. Bilo bi zanimljivo kada bi izvukli Rumune, jer Vujoševiću dvorana u Laktašima nije nepoznata i u njoj je osvojio svoju, ali i Partizanovu, posljednju titulu ABA lige. Igokea se već susretala sa Keravnosom i Baken Bersom. Sa Kipranima su igrali u nekadašnjem Kupu Rajmonda Saporte u sezoni 2001-02. i dobili oba meča. Sa klubom iz Danske sastali su se 2007. godine u kvalifikacijama za Čelendž kup i takođe slavili u oba meča. Sa Cmokijem nisu imali dodirnih tačaka. Prvo kolo kvalifikacija na rasporedu je 15. i 18. septembra, a drugo 22. i 25. septembra.

- I pored činjenice da krećemo iz prvog kola kvalifikacija, imamo želju da se domognemo grupne faze takmičenja, koja bi nama mnogo značila, jer kvalitet FIBA Lige šampiona raste iz godine u godinu. Imaćemo gust raspored utakmica na samom startu sezone, jer tada počinje i ABA liga, ali sam uveren da ćemo biti spremni da odgovorimo na sve izazove - rekao je sportski direktor Igokee Vuk Radivojević.

U kvalifikacijama se nalazi 16 ekipa i samo četiri će proći u grupnu fazu, gdje ih čeka sljedećih 28 timova, a to su AEK, Peristeri (Grčka), Broze Bamberg (Njemačka), Saragosa, Bilbao, San Pablo Burgos, Tenerife (Španija), Šole, (Francuska), Darušafaka, Karšijaka, Tofaš, Turk Telekom, Galatasaraj (Turska), Dinamo Sasari, Fortitudo Bolonja, Brindizi (Italija), Nimburk (Češka), Šombatelji (Mađarska), Ostende (Belgija), Hapoel Jerusalim, Hapoel Holon (Izrael), Nižnji Novgorod (Rusija), Ritas (Litvanija), Start Lublin (Poljska), VEF Riga (Letonija). Sva 32 učesnika biće podijeljena u četiri grupe sa po osam klubova.

Učesnici kvalifikacija

Pored Igokee u kvalifikacijama se još nalaze Anvil (Poljska), Baken Bers Arhus (Danska), Balkan Botevgrad (Bugarska), Mons (Belgija), Dnjipro (Ukrajina), Groningen (Holandija), Frajburg Olimpik (Švajcarska), Hapoel Tel Aviv (Izrael), Iraklis (Grčka), Keravnos (Kipar), London Lajnos (Velika Britanija), Neptunas (Litvanija), Sporting (Portugalija), Cmoki-Minsk (Bjelorusija) i Kluž (Rumunija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana