Hase najzvučnije ime “Srpska opena”

Dušan Repija
Hase najzvučnije ime “Srpska opena”

Banjaluka - Prvi kosturaš na 18. čelendžeru “Srpska open” biće Slovak Andrej Martin, trenutno 137. teniser svijeta, ali će prema konačnom spisku prijava najveća zvijezda turnira biti Robin Hase, svojevremeno 33. igrač na ATP listi.

Holanđanin je u karijeri odigrao mnogo mečeva na najvećoj sceni, a pored dvije osvojene titule u Kicbilu, te dva finala u Štadu i jednom u Beču, poznat je kao teniser koji odlično igra protiv najboljih na svijetu. Ljubitelji tenisa koji imaju malo bolje pamćenje sjećaju se njegove partije protiv Endija Mareja na US openu 2011. godine kada je ispustio vođstvo od 2:0 u setovima protiv Britanca. Hase je još bolji u dubl konkurenciji jer je, osim šest osvojenih titula, igrao 11 finala, uključujući Australijen open, te masterse u Rimu, Monte Karlu i nedavno Montrealu.

- Kao i svake godine, i ove imamo lijepe vijesti kada su imena učesnika u pitanju, a pored Hasea, koji je nedavno dobio i Aleksandra Zvereva, tu je Martin, kao i 145. teniser svijeta Filipo Baldi iz Italije. Presrećni smo što smo ponovo okupili dobro društvo i što će publika moći da uživa u vrhunskom tenisu - rekla je direktorica turnira Lana Popović.

Najveći mamac za sve tenisere je 80 ATP bodova, koliko dobija pobjednik, što je gotovo pandan plasmanu u treće kolo grend slem turnira, za šta se dobija 90 bodova. Osim bodova, pobjedniku će pripasti i 6.190 evra, a ukupan nagradni fond turnira je 46.600 evra. Organizator će podijeliti pet pozivnica, a za sada je poznato da će jedna otići u ruke mladom srpskom teniseru Marku Miladinoviću. Takođe, pobjednik pretkvalifikacija, koje će igrati domaći teniseri, dobiće pozivnicu za nastup u kvalifikacijama i biti praktično na dvije pobjede od ulaska u glavni žrijeb, koji od ove godine ima 48 igrača. Veliku pomoć pri organizaciji, kao i svih prethodnih 17 izdanja, dalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

- Drago mi je što je ovakav turnir dočekao punoljetstvo. On je najbolji vid promocije sporta Srpske, pa imamo zadatak da ga održimo i idućih godina na ovakvom nivou -  rekla je ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

Predsjednik Organizacionog odbora turnira i prvi čovjek Teniskog saveza RS Draško Milinović pozvao je sve građane Banjaluke i Srpske da u periodu od 9. do 15. septembra dođu u park “Mladen Stojanović” i uživaju u kvalitetnom tenisu.

- Polufinalne mečeve od ove godine prenosiće i “Arena sport”, što nam je vrlo važno, ali bez obzira na to, nadam se da će tribine biti ispunjene. Veliku zahvalnost dugujemo Kabinetu predsjednika Republike Srpske, resornom ministarstvu, generalnom sponzoru “Prointeru” i svim ostalima koji su, kako materijalno, tako i u tehničkom smislu, učinili mnogo da turnir i ove godine bude na najvišem nivou - rekao je Milinović.

I Indijac među učesnicima

Prvi Indijac koji će igrati u Banjaluci je mladi Sumit Nagal, a osim njega na terenima TK “Mladost” umijeće će pokazati i momci iz Tunisa, Argentine, Čilea, Kazahstana, Rusije, Belgije... Čast Srbije braniće Peđa Krstin, Danilo Petrović i Miljan Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana