Jedinstven stav ekipa iz Košarkaškog saveza RS: Srpski klubovi neće u Sarajevo

Milan Zubović
Jedinstven stav ekipa iz Košarkaškog saveza RS: Srpski klubovi neće u Sarajevo

BANjALUKA - Košarkaški klubovi iz Republike Srpske koji imaju pravo nastupa u Ligi BiH neće prisustvovati sastanku u KS BiH koji je najavljen za danas od 11 časova.

Predstavnici četiri kluba iz Srpske - Mladosti, Radnika, Bratunca i Leotara neće se pojaviti u Sarajevu, a razlog je što Igokea i Borac nisu dobili pozivnice da učestvuju u radu. U pozivnici je navedeno da dolazak na sastanak predstavlja potvrdu nastupa u idućoj sezoni. Tako je savez poslao nedvosmislenu poruku da ne odustaje od izbacivanja dva srpska kluba u niži rang zajedno sa Sparsom i pored nekoliko ponuđenih opcija za rješenje situacije.

Ovim potezom KS BiH trenira strogoću na klubovima koji su odbili nastup na Fajnal foru Lige za prvaka (Igokea, Borac, Spars), a srpski klubovi sve probleme vežu za jednog čovjeka - generalnog sekretara KS BiH Amera Čolana.

- Sve ovo je samo kulminacija drame koju pravi jedan čovjek - Amer Čolan koji bi trebalo da kao generalni sekretar služi savezu, a ne da sprovodi svoju samovolju. Svi stavovi koje on i njemu slični žele da proguraju vode ka totalnom gašenju košarke u BiH. Čolan je na svoju ruku proglasio šampione BiH za prošlu sezonu, što nikako nije smio da uradi - rekao je predsjednik banjalučkog Borca Milan Đajić.

Komesar takmičenja donio je odluku o izbacivanju Igokee, Sparsa i Borca iz Lige BiH jer se nisu pojavili na Fajnal foru u Širokom Brijegu kojeg je zakazala kancelarija saveza. Sekretar Čolan je potom predao šampionski pehar Širokom, a odluku o izbacivanju nije potvrdila Takmičarska komisija i dva člana su bila za to da to bude poništeno te da se kao validan plasman uzme onaj koji je bio na kraju Lige za prvaka, odnosno odigranih deset kola. Upravni odbor KS BiH, koji daje posljednju riječ, nije donio nijednu validnu odluku, dok je jedan od prijedloga bio da klubovi koji nisu nastupili budu novčano kažnjeni te da ostanu u ligi.

Veliko pitanje je koliko će Liga BiH iduće sezone brojati klubova jer su Čapljina i Bošnjak već odustali zbog nedostatka finansijskih sredstava, a Čelik je povukao odluku o odustajanju.

Kapiten ostaje

Kapiten Radnika Dejan Kokoruš produžio je saradnju sa klubom i predvodiće tim sljedeće sezone u Ligi BiH. Radnik je ove godine postao šampion Republike Srpske i vratio se u elitni rang nakon tri sezone i prvenstveni mu je cilj očuvanje statusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana