Hrabrost i Limož snove pretvorili u stvarnost

Milan Zubović
Hrabrost i Limož snove pretvorili u stvarnost

ANKARA - Sreća je pogledala košarkaše Igokee i njihovog trenera Dragana Bajića. Poraz od Turk Telekoma nije ostavio velike posljedice, jer je već otpisani Limož odigrao za Aleksandrovčane i pobjedom na svom terenu (88:83) uskratio Hapoelu nastup u drugoj fazi elitnog FIBA takmičenja.

Tamo će zaigrati Igokea po prvi put kao prva ekipa iz regiona nakon Partizana koji je ovu rundu izborio tokom sezone 2016-17, u premijernom izdanju takmičenja ovog formata. Plasman među 16 najboljih ekipa Lige šampiona dobija na težini, jer je Igokea jedini tim koji je iz kvalifikacija stigao u ovu rundu. Francuzi jesu pomogli tome, ali su i Aleksandrovčani odradili veliki posao, jer su upisali tri pobjede protiv rivala koji su objektivno na papiru mnogo jači. O budžetima, pedigreu i iskustvu na međunarodnoj sceni da i ne pričamo. Međutim Bajićevi momci su hrabro svima izašli na crtu i zaslužili da im se fortuna malo nasmiješi.

- Rekao sam igračima prije utakmice da ne treba da gledamo ishod meča Limož - Hapoel već samo sebe i poštenim odnosom pokušamo doći do pobjede. Ako pošteno izgubimo možda nas druga utakmica nagradi što se i desilo. Mali smo klub iz male opštine koja broji 30.000 stanovnika i ogroman je uspjeh biti među 16 najboljih ekipa Lige šampiona pogotovo kada se zna sa kakvim smo gromadama bili u grupi. Čestitam momcima na plasmanu, stručnom štabu i ljudima iz uprave. Hvala svima koji nas prate i navijaju za nas. Moram priznati da sam jako srećan čovjek - istakao je Bajić.

Zahvalio je domaćem klubu na predivnom gostoprimstvu, a imao je zamjerki na igru svog tima, jer je malo nedostajalo da ih poraz mnogo košta.

- Nismo se držali dogovora iz pripreme, pogotovo kada je prvo poluvrijeme u pitanju. Brza igra iz koje su proistekli lagani poeni iz tranzicije odgovarali su protivniku. Od svojih igrača tražio sam da pokušamo što više da usporimo protivničku ekipu i uvedemo je u svoj ritam, ali to nismo uradili na najbolji način, pogotovo u prvom poluvremenu. U drugom poluvremenu “snizio” sam petorku i pokušao da raširim protivnika i tada su mnoge stvari dosta bolje izgledale. Poveli smo u jednom trenutku, međutim, na kraju nismo imali dovoljno koncentracije, a možda i sreće u nekim momentima. Sreća se mora zaslužiti, a nismo je zaslužili u ovoj utakmici, a Turk Telekom je igrao bolje i zasluženo pobijedio - rekao je Bajić.

Generalni menadžer Igokee Igor Dodik čestitao je ekipi prolazak u top 16 fazu.

- Istorija je ispisana! Veliki uspjeh Igokee i članova našeg kluba! Hvala igračima na svemu! A Baja... Baja ti si kreator ovoga i imaš najveće zasluge za ovo! Hvala ti na sreći koju si nam pružio! Čestitam TOP 16 fazu - napisao je Dodik na “Tviteru”.

Žrijeb grupa trebalo bi da bude obavljen idućeg utorka, a takmičenje će početi 2. marta i završiti 7. aprila. Ekipa iz Aleksandrovca biće među nepovlašćenim timovima gdje se još nalaze Dinamo Sasari, Nimburk, AEK, Nižnji Novgorod i Riga dok su preostala dva kluba poznata nakon sinošnjih mečeva. Među povlašćenim klubovima već se nalaze Tenerife, Tofaš, Hapoel, Saragosa, Strazbur, Broze Bamberg i Turk Telekom. Biće formirane četiri grupe sa po četiri ekipe (po dvije iz svakog šešira) i plasman na Fajnal ejt (6 - 9. maj) izboriće po dvije najbolje plasirane ekipe.

Petrović hvali Bajića

Proslavljeni hrvatski košarkaš, nekadašnji selektor reprezentacije i mnogih evropskih klubova Aleksandar Petrović pohvalio je igru Igokee i čestitao na prolasku među 16 najboljih Lige šampiona.

- Postoje treneri koje možemo apsolutno identifikovati sa klubom u kojem rade. Jedan od tih je i Dragan Bajić. Iskrene čestitke i Igokei na istorijskom uspjehu - napisao je Petrović na “Tviteru”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana