Kazahstan odskočna daska u karijeri Sergeja Babić

Dejan Kondić
Kazahstan odskočna daska u karijeri Sergeja Babić

NOVI GRAD - Dojučerašnji košarkaš Slobode 73 Sergej Babić napravio je neuobičajen transfer, pošto će u narednom periodu mladi bek nositi dres kazahstanskog prvoligaša Aktobea.

Iako ima tek 20 godina, Babić iza sebe već ima pet sezona u seniorskom timu Novljana i jedan je od nosilaca igre tima. Jedna od njegovih glavnih karakteristika je odličan šut za tri poena, a uz to veliki je borac na terenu. Sergejev talenat i potencijal prepoznali su ljudi iz menadžerske agencije “Timlameč” i odmah su ga angažovali. Babić je imao nekoliko ponuda iz drugih liga Grčke i Španije, ali je na kraju izabrao Kazahstan.

- Aktobe igra u najvišem rangu tamošnje košarke, dobio sam odlične uslove i nisam imao dilemu.  Što bi se reklo, bio je ovo poziv koji se ne odbija. U kazahstanskom šampionatu igra i član VTB lige Astana, a prvenstvo se dosta prati u Rusiji, tako da se u slučaju dobrih igara otvara mogućnost da me neko vidi iz tih ekipa - rekao je Babić.

Ono što je zanimljivo, njemu će trener biti dama i to legendarna ruska košarkašica Elena Šakirova koja je sa tadašnjim ZND-om osvojila zlatnu olimpijsku medalje u Barseloni 1992. godine. Babić je ovog ljeta dosta radio na sebi. Svjestan je da odlazi u puno jače takmičenje. Ističe da je spreman da pokaže sav svoj asortiman i da će pokušati da primijeni sve što je do sada naučio. Mladog šutera u njegovoj odluci podržali su svi, prijatelji, treneri, a pogotovo porodica.

- Košarka mi je ušla u vene 2014. godine, za vrijeme Svjetskog prvenstva u Španiji. Oduševljeno sam pratio igre nacionalnog tima Srbije na tom šampionatu. Uzor mi je je Bogdan Bogdanović. Te godine sam zavolio ovaj sport i počeo se baviti košarkom. Moji prvi treneri bili su Igor Stojaković i Dragan Kukavica, a veliku zahvalnost dugujem i treneru u seniorskom timu Slobode 73 Dejanu Kukavici. Oni su me podržali, kao i moja porodica. Idem tamo da pokažem šta znam - istakao je Babić.

Mladi košarkaš krajem avgusta odlazi na ozvaničenje ugovora, a nova sezona počinje početkom oktobra.

Srušio Slaviju

Tokom sezone Babić je odigrao nekoliko odličnih mečeva. Pamti se, između ostalih, duel protiv prijedorskog Spartaka u okviru Prve lige Republike Srpske, kada je upisao 29 poena, te protiv Slavije iz Istočnog Sarajeva. Tada je na gostovanju ubacio 27 poena i postigao trojku za pobjedu u posljednjim sekundama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana