Kuvalja: Rađa se pravednija sportska asocijacija

Dušan Repija
Kuvalja: Rađa se pravednija sportska asocijacija

KEMEROVO - Direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja završio je posjetu Rusiji, gdje je obavio niz sastanaka i učestvovao na desetom Međunarodnom forumu sporta, a glavni zaključak je da postoji velika potreba formiranja evroazijske asocijacije sporta.

On je ovaj prijedlog iznio pred 2.500 ljudi koji su posjetili forum i sudeći prema odjecima svi su složni da je prezentovao odličnu ideju. Ono što je najvažnije, razgovarajući sa ministrom sporta Rusije Olegom Maticinom, kao i resornim ministrima ruskih regiona, ali i ostalim učesnicima foruma, svi su spremni da krenu u realizaciju ideje koja će, ukoliko zaživi u punom obimu, dosta toga promijeniti u svijetu sporta i organizacija.

 - Očigledno da je velika potreba formiranja nove međunarodne asocijacije koja će imati veliki uticaj na svjetskom nivou. Rusija i zemlje oko nje su velike sportske sile, ali ono što je urađeno njenim sportistima dovelo je do ovakve reakcije. Stvaranje evroazijske asocijacije koju sam predložio naišlo je na veliko odobravanje svih. To nije sila ili hir već potreba, jer bi obezbijedila da se čuje riječ sa ove strane svijeta, a ne da im sude pojedinci iz zapadnih zemalja. Svi koji žele mogu da joj pristupe i svi će biti jednaki, a da jedni ne nameću mišljenja ili svoja pravila drugima - rekao je Kuvalja.

Da podsjetimo, ruski sportisti prvo su godinama bili primorani da nastupaju pod neutralnim obilježjima zbog navodnog sistemskog dopinga, a potom suspendovani iz gotovo svih takmičenja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Na jednom od najvećih sportskih foruma u Kemerovu bio je jedan od sedam govornika.

- Svi znaju za situaciju sa Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu u Istočnom Sarajevu kada smo pustili himnu Rusije njihovoj biciklistkinji Marini Letaevoj, iako to nije bilo dozvoljeno. Mnogo cijene naš gest i izuzetno su nam zahvalni što im pružamo podršku. Iskazali su mi veliku čast, a ja sam ponovio ono što sam isticao od početka - svjetski sport bez Rusije nije mjerljiv, a prvenstva nisu prava prvenstva - naglasio je Kuvalja.

Svi znaju za Srpsku

Vladimir Kuvalja je oduševljen toplim prijemom domaćina, kako u Moskvi tako u Kemerovu, a posebno je srećan što su svi čuli za Republiku Srpsku.

- To možemo da zahvalimo našoj spoljnoj politici i čestim susretima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Spremni su da nam pomognu, ne samo u oblasti sporta nego i u svim drugim sferama - rekao je Kuvalja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana