Košarkaš iz Bratunca Marko Šarenac karijeru gradi na Univerzitetu Maršal: Sanjam nastup na martovskom ludilu

Milan Zubović
Košarkaš iz Bratunca Marko Šarenac karijeru gradi na Univerzitetu Maršal: Sanjam nastup na martovskom ludilu

HANTINGTON - Košarkašku i akademsku karijeru Marko Šarenac iz Bratunca gradi u SAD gdje je stigao prije četiri godine.

Dok je bio član” Hosak skul” iz države Njujork zapazili su ga treneri s Univerziteta Maršal iz Zapadne Virdžinije i ponudili stipendiju koju je odmah prihvatio zbog sportskog i akademskog programa što mu je bio jedan od ciljeva nakon dolaska u SAD. Da nije pogriješio u odabiru jasno je potvrdio u intervju “Glasu Srpske”.

- Pored velikog interesovanja s drugih koledža dobio sam ponudu na punu stipendiju od glavnog trenera Dena D’Antonija koju nisam mogao da odbijem. Za mene u tom trenutku najvažnije je bilo da odlazim u sredinu s veoma kvalitetnim i sportskim i akademskim programom. Ispostavilo se da je Maršal Univerzitet bio najbolji izbor za mene - istakao je Šarenac koji je bio najbolji sportista svoje srednje škole 2018. godine.

Momku koji je rođen 1999. godine idoli su Redži Miler i Majkl Džordan, navija za Crvenu zvezdu, a mlađi brat Miloš član je Bratunca. Zanimljivo da je pored bavljenja sportom odlučio za fakultet tehničkih nauka.

- Košarka je ovde veoma cenjena i ima veliku istoriju kao i svi ostali sportovi od kojih se najviše ističe američki fudbal. Pored košarke cilj mi je bio i da završim perspektivan fakultet tako da sam izbrao mašinstvo da studiram. Cenim da ću imati velike koristi od toga kasnije - kazao je Šarenac.

Pred sobom ima jasan sportski cilj i vjeruje da će san uskoro postati java.

- Cilj nam je da ove sezone osvojimo konferenciju a samim tim i da se plasiramo na “martovsko ludilo” (March Madness). To mi je, kao i svakom koledž igraču, jedan od ciljeva u karijeri te da zaigram na ovako velikom i prestižnom turniru - istakao je Šarenac, a njegov tim ranije je šest puta igrao na završnom turniru NCAA lige.

Iako nema veliko iskustvo igranja u Evropi uporedio je način igranja na Starom kontinentu s onim koji se praktikuje u koledž košarci.

- Velika je razlika između NCAA i evropske košarke, posebno što je ovde igra dosta brza i timovi se većinom oslanjaju na tranzicionu košarku. Igrači su izuzetno atletski građeni i mogu da odgovore na ovakav način igre. Postoji mnogo koledža u SAD tako da nisu svi na istom nivou, ali otprilike svaki tim ima neki svoj način i stil igre koju praktikuje. Moje mišljenje je da je evropska košarka drugačija u smislu timskog sporta i da je fokus na timu. Razlika se može videti i u organizaciji igre, kao i u odnosu između trenera i igrača - naglasio je Šarenac, koji pokriva pozicije beka šutera i niskog krila.

Tokom godina nekoliko košarkaša s ovog Univerziteta obrelo se u NBA ligi, a neki su poput Džejsona Vilijamsa i Hasana Vajtsajda ostavili dubok trag. Ipak, jedno ime posebno se ističe.

- Trener Majk D’Antoni se dosta češće spominje nego Vajtsajd na Maršalu jer je Majk u “Kući slavnih” i mnogo je pomogao naš atletski program. On je veliko ime u košarkaškom svetu, a posebno ovde u Hantingtonu gde je nekad studirao i igrao. Majk je mlađi brat sadašnjeg trenera ekipe Dena A'Antonija - naglasio je Šarenac.

Maršal je ranije pohađao i srpski košarkaš Aleksa Nikolić, te Ajdin Penava iz BiH.

- Upoznao sam dosta i igrača i trenera u NCAA ligi koji dolaze s naših prostora i mislim da Amerikanci poštuju našu školu, kao i naš sistem rada i razvoja mladih igrača. Mogao bih da nabrajam dosta imena koje sam igrajući u SAD upoznao, ali neko koga bi izdvojio jeste moj saigrač Goran Miladinović iz Crne Gore - rekao je Šarenac.

Kampus

Šta će raditi i čime će se baviti nakon školovanja još nije isplanirao.

- Što se tiče studentskog života u kamupsu mislim da je veoma zanimljiv i da otvara priliku za upoznavanje novih prijatelja. Zadovoljan sam dosadašnjim uspehom kako u školi tako i na terenu i nadam se da će nova godina biti još uspešnija. Do kraja škole ostalo je dve godine, ali zbog korone i svih dešavanja te odgađanja koja smo imali prošle sezone NCAA je odobrio svim igračima pravo na još jednu godinu igranja - rekao Šarenac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana