Glas Srpske u posjeti odbojkašima Srbije na Palama: Spartanskim režimom ka Igrama u Tokiju

Dušan Repija
Glas Srpske u posjeti odbojkašima Srbije na Palama: Spartanskim režimom ka Igrama u Tokiju

Pale - Šest sati treninga, po tri ujutro i uveče, obavezan oporavak između toga i vrlo malo slobodnog vremena svakodnevica su odbojkaša Srbije koji se pripremaju na Palama za iskušenja koja ih očekuju za mjesec.

Sada već stalna baza "orlova" nudi sve što je potrebno i muškoj i ženskoj selekciji Srbije. Ljubazni domaćini uvijek su na usluzi i za najmanji problem, što posebno cijene momci Nikole Grbića. Njihovo je samo da slušaju svog učitelja i njegove pomoćnike, te da se što je bolje moguće spreme za iskušenja u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Samo najbolja selekcija u konkurenciji domaćina Italije, Australije i Kameruna izboriće nastup u Tokiju i izbjeći dodatne kvalifikacije, koje umiju da budu vrlo nezgodne. Zna to većina sadašnjih Grbićevih uzdanica jer su propustili prethodne Igre u Riju iako su nekoliko mjeseci prije olimpijskog turnira osvojili Svjetsku ligu i sigurno bi bili među glavnim favoritima za zlato. Zato je sada sve podređeno turniru u Bariju.

- Ne želimo ni u kom slučaju da se ponovi scenario od pre četiri godine. Zato imamo želju i volju da se spremimo što je bolje moguće, jer znamo da i ostale ekipe razmišljaju isto. Italijani su, naravno, najveći rivali, igraju na domaćem terenu, ali verujem u našu snagu. Zato je ovaj period, ma koliko bio težak, izuzetno važan - rekao je odbojkaš Srbije Marko Ivović.

Osim ljubaznih domaćina, za sve sitnice i zahtjeve odbojkaša već duži niz godina brine se tim menadžer Danilo Mrđa.

- Verujte da nije lako biti jedna od prvih karika ovako velikog sistema. Telefon stalno zvoni, mnogo je sitnica koje treba da se urade, a koje se i ne vide. Imam, ipak, sreću da radim sa odličnim momcima koji su mi najmanji problem (smijeh). Sve je podređeno njima, imaju odlične uslove i pre svega potreban mir, tako da verujem u njih i u naš zajednički uspeh - rekao je Mrđa koji je i sam bio bivši reprezentativac.

Selektor Grbić sve vrijeme treninga stajao je na centru i povremeno korigovao grupu odbojkaša, dok je drugi dio tima u tom periodu vježbao u teretani.

- Možda je spartanski tempo, ali takav rad daje rezultate. Gledamo ipak da ne opteretimo momke previše, neki nisu mnogo odmarali jer su nastupali u Ligi nacija, a ovi iskusniji polako hvataju ritam i dižu formu. Razmišljamo samo o kvalifikacijama, Evropsko prvenstvo je predaleko iz ove perspektive iako nas čeka u septembru. Naravno da nam je fokus na pripremi meča sa Italijom koji će biti vrlo komplikovan. Nema veze što smo ih dobili prošle godine sa 3:0, ovo je potpuno novi ciklus smešten u vrlo nezgodnom trenutku, ali moramo da budemo spremni na sve. Odavno niko ne vidi brigu o kalendaru takmičenja, jer ga prave ljudi koji nemaju prakse u odbojci, već sede u foteljama i smišljaju koji ekonomski segment je najbolji za njih - rekao je Grbić.

 

Posmatrači sa tribina

Među nekoliko dječaka i djevojčica koji su sa tribina dvorane "Peki" posmatrali trening bila je i mlada odbojkašica Glasinca Aleksandra Koprivica.

- Presrećna sam što mogu da gledam i učim od svojih idola. Nadam se da ću jednog dana krenuti njihovim stopama. Najviše mi se sviđa kako igra Aleksandar Atanasijević, a od odbojkašica idol mi je Tijana Bošković - rekla je Koprivica.

Kao i u prethodna dva navrata, "orlovi" će se i ovaj put zahvaliti stanovnicima Pala i okolnih opština otvorenim treningom koji je zakazan za sutra u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana