Igrači Igokee prošli najsavremenije testove

G.S.
Igrači Igokee prošli najsavremenije testove

BANjALUKA - Košarkaši Igokee obavili su u prethodnih nekoliko dana najsavremenija sportsko-medicinska testiranja u prostorijama “Sport studija BL”, kako bi trener Dragan Bajić i njegov tim imali što bolje ulazne informacije o fizičkom stanju igrača poslije duge pauze.

Svi košarkaši podvrgnuti su spiroergometriji, metodu  koji predstavlja zlatni standard testiranja u sportskoj medicini.

- Ovim metodom stičemo uvid u kardiovaskularne i plućne funkcije ispitanika. Prije ispitivanja svakom igraču radi se “osmocech” mjerenje nivoa hidriranosti. Više puta u toku testiranja ispitanicima se vadi krv radi praćenja nivoa energije, odnosno šećera u krvi, te mliječne kiseline koja govori o nusproduktu proizvodnje energije iz ugljenih hidrata, čime dobijamo informacije o metaboličkim promjenama u organizmu pri opterećenju - rekli su u “Sport studiju BL”.

Ovim kompleksnim testiranjima stručni štab dobija potpune informacije o zdravstvenom stanju igrača, njihovom nivou pripremljenosti te mogućnostima rada tokom priprema.

- Kontinuiranom primjenom posebno prilagođene maske pratimo koncentracije kiseonika i ugljen-dioksida, čime dobijamo podatak o maksimalnoj potrošnji kiseonika sa nizom parametara koji pokazuju stanje organizma pri opterećenju. Dvanaestokanalnim bežičnim EKG-om radimo tzv. stres test i pratimo srčanu aktivnost igrača prije ispitivanja, u toku ispitivanja, kao i u fazi oporavka čime možemo detektovati niz promjena u radu srca tokom aktivnosti - naveli su iz “Sport studija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana