Josip Iličić ispisao istoriju Lige šampiona: Prijedorski as držao čas

Dejan Marić

VALENSIJA - Prijedorčanin Josip Iličić “spakovao” je četiri gola Valensiji na “Mestalji”, odveo svoju Atalantu u prvo četvrtfinale Lige šampiona (4:3), te ispisao istoriju elitnog nadmetanja.

Bila je to simultanka fudbalskog veterana koji je sa nove četiri “recke” u društvu najboljih stao rame uz rame Lionelu Mesiju, Mariju Gomezu i Robertu Levandovskom. Pomenuti poker asova može se pohvaliti da je jedini postigao četiri gola u utakmici nokaut faze LŠ. Ali, samo Iličić je to učinio na strani.

Josip je još po nečemu jedinstven. Naime, mrežu “šišmiša” je “izrešetao” sa 32 godine i 41 danom. Tako je postao najstariji strijelac četiri pogotka u eliti. Prethodni rekorder je bio Zlatan Ibrahimović, koji je taj podvig napravio sa 32 godine i 20 dana.

U kakvoj formi igra slovenački internacionalac najbolje potvrđuje sljedeći podatak. Tokom 2020. godine metu je pogađao u 14 navrata. Nijedan fudbaler iz liga petice ne može se pohvaliti ovakvim učinkom.

- Što sam stariji, to sam bolji. Na terenu se odlično zabavljam i želim još da napredujem. Fokusiran sam samo na ono što ja mogu da uradim, a ne na defanzivce koji me čuvaju. Kada vidim prostor, pokušavam da ga iskoristim - otkrio je tajnu uspjeha sjajni golgeter.

A sve bi možda bilo drugačije da legendarni Zlatko Zahovič nije pozvao Iličića u trenucima kada je ovaj, sa samo 21 godinom, razmišljao da okači kopačke o klin. Josip je rođen u Prijedoru, kao beba se sa majkom odselio u Sloveniju, gdje se kalio igrajući za Triglav, Britof, Bonifiku i Interblok, u kojem je bio “zakovan” za klupu.

Tada je bio na prekretnici i - odlučio da prihvati Zahovičev poziv. Zaigrao je za Maribor, ekspresno se dokazao i osigurao transfer u Palermo. Ostalo je istorija. Među “orlovima” je potvrdio potencijal, dokazao se potom i u Fjorentini, odakle je stigao u Atalantu. Sa sastavom iz Bergama pomjera granice, “boginja” je hit i na “čizmi” i u Evropi, a na tome ne želi da stane.

- Atalanta više nije iznenađenje. Radimo sjajne stvari i želimo tako da nastavimo. Hoćemo da pokažemo da zaslužujemo da budemo ovdje. Ne brinemo se o tome ko će nam biti sljedeći protivnik - zaključio je Iličić, čija Atalanta je Valensiju otpisala sa ukupnih 8:4.

4

gola dao Valensiji na “Mestalji”

 

74

odsto uspješnih dodavanja imao

 

6

šuteva uputio ka golu

 

“Mislimo da smo mi posebni”

U drugoj utakmici večeri Lajpcig je, praktično sa pola gasa, pobijedio Totenhem (3:0), te je sa ukupnih 4:0 prošao dalje. Marcel Zabicer je načeo goste sa dva gola u prvom dijelu, a tačku na i stavio je Emil Forsberg. “Pijevci” i njihov menadžer Žoze Murinjo nisu se proslavili u 180 minuta fudbala, a po okončanju dvomeča domaći su ih i “pecnuli” na “Tviteru”. Murinjo nosi nadimak “posebni”, a poruka iz Lajpciga je glasila: “U četvrtfinalu po prvi put u istoriji. Mislimo da smo mi posebni”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana