Igokea već u grupnoj fazi

G.S.
Igokea već u grupnoj fazi

LAKTAŠI - Treću sezonu zaredom Igokea će igrati u FIBA Ligi šampiona, a zbog sjajnih rezultata ostvarenih do sada neće morati da igra kvalifikacije, već će se direktno naći u grupnoj fazi kao što je to bio slučaj prošle sezone.

Igokea je postala šampion BiH i to joj je donijelo nastup u renomiranom evropskom takmičenju čiji kvalitet raste svake godine, a prema tvrdnjama brojih stručnjaka prestigao je Evrokup. Ekipa iz Aleksandrovca trenutno se nalazi među 26 timova koji bi trebalo da zaigraju u grupnoj fazi dok će ostala mjesta biti popunjena nakon završetka pojedinih evropskih prvenstva kao i kvalifikacija u kojima će nastupiti 24 kluba. Jedno mjesto u kvalifikacijama navodno je rezervisano za još jednog predstavnika BiH mada o nema informacija ko bi to mogao da bude. Put do grupne faze kroz kvalifikacije tražiće i FMP Železnik.

Turska bi trebalo da ima pet predstavnika iduće sezone u grupnoj fazi i to Galatasaraj, Darušafaku, Karšijaku, Bahčešehir i Tofaš, Španija četiri Tenerife, Manresu, Bilbao i Mursiju. Iz Francuske tu su Dižon, Po Ortez i Limož, a iz Njemačke Telekom Bon i Ludvigzburg. Iz Grčke su to Larisa i Peristeri, iz Izraela Hapoel Holon i Hapoel Jerusalim te italijanski Dinamo Sasari i Ređana. Mons stiže iz Belgije, Nimburk iz Češke, Riga iz Letonije, Ritas iz Litvanije te Legija iz Poljske. Na listi potencijalnih učesnika još se nalaze Breogan, Unikaha, Obraidorio, Saragosa (Španija), Bamberg (Njemačka), Kolosos, AEK, Aris (Grčka), Vareze (Italija) i Šole (Francuska) tako da su moguće promjene usljed odustajanja pojedinih klubova. Ekipama iz Rusije i Bjelorusije nije dozvoljen nastup, a teško je očekivati da zaigra neki tim iz Ukrajine.

Žrijeb bi trebalo da bude održan početkom idućeg mjeseca, ali termin još nije određen baš kao i format takmičenja mada se može očekivati da će 32 tima biti raspoređena u osam grupa, kao što je to bio slučaj prošle sezone. Tada su prvoplasirani izborili nastup dalje, a drugi i treći igrali baraž za popunu top 16 faze. Igokea je prve sezone izborila top 16 fazu i malo je nedostajalo da ode na Fajnal ejt dok je prošle sezone stala u baražu za popunu top 16 faze.

Blažič u Turskoj?

Slovenački košarkaš Jaka Blažič karijeru bi trebalo da nastavi u Bahčešehiru. Turski klub aktuelni je osvajač FIBA Evrokupa dok će naredne sezone nastupiti u FIBA Ligi šampiona. Inače, klub je osnovan 2017. godine i domaće utakmice igra u dvorani Fenerbahčea. Blažič (31) je do sada igrao za Triglav, Slovan, Olimpiju, Crvenu zvezdu, Baskoniju, Andoru, Barselonu i Cedevita Olimpiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana