Korona i karantin otkazali Srpska open

Milan Zubović
Korona i karantin otkazali Srpska open

BANjALUKA - Na veliku žalost mnogobrojnih ljubitelja tenisa čelendžer u Banjaluci neće biti održan ove godine, a razlog je dobro poznat - pandemija virusa korona koja je paralisala svijet.

Organizatori Srpska opena koji je ove godine trebalo da doživi svoje 19. izdanje sa velikom tugom konstatovali su da je preveliki rizik prijaviti turnir ATP-u, s obzirom na epidemiološku situaciju i mjere prevencije koje se mijenjaju iz dana dan. Rok za potvrdu prijave je tri sedmice prije početka, a da je kojim slučajem planiran glavni dio turnira počeo bi 7. septembra.

- Imamo rok do ponedjeljka da prijavimo turnir, ali ne vjerujem da će se nešto drastično promijeniti u samo nekoliko dana, jer organizacija ovakvog događaja traje mjesecima. Svi smo veoma tužni, jer ove godine nećemo organizovati čelendžer po kojem smo poznati širom svijeta. Jednostavno, rizik je preveliki u ovom trenutku i najveći problem predstavljaju nam propisi oko ulaska u zemlju, jer nam dolaze igrači sa svih kontinenata pa bi mnogi od njih morali u karantin, a skoro svi bi po završetku takmičenja takođe morali u višednevnu izolaciju tamo gdje bi putovali pa je mali broj onih koji bi se odlučio na dolazak - istakla je direktor turnira Lana Popović.

Od prvog izdanja banjalučkog čelendžera 2002. godine Popovićeva je jedna od najvažnijih karika u organizaciji tako da veoma žali što neće biti turnira.

- Kada bi nam neko mogao garantovati da će ovakva situacija sa zdravstvenim i graničnim propisima važiti u septembru uložili bismo nadljudski napor da sve organizujemo po uputstvima ATP-a. Vjerujem da bismo se izborili sa svim problemima, ali je mnogo nepredvidivih situacija. Konkretno, najveći problem bio bi dolazak igrača po koje smo do sada išli na beogradski ili zagrebački aerodrom, a pitanje je kakve su zdravstvene mjere Srbije i Hrvatske prema inostranim državljanima. Prošle godine imali smo tenisere iz 26 zemalja svijeta što sada sigurno ne bi bio slučaj, a mnogi bi imali problem da dođu jer su niskobudžetne aviokompanije redukovale broj letova pa bi morali da putuju redovnim linijama što je mnogo skuplje. Zamislite koliko bi jedan Argentinac morao da izdvoji novca za dolazak - rekla je Popovićeva.

Prema njenim riječima da ima još nekoliko turnira u regionu sigurno bi se prijavio veliki broj tenisera kao što je to slučaj u Italiji, gdje će biti održana četiri čelendžera zaredom pa se mnogim igračima isplati dolaziti i boraviti u karantinu.

- Prošlogodišnji finalista Indijac Sumit Nagal stigao je sa US opena, a ove niko sa grend slema u Njujorku ne bi mogao da nam dođe zbog obaveznog karantina. Pored toga, svi bi morali da stalno borave u hotelu, ne bi smjeli da šetaju gradom, u klubu ne bi mogli da se tuširaju, hranu bismo im morali dostavljati u sobe, od hotela do terena bili bi transportovani po jedan u kombiju koji bi poslije svake vožnje morao da bude dezinfikovan, sav prostor oko terena morao bi da bude ograđen tako da igrači budu zaštićeni od prolaznika u parku, publike vjerovatno ne bi bilo na tribinama... tako da mnogi planovi na našu veliku žalost lako i brzo padaju u vodu - istakla je Popovićeva.

Novi teren

Teniski savez Republike Srpske izgradio je novi stadion u parku "Mladen Stojanović" pokraj centralnog terena Teniskog kluba Mladost.

- Novi teren izgleda sjajno i bio bi veliki mamac za publiku jer bi na njemu bili igrani mečevi pod svjetlošću reflektora što bi bio novi korak naprijed po pitanju organizacije turnira. Sigurna sam da bi tada tribine bile ispunjene do posljednjeg mjesta na svakom meču, a u noćnom terminu bi igrani najatraktivniji mečevi. Svi vjerujemo da ćemo iduće godine zajedno gledati mečeve na terenu Nacionalnog teniskog centra Republike Srpske - izjavila je Popovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana