Košarkaši Igokee protiv Sportinga se bore za ulazak u Ligu šampiona: Odbranom do cilja

Milan Zubović
Košarkaši Igokee protiv Sportinga se bore za ulazak u Ligu šampiona: Odbranom do cilja

BOTEVGRAD - Ozbiljan pristup, jaka odbrana i kontrola skoka su recept po kojem će košarkaši Igokee večeras pokušati da pobijede Sporting (19 časova) i tako izvade vizu za Ligu šampiona.

Objektivno težu prepreku, rumunski Kluž, “igosi” su već preskočili (82:75) pa u večerašnju bitku ulaze kao favoriti. Ipak, činjenica da je portugalska košarka velika nepoznanica poziva na oprez.

Sporting je osam puta bio šampion svoje zemlje, posljednji put još 1982. godine dok je reformiran tokom 2019. i prošle sezone dobio je pravo direktnog nastupa u najvišem rangu. U trenutku prekida kampanje držao je prvo mjesto.

- Sporting je nepoznanica za naša prostore kao i sama portugalska košarka. Tokom skautinga mnogo mi je pomogao trener Friburga Petar Aleksić, koji je iz Republike Srpske, dok sam u analizi njihovog meča vidio da se radi o atipičnom timu sa dosta Amerikanaca koji igraju jako brzo. Cilj nam je da otupimo te njihove udarne igle, igrače koji imaju mnogo slobode u igri te da odbranom kontrolišemo skok, odnosno meč - izjavio je trener Dragan Bajić.

Naglasio je da će ih ozbiljan pristup kao protiv Kluža dovesti do željenog cilja, a to je plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

- Samo ozbiljan pristup nas vodi ka pobjedi i zato opuštanja ne smije da bude. Znamo zbog čega smo došli u Bugarsku, to je plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Svjesni smo šta pobjeda u narednom meču donosi klubu, gradu i Republici Srpskoj koju ćemo predstavljati u jakom evropskom takmičenju - istakao je Bajić.

Plejmejker Igokee Darko Talić govorio je u sličnom tonu, apostrofirajući da opuštanja ne smije da bude.

- Nemamo šta mnogo pametovati, već moramo nastaviti u istom ritmu. Odgledali smo Sportingovu utakmicu sa ovog turnira protiv Friburga te skovali taktiku. Ako bismo poredili Sporting sa Klužom, djeluje mi da je portugalski tim bolji po atletskim sposobnostima, dok je rumunska ekipa bila čvršća. Ipak, ne gledamo toliko njihovu koliko našu igru. Ovu atmosferu moramo da prenesemo na naredni meč, da zadržimo momentum slavlja i sa velikim motivom krenemo u novi susret - jasan je Talić.

Ukoliko “igosi” izvade vizu za elitu, u grupi bi trebalo da igraju protiv Darušafake, Ostendea, Hapoel Jerusalima, Brindizija, Limoža, San Pablo Burgosa i Turk Telekoma. Mada, postoji opcija da FIBA smanji broj klubova u jednoj grupi na četiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana