Gest za pohvalu bicikliste BSK-a Milana Bojića: Kolegi dao svoj bicikl usred trke

Dušan Repija
Gest za pohvalu bicikliste BSK-a Milana Bojića: Kolegi dao svoj bicikl usred trke

BANjALUKA - Biciklizam je individualni sport gdje se svaki takmičar bori protiv štoperice za što bolji rezultat, ali je timski rad u najvećem broju slučajeva presudan.

Međutim, ono što je napravio takmičar BSK Nektara Milan Bojić na prvenstvu Republike Srpske i BiH u Zalužanima kod Banjaluke prevazilazi granice timskog rada. Bojić je dao bicikl svom kolegi Davoru Tubiću koji je doživio peh usred trke, svjestan da on ima veće šanse za dobar rezultat, a ovaj na kraju osvojio titulu prvaka Srpske među seniorima. Gest za svaku pohvalu i divljenje, s obzirom da je junak ove priče zanemario svoj plasman na uštrb koleginog.

- Bio je četvrti ili peti krug, a Tubić i ja smo vozili jedan pored drugog. U jednom trenutku vidio sam da je usporio pa sam ga pitao šta se dešava. Rekao mi je da ima problema sa lancem koji se jednostavno zaključao pa nije mogao da nastavi. Bez razmišljanja sam mu ponudio svoj bicikl, jer je on trenutno u boljoj formi, a ja se vraćam poslije povrede i sa trećim mjestom na hronometru sam ispunio svoj cilj. On je to prihvatio i uz veliku žrtvu i utrošak energije na kraju stigao do pobjede - rekao je Bojić.

Na našu konstataciju da je Tubićevo zlato “pola” i njegovo, samo se nasmijao i naglasio da mu je dovoljno što mu je šampion više puta zahvalio.

- Činjenica je da ovakve stvari nisu baš uobičajene, ali ne mislim da sam junak. Jednostavno trenutak je bio takav i procijenio sam da bi bilo bolje da on pokuša, jer ima veće šanse - dodao je Bojić.

Tubić je naravno rekao sve najbolje o potezu svog kolege.

- Šta da kažem osim da je učinio veliki gest. I on je na neki način šampion, jer da nije bilo njega ni ja sigurno ne bih uspio. Čim se desio kvar razmišljao sam da je gotovo i da neću uspjeti. Milan je priskočio i hvala mu na tome. Međutim, nije bilo nimalo lako, jer pozicije nisu iste i njegov bicikl ne odgovara mojim parametrima. U jednom trenutku sam razmišljao i da odustanem, ali me je nešto vuklo naprijed i na kraju se sve završilo kako sam samo mogao da poželim - objasnio je Tubić.

Nevolja sa starta trke nije bila jedina, jer je na tri kruga prije kraja i na Bojićevom biciklu pukla guma.

- Očigledno nije moglo bez problema, ali smo sve uspjeli da prebrodimo. Ovo je veliki uspjeh za mene, ali i za moj klub BSK - naglasio je Tubić.

Dominacija BSK-a

Osim Tubića šampioni Republike Srpske iz BSK-a postali su braća Sergej i Srđan Maksimović u juniorskoj odnosno konkurenciji mlađih kadeta.

- Imamo sjajnu generaciju momaka kojima za godinu ili dvije neće biti ravnih među seniorima u domaćim okvirima, ali i šire. Nećemo da kukamo, ali mislim da zaslužujemo veću podršku, jer će se za ove momke sigurno čuti. Tubić je drugi u BiH, a Maksimovići prvi - rekao je sportski direktor BSK-a Vladimir Kuvalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana