Evroscena dostižna, titula nije realna

Siniša Kotaraš
Evroscena dostižna, titula nije realna

BANjALUKA - Ukoliko u nedjelju u Doboju kod Kaknja savladaju Mladost, fudbaleri Borca će ostvariti i šestu pobjedu zaredom i na taj način izjednačiti svoj rekord u broju uzastopnih trijumfa.

Najduži niz zabilježili su u sezoni 2010/11, kada su osvojili šampionsku titulu, a “crveno-plavi” su od četvrtog do devetog kola upisali šest pobjeda, po tri na svom terenu i na gostovanju.

Redom su tada pobjeđivani, i to na gostovanjima, Čelik (1:0), Sarajevo (1:0) i Budućnost (1:0), dok su na Gradskom stadionu savladani Slavija (4:1), Zrinjski (2:0) i Sloboda (2:0). Prethodno, u trećem kolu, Borac je kao domaćin odigrao sa Veležom 1:1, a seriju je zaustavio Rudar Prijedor, koji je na Gradskom stadionu uspio da osvoji bod - 0:0.

Prije devet godina nije bila tajna da “crveno-plavi” žele titulu do koje su na kraju i došli, a situacija je sada malo drugačija.

Naime, ovo je povratnička sezona Banjalučana u Premijer ligi i nije prirodno da se razmišlja o tako visokim ciljevima iako je stvoren respektabilan tim koji poslije neubjedljivog starta sada izgleda mnogo bolje.

Bilo je potrebno da stvari legnu na svoje mjesto i da trener Branislav Krunić uklopi sve nove igrače u skladnu cjelinu. Kada mu je to uspjelo, krenula je i serija pobjeda - četiri domaće Velež (3:1), Željezničar (3:0), Tuzla siti (2:0) i Radnik (2:0) i jedna gostujuća, Zvijezda 09 (2:0).

Krunić je tada dao veliki doprinos na terenu u šampionskoj sezoni, baš kao i njegov sadašnji prvi saradnik Darko Maletić.

Ukoliko bismo pokušali da uporedimo igru šampionskog tima Borca iz sezone 2010/11, osnovna razlika je u postavci na terenu.

Kada je na klupi sjedio Vlado Jagodić, opredjeljenje je bilo na jakoj i čvrstoj odbrani, dok je sadašnji tim dosta ofanzivniji, sa željom da se igra na pogodak više.

Sa Krunićem i Maletićem na terenu šampionska titula je došla u Banjaluku, danas se svi nadaju da bi se mogao izboriti plasman u Evropu.

- Malo je nezgodno da poredim ove dvije generacije, jer je šampionska ekipa pravljena sa ciljem da osvoji titulu, a ova je napravljena prije svega da klub postane stabilan premijerligaš i da što prije izbori opstanak. Sada kada smo u dobrom nizu prirodno je da ambicije malo porastu i da je priča o Evropi aktuelna. Pokazali smo da se sa svima možemo nositi i nadam se da ćemo nastaviti tako - rekao je Maletić.

Ono što je primjetno ovako sa strane jeste da je tadašnja ekipa pod vođstvom Vlade Jagodića bila malo više okrenuta defanzivi, pa je Borac imao najbolju odbranu u ligi, a tek osmi napad po efikasnosti.

- Tada smo davali mnogo manje golova, dok mi se sada čini da igramo lepršavije i mnogo ofanzivnije. Od početka se insistira na ofanzivnom pristupu i to se pokazalo kao ispravno opredjeljenje. Držimo se devize da odbrana sopstvene mreže počinje u protivničkom šesnaestercu i za sada nam dobro ide - istakao je Maletić.

On se posebno osvrnuo na promjenu sistema takmičenja i zaključio da je sada mnogo teže donijeti bodove sa gostovanja.

- Tadašnja liga je brojala 16 ekipa i uvijek se moglo dogoditi da vam naiđe serija od dvije ili tri “lakše” utakmice. Sada je, čini mi se, mnogo teže, jer je koncentracija kvaliteta u samo 12 ekipa i zaista morate imati kvalitet ukoliko želite da kući donesete bod ili tri. Mi se nadamo da ćemo uspjeti pregrmjeti i gostovanje Mladosti te nastaviti pozitivnu seriju - zaključio je Maletić.

 

Prva liga RS

Imali su Banjalučani i dužih serija pobjeda, ali su one ostvarene u Prvoj ligi Republike Srpske.

Najduža je iznosila deset uzastopnih trijumfa, u sezoni 2016/17, a upisana su i još dva niza od po devet pobjeda, u sezoni 2007/08, te proteklom prvenstvu RS 2018/19.

Borčevi nizovi pobjeda

6 pobjeda    2010/11.
5 pobjeda    2019/20.
4 pobjede    2008/09.
4 pobjede    2009/10.
4 pobjede    2011/12.
4 pobjede     2013/14.
4 pobjede    2014/15.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana