Kinezi sporo uče evropski rukomet

Siniša Kotaraš
Kinezi sporo uče evropski rukomet

Doboj - Apsolutno najatraktivniji učesnik TV turnira rukometnih šampiona “Doboj 2019” je ekipa Pekinga, tačnije selekcija tamošnjeg sportskog univerziteta.

O sastavu ove ekipe, njihovom kvalitetu, šansama i ambicijama za “Glas Srpske” nešto više je rekao nekadašnji hrvatski reprezentativac, a sada trener ovog tima Vlado Šola. Osnovni cilj je da kineski rukometaši prihvate evropski način igranja, za šta je potrebno dosta vremena, ali i strpljenja. A do toga da Kinezi postanu dio SEHA lige došlo je nakon dvogodišnje saradnje između dva univerziteta, zagrebačkog i pekinškog, kada se u sve umiješao i RK Zagreb.

- Zagrebački DIF je prije dvije godine uspostavio saradnju sa sličnim fakultetom iz Pekinga i posljedica te saradnje je i dolazak jedne kineske rukometne selekcije u Hrvatsku. Oni su tu pod patronatom RK Zagreb, sa namjerom da se, kroz takmičenje u SEHA ligi, rukometno razvijaju - pojasnio je Šola.

Saradnju sa novim timom nekadašnji golman je započeo u junu kada je boravio u Kini i napravio prvu selekciju igrača. Sada, kada se Peking i definitivno preselio u Zagreb, taj rad je postao svakodnevan.

- Definitivan cilj je da se kineski rukomet što više razvije. Dosta trenera sa ovog područja je radilo u Kini, ali rukomet tamo nikako nije uspijevao da zaživi i stalno je tapkao u mjestu jer oni tamo igraju nekakav svoj rukomet i tek sada, kada su došli u Evropu, vidjeli su kolika je razlika u načinu i kvalitetu igranja. U Kini se uče neki šabloni po kojima se igra i oni jednostavno ne znaju kako da reaguju kada se nešto poremeti. To što oni tamo rade, ovdje se bez problema razbija, a tamo to prolazi, pa oni misle da su dobri. Istina, kod njih postoji određeni fizički potencijal, ali su u ostalim segmentima veoma tanki. Imaju perspektivu i žele da se razvijaju pa ćemo vidjeti koliko će u tome uspjeti - rekao je Šola.

Kinezi već godina dosta sredstava ulažu u sport, prvenstveno fudbal, a sada je na red, po svemu sudeći, došao i rukomet.

- Država, generalno, strahovito mnogo ulaže u sport. Tako su sada počeli da izdvajaju više novca i za rukomet i tamo ima dosta evropskih trenera koji drže predavanja na seminarima, te rade kao instruktori. Međutim, i kod njih je, kao i svagdje u svijetu, izražen problem da se očekuje rezultat preko noći, posebno kada se uloži mnogo para. A taj proces je veoma dugačak i za njega treba mnogo vremena i strpljenja - istakao je Šola.

Trener Pekinga kaže da njegovi igrači, ali ni rukovodstvo kluba, nisu previše upoznati sa takmičenjem koje će uskoro započeti, SEHA ligom.

- Neka njihova percepcija je da je to neka liga koja je jaka i oni misle da mogu da je igraju. Međutim, mi smo do sada igrali dvije kontrolne utakmice sa ekipama iz SEHA lige i pokazalo se da to nije tako jer taj njihov rukomet vrlo teško može da prođe pored ovako kvalitetnih protivnika. Zaista je to ogromna razlika i zato mi i nemamo opterećenje rezultatima. Ono što želimo, to je da napreduju! Meni je žao što je došlo do promjene sastava grupa, pa su nas prebacili u onu težu. Da smo ostali, imali bismo za protivnika Metaloplastiku i mislio sam da bismo u drugom dijelu prvenstva možda mogli da im uzmemo bod. Ovako, vrlo teško će to biti. Za nas će ipak vrijedjeti ona stara izreka “važno je učestvovati” - zaključio je Šola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana