Kako će se registrovati takmičenja ukoliko potraje pandemija virusa korona: Mnoga pitanja, a nigdje odgovora

Ekipa Glasa Srpske
Kako će se registrovati takmičenja ukoliko potraje pandemija virusa korona: Mnoga pitanja, a nigdje odgovora

BANjALUKA - Gotovo svi sportski događaji u Evropi, a sve veći broj i u svijetu, stopirani su zbog pandemije virusa korona, a s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može da kaže kada će se stvoriti uslovi za nastavak takmičenja, počele su spekulacije šta će se desiti ukoliko pauza potraje dva, tri mjeseca.

Čitajući svjetske medije i razgovarajući sa ovdašnjim funkcionerima u savezima zaista je mnogo različitih prijedloga i potencijalnih raspleta kako će biti registrovana takmičenja koja su prekinuta pod uslovom da se ne nastave u skorijem periodu. Ono što je zajedničko za sve saveze i takmičenja, niko u propozicijama nije predvidio ovakvu situaciju, uglavnom su u pravilnicima obuhvaćena odgađanja odnosno prolongiranja na nekoliko dana.

Fudbal
Osim što će u većini zemalja biti teško donijeti odluku kako da prvenstvo bude registrovano pod uslovom da se ne nastavi, potpuno je jasno da će fudbal kao industrija i njegove perjanice, najveći klubovi, izgubiti milione evra. Prodaja TV prava, ulaznice, nagrade od rezultata i još mnogo indirektnih dobitaka praktično će nestati. Nijemci su već izračunali da bi takav scenario klubove Bundeslige koštao oko 750 miliona evra, Italijane 700 miliona...
Dalje, kada je odluka o šampionu u pitanju u najlakšoj poziciji su Englezi jer Liverpulu nedostaje samo još nekoliko bodova kako bi i matematički osigurao titulu. Čitajući izjave čelnika ostalih klubova oni ne bi imali ništa protiv da titula bude dodijeljena "redsima", ali je mnogo komplikovanija situacija kada je u pitanju odluka koji klubovi će u Ligu šampiona, a koji u niži rang.

UEFA će sutra imati video-konferenciju na kojoj će navodno biti predloženo da bude odigran fajnal-for u Ligi šampiona i Ligi Evrope po uzoru na košarku i to nakon što se odigra po jedan meč četvrtfinala. Mnogo otvorenih pitanja je i u Premijer ligi BiH, te Prvoj ligi RS.
- Jasno je da moramo biti jako oprezan sa odlukama, jer će gotovo svaka za posljedicu imati mnogo nezadovoljnih. Jedna opcija je da se proglasi kraj šampionata i da se klubovi rangiraju po trenutnom stanju na tabeli. U slučaju Premijer lige BiH to bi značilo da je Sarajavo prvak, a u kvalifikacije za Ligu Evrope išla bi tri kluba koja se nalaze iza njih na tabeli Željezničar i Zrinjski. Na međunarodnu scenu bi najvjerovatnije išao i Borac kao četvrti, jer Kup takmičenje nije završeno. U elitu bi ušli trenutni lideri prvih liga, Krupa i Olimpik, a odstoji čak i opcija da premijerligaško društvo niko ne napušta, već da ono u narednoj sezoni broji 14 klubova - rekao je naš izvor iz vrha FS BiH.
On je dodao i da je druga opcija da se kada se situacija smiri odigra ubrzani plej-of za prvaka i plej-of za opstanak. U onom za šampiona bi u polufinalu igrali Sarajevo - Borac i Željezničar - Zrinjski, a u borbi za očuvanje statusa Sloboda - Zvijezda 09 i Mladost - Čelik. Mnoge stvari bi trebalo da budu jasnije sutra kada će biti održan sastanak Komiteta za takmičenje FS BiH.

Košarka
Konkretan potez za sada su povukli čelnici Košarkaškog saveza Litvanije koji su Žalgiris proglasili šampionom, dok su Belgijanci odlučili da titulu dodijele Ostendeu. Sličan scenario mogao bi da se primijeni i u Ligi BiH s obzirom na to da je lider Igokea ubjedljivo najjači klub i da praktično nema konkurenciju. Međutim, pravo je pitanje šta će se desiti sa takmičenjem u Evroligi i Evrokupu, a ono što je za nas još interesantnije ABA ligi. Logično je da klubovi koji su trenutno u najboljoj poziciji zagovaraju proglašenje pobjednika na osnovu sadašnjeg plasmana, bez obzira što pravila nalažu odigravanje plej-ofa prve četiri ekipe. Sa ovakvim stavom sigurno se neće složiti ni timovi koji su u zoni ispadanja. Ipak, ovdje su stvari jednostavnije tako da nakon odigravanja posljednjeg kola moguće je u dva dana odigrati Fajnal for i tako dobiti šampiona.
- Ne bi bilo loše rješenje da u ovakvim vanrednim okolnostima organizujemo završni turnir, Fajnal for umjesto plej-ofa. Naravno, o tome treba da se izjasne klubovi jer su oni vlasnici lige. Moje je mišljenje da treba da se odigra to posljednje kolo, ako treba i bez publike, kako bi se iskristalisala situacija na tabeli. Poslije toga ćemo da vidimo kako da odigramo završni dio. Meni se dopada ideja Fajnal fora - rekao je predsjednik ABA lige Tomislav Čavlović.

Rukomet
Rukometna lopta u najjačim evropskim ligama mirovaće do 22. aprila, dok je Evropska kuća rukometa odlučila da Liga šampiona ne počne prije 12. aprila. Premijer liga BiH je prekinuta dio daljeg, a ukoliko ne bude mogla biti nastavljena, dva su moguća scenarija.
- Kako je odigrano više od 50 odsto utakmica propozicije nalažu da možemo proglasiti šampiona po važećem plasmanu. Ukoliko ne bi bilo utakmica do 22. aprila kao i u Evropi, teško je da do kraja maja možemo "upakovati" 11 kola, a poznato je da svi klubovi sa igračima potpisuju ugovore do posljednjeg dana maja. Tu je i Kup takmičenje... Postoji i opcija da ukoliko bude moguće igrati, organizujemo Fajnal for, a gotovo je izvjesno da niko od klubova neće ispasti ako se prvenstvo prekine ranije - rekao nam je izvor iz RS BiH.

Tenis
Možda i najveća konfuzija trenutno vlada u "bijelom sportu". Međunarodna teniska federacija (ITF) donijela je odluku da se odgode svi turniri do 27. aprila, a s obzirom na to da je kalendar vrlo zgusnut, praktično ne odstoji način da se ove sezone odigraju mastersi u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Rimu, kao i svi manji turniri. Direktor Rolan Garosa Gi Forže nada se da bi turnir mogao da bude održan, a nije isključio ni mogućnost da se igra bez prisustva publike. Tako bi se bar donekle smanjili gubici jer bi "legao" novac od TV prava.
Za sada nema nagovještaja kako će izgledati ATP lista, ali je nekako najrealnije da se bodovi osvojeni prošle godine na otkazanim turnirima sada izbrišu.

Koji događaji su prekinuti

Fudbal
Liga šampiona
Liga Evrope
Baraž za EP
Sve lige u Evropi osim srpske, ruske, mađarske, ukrajinske i turske

Košarka
NBA
Evroliga
Evrokup
ABA liga

Sve glavne lige u Evropi osim Turske

Rukomet
Liga šampiona
Kup EHF
Gotovo sve nacionalne lige u Evropi

Tenis
Svi ATP turniri do 27. aprila

Automobilizam
Pomjeren start sezone "formule 1"
Pomjeren start sezone Moto GP šampionata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana