Istraživanje "Glasa Srpske": Pokvarenost u fudbalu ne rješava jedan “Var”

Dušan Repija; Nebojša Tomašević; Žarko Marković
Istraživanje "Glasa Srpske": Pokvarenost u fudbalu ne rješava jedan “Var”

Policijska akcija indikativnog kodnog imena “Var”, koja je širom BiH sprovedena prošle sedmice i u kojoj je zbog namještanja fudbalskih utakmica uhapšeno 12 ljudi, među kojima su i sudije i funkcioneri sportskih saveza, ponovo je otvorila pitanje kolika je dubina u kojoj se ovdašnji fudbal nalazi i da li je jedna akcija SIPA dovoljna da se ovaj sport nekako iskobelja.

Odgovor je jasan. Nije.

Otkako se lopta u poslijeratnom periodu zakotrljala na stadionima i drugim livadama širom BiH, a naročito nakon što je osnovana zajednička liga i nakon što su kladionice u svoje ponude stavile i niže rangove od elitnog, sumnje u namještaljke javljaju se iz sezone u sezonu, iz kola u kolo.

Neke su vidljive golim okom, druge su nešto suptilnije izvedene, tek poneka priča završila je u medijima, a za namještanje do akcije “Var” kažnjen je tek jedan fudbaler. Simbolično, 500 KM.

Akcija “Var” nagovijestila da se u fudbalskim spletkama vrti nešto veći novac, ali i nagrađivanje u naturi, pa je jedan od sudija osumnjičen da je za štimanje rezultata između Budućnosti i GOŠK-a u Prvoj ligi FBiH uzeo 3.000 KM od GOŠK-a, ali i 300 kg uglja u Banovićima, jer su i predstavnici Budućnosti bili zadovoljni.

Da li su klubovi svjesni da je sudija odigrao dvostruku igru, za sada nije razjašnjeno.

- Nije to ništa čudno. Vješt sudija može da izvede da i jedna i druga strana budu zadovoljne, a da one opet za to ne znaju - priča sagovornik “Glasa” iz fudbalskih krugova koji je insistirao na anonimnosti.

Od formiranja Premijer lige i prve sezone 2002/03. sumnjalo se u regularnost mnogih utakmica, a skoro da nema kluba koji nije bio spomenut u tim pričama. Opet bez konkretnih dokaza i reakcije tužilaštva.

Afera “cener” desila se u maju 2017. godine kada je golman i kapetan Olimpika iz Sarajeva Dejan Bandović snimio mobilnim telefonom menadžera Sanela Klopića kako mu nudi mito uoči utakmice protiv direktnog rivala za opstanak Metalegea.

Klopić, inače prijatelj tadašnjeg trenera ekipe iz Jajca Mate Neretljaka, Bandoviću je ponudio deset hiljada maraka uz preporuku da ne brani 100 odsto već 80 odsto na toj utakmici, te dodao da napravi manju grešku za koju ga niko ne bi mogao optužiti da ju je namjerno učinio.

Bandović je nemoralnu ponudu odbio, a Klopić se nakon svega pravdao da je riječ tek o šali. Niko nije procesuiran.

Nekoliko rezultata Zrinjskog izazvali su sumnju, ali nikada nisu dokazane eventualne nečasne radnje. U proljećnom dijelu pretprošle sezone Mostarci su pobijedili GOŠK iz Gabele sa 3:2, dva gola su dali iz penala, a treći u 89. minutu.

Zrinjski je bio akter i sporne utakmice sa Radnikom početkom novembra 2017. kada je glavni sudija Antoni Bandić dosudio kontroverzni penal za Mostarce u trećem minutu sudijske nadoknade vremena, pa su gosti slavili sa 2:1, a Bandić je nakon toga suspendovan za tekuću i narednu sezonu Premijer lige, te je bio arbitar na mečevima Prve lige FBiH. Opet tužioci i SIPA nisu reagovali.

Veliku prašinu u javnosti digle su utakmice Leotara i Slavije 2008. godine, te Borca i Travnika šest godina poslije.

Trebinjci su slavili rezultatom 4:3, iako je na poluvremenu bilo 2:3, a dan prije utakmice predstavnici sportskih kladionica obavijestili su FS BiH i MUP u Trebinju o mogućim malverzacijama jer su imali velike uplate na taj par, pogotovo na tip “iz dva u jedan”, na koji je kvota bila 30, te tipovi “sedam plus golova” i “četiri plus golova” u prvom poluvremenu, što se veoma rijetko odigrava, a kvote su ogromne.

Inače, Slavija je vodila sa 3:0, a izgubila je sa 3:4. Rezultat pogađate - niko nije procesuiran.

Sredinom maja 2014. Borac je poražen od Travnika na Gradskom stadionu sa 2:3, u posljednjem kolu Premijer lige, iako je na poluvremenu vodio sa 2:0, da bi pobjeda spasila Travničane ispadanja u niži rang. I opet ništa.

Pod okriljem Fudbalskog saveza BiH radi tužilaštvo koje razmatra sumnjive prijave pristigle iz klubova ili od pojedinaca ili čak od UEFA i FIFA. Kada takav predmet stigne u FS BiH, tužioci se sastaju i ocijene da li ima elemenata da pokrenu istragu. Ukoliko ima, onda pozivaju svjedoke i prikupljaju materijalne dokaze.

- Ako utvrdimo da postoji osnovana sumnja u nelegalne radnje, zaključke šaljemo nadležnoj komisiji saveza, najčešće Disciplinskoj komisiji jer ona određuje kazne. Međutim, možemo predmet da pošaljemo i u Tužilaštvo BiH. U posljednje dvije godine to smo uradili dva puta, a javnosti su poznati slučajevi “Bandović” i “Vejnović” - rekao je član Tužilaštva FS BiH Edin Teskeredžić.

Bandovićev slučaj smo pomenuli, a i slučaj Nemanje Vejnovića. On je taj jedini “službeni grešnik” koji je pred Osnovnim sudom u Bijeljini proglašen krivim za namještanje najmanje dvije utakmice njegovog tadašnjeg kluba Zvijezde 09, te osuđen na godinu uslovno i novčanu kaznu od 500 KM.

- Bitno je da naglasimo da mi kao tužioci FS BiH nemamo instrumente da sprovodimo istragu kako to rade nadležni državni organi. Možemo da pozovemo aktere na saslušanje, ali oni nisu dužni da nam se odazovu, ne možemo da provjeravamo pozive i slično. Nemamo pravo da tražimo da nam predaju telefone, daju kontakte, ne možemo provjeravati listing i pratiti telefonske pozive - naglasio je Teskeredžić.

Protiv uhapšenih u akciji “Var” navodno postoje izuzetno čvrsti dokazi, a stvari je olakšao legendarni sudija još iz vremena bivše Jugoslavije Salem Prolić, koji je u proteklom periodu obavljao funkciju sekretara Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH.

- Zato postoji sumnja da su pomenute sporne utakmice samo vrh ledenog brijega. Jer, ako je u namještaljke umiješana ključna osoba za delegiranje sudija, to sluti na ozbiljnu razgranatu mrežu nečasnih radnji. Da li će klupko da se odmota i dalje od ovoga što je sprovedeno u akciji “Var” ne zavisi samo od organa gonjenja, nego i od toga ko ima kakvu zaleđinu, da li je umiješan i neki moćnik i slično - kaže naš izvor. 

Advokat Vlado Adamović tvrdi da ni sport nije lišen kriminala i nije imun na zloupotrebe, što predstavlja veliki društveni problem. 

- Ljudi očekuju da sport bude amaterski, da je sve u sportskom duhu, ali pojedinci i u toj oblasti čine razne malverzacije. Ono što ljudima treba da bude razbibriga i tračak radosti, kao što je sport, obuhvatile su zloupotrebe, odnosno pojedinci se i u toj društvenoj oblasti usude da čine kriminal. Ipak, svi znamo da je u sportu uvijek bilo određenih čašćenja - rekao je Adamović “Glasu”.

Istakao je da je jako dobro što su istražioci krenuli da ispituju kriminal u domenu sporta i što su u toj oblasti otkrivene malverzacije.

- Na neki način može se reći da je kriminal u drugim sferama nešto što se smatra kao očekivano, kao što je pljačka banke, ali u sportu nije baš tako. Bez obzira na to u kojim oblastima društva se nalazi kriminal, njega treba istraživati i procesuirati - kazao je Adamović.

Dodao je da nije učestvovao u predmetima u kojima su procesuirani osumnjičeni za malverzacije u sportu.

- Bilo je ranije nekih sumnji u postojanje raznih zloupotreba u sportu, ali odavno nije bilo ozbiljnih istraga. Manjak istraga u ovom domenu može biti rezultat činjenice da se državni organi usmjeravaju na istrage kriminala u drugim sferama i oblastima, da se izgradi država i spriječi državni kriminal, kao što su zloupotrebe na javnim tenderima i slično - zaključuje Adamović
 

Žestoke kazne u FSRS

Fudbalski savez Republike Srpske oštro je kaznio Leotar, Rudar Prijedor, Podrinje iz Janje i teslićki Proleter zbog namještanja utakmica posljednjeg kola Prve lige RS u sezoni 2014/15.

Meč u Trebinju završen je pobjedom gostiju iz Janje (1:0), koji su gol dali u 89. minutu, a drugo poluvrijeme je produženo sedam minuta.

Utakmica na “Radolinki” riješena je u 11. minutu sudijske nadoknade (1:0) drugog poluvremena, koje je produženo za čak 18 minuta.

Svi pomenuti klubovi kažnjeni su oduzimanjem po šest bodova zbog namještanja i lažiranja, a to je posebno pogodilo Podrinje i Proleter.

Takvom odlukom ove ekipe su se preselile u niži rang, a prvoligaški status sačuvale su Drina HE i Sloboda iz Mrkonjić Grada. Ipak, Rudar je ostao šampion jer je poslije oduzimanja bodova imao bod prednosti nad Krupom.

I sve je ostalo na kaznama nadležnog saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana