Fudbaler Leotara Dušan Ristić predvodi listu najiskusnijih u Premijer ligi: Veterani još imaju šta da kažu

Darko Pašagić
Fudbaler Leotara Dušan Ristić predvodi listu najiskusnijih u Premijer ligi: Veterani još imaju šta da kažu

BANjALUKA - Premijer liga BiH se može pohvaliti da u njoj igra mnogo fudbalera koji su u zrelim igračkim godinama, a među njima je dosta njih koji su duboko zašli u četvrtu deceniju.

Veteran među veteranima je svakako fudbaler Leotara Dragan Ristić koji će 27. februara napuniti punih 40 godina. On je u prvom dijelu sezone upisao 14 nastupa i za očekivati je da će se i u nastavku prvenstva naći na spisku trenerskog tandema Miodrag Bodiroga i Damjan Ratković, što bi značilo da će i u petoj deceniji biti među kandidatima za prvi tim.

- Iskren da budem kada sam počinjao karijeru nisam razmišljao da ću ovako dugo opstati kao igrač. Ovo je samo dokaz kolika je moja ljubav prema fudbalu, a uz sve to imao sam i sreću da su me mimoišle povrede - rekao je Ristić, koji je u karijeri nosio dres pet premijerligaških klubova (Leotar, Drina Zvornik, Mladost Velika Obarska, Zvijezda Gradačac i Radnik).

Ne smeta mu što je od nekih fudbalera skoro duplo stariji, ali i što ga oni daleko mlađi ponekad u šali nazovu i deda.

- Iako sam svjestan da sam u poznim igračkim godinama još se trudim da na terenu pružim maksimum. Naravno, nije to ni blizu onog nekadašnjeg, ali vjerujem da i dalje mogu da pomognem. Međutim, svjestan sam da je formu sve teže održavati i nositi se sa ovim mlađima - nastavio je Ristić.

Siguran je da Leotar ne treba da brine za budućnost, a najdraže mu je kada nešto može pokazati Filipu Kolaku, Marku Koprivici, Bojanu Spaiću i Vladimiru Arsiću i drugim mladićima koji su na početku seniorske karijere.

- To su veoma dobri momci i sigurno je da će Leotar sa njima u narednim sezonama biti još bolji i bolji. Što se mene tiče sigurno da je ovo za mene posljednja sezona. Srce bi možda htjelo još, ali tijelo to sve teže i teže podnosi - dodao je Ristić.

Najstariji među stativama u Premijer ligi je golman Borca Bojan Pavlović, koji je rođen 8. novembra 1986. godine.

- Svjestan sam da je sve teže održavati formu, ali ne treba zaboraviti da karijere golmana traju po nekoliko godina duže od fudbalera. U meni je i dalje onaj isti osjećaj pred svaku utakmicu, kao onda kad sam počinjao. I dok je god tako neću razmišljati o povlačenju. Naravno da ću šansu dobijati sve manje i manje, jer mladi dolaze, ali sam spreman da se nađem na golu kada god to zatreba - istakao je Pavlović, kojem je Borac 13. klub u karijeri.

Listu od deset najstarijih fudbalera u eliti BiH zatvara fudbaler Rudar Prijedora Aleksandar Radulović, koji je branio boje još četiri premijerligaša (Borac, Laktaši, Zrinjski, Metalege).

- Nisam ni znao da sam toliko ostario, ali šta se može. Još ne razmišljam o kraju karijere, jer mislim da i dalje mogu ravnopravno da treniram sa mlađima, ali i da se sa njima nosim na terenu - rekao je Radulović.

Smatra da je u njegovo vrijeme bilo daleko teže doći do prvog tima nekog kluba nego danas.

- Prvo uslovi u kojima smo mi trenirali i postajali igrači su bili daleko teži nego danas. Kada sam zaigrao za prvi tima Borca 2004. godina već sam imao nastupe za mlađe reprezentativne selekcije BiH, kao i za juniorsku reprezentaciju u kojoj sam bio kapiten. Sada mi se čini da je to nekako lakše - nastavio je Radulović.

Uporedio je poštovanje prema starijim fudbalerima nekad i sad.

- Tada si jednostavno morao da slušaš starije i od njihovih riječi su ti se “ledile” kosti, a danas je to sve nekako drugačije. Ne kažem da nema poštovanja, ali dolaze mlađe generacije koje su nekako drčnije i jednostavno ne daju na sebe - dodao je Radulović.

Najstariji

Dragan Ristić (Leotar)        27. februar 1982.

Josip Barišić (Posušje)     12. avgust 1983.

Davor Landeka (Posušje)      18. septembar 1984.

Samir Bekrić (Željezničar)         20. oktobar 1984.

Mersudin Ahmetović (Sarajevo)   19. mart 1985.

Srđan Andrić (Leotar)        19. septembar 1985.     

Emir Jusić (Sloboda) 13. jun 1986.

Bojan Pavlović (Borac)        8. novembar 1986.

Josip Serdarušić (Posušje)         21. novembar 1986.

Aleksandar Radulović (Rudar Prijedor)        9. februar 1987.

“Rudari” najmlađi

Rudar Prijedor ima najmlađu ekipu u Premijer ligi čiji je prosjek starosti 24,1 godina. Slijede: Radnik 24,2, Borac i Željezničar po 24,3, Široki Brijeg 24,4, Sarajevo 25, Velež 25,9, Zrinjski 26, Sloboda 26,3. Tri najstarije ekipe su Posušje 26,8, Tuzla siti 26,7 i Leotar 26,6 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana