Evropska elita stiže u Laktaše

Milan Zubović
Foto: GS

LAKTAŠI - Evropski Džudo kup za juniore biće održan ovog vikenda u Laktašima koji će biti bodovan za svjetsku rang listu.

Svečano otvaranje je u 9.30 časova, a potom će uslijediti borbe. Uvodni program na rasporedu je oba dana od 10 časova, a finalne borbe od 16 časova.

- Evropski Džudo kup prvi put se održava u Republici Srpskoj, odnosno BiH to jest u Laktašima i Banjaluci. Prijavilo se 236 takmičara iz 24 zemlje svijeta sa dva kontinenta. Ovo takmičenje je u zvaničnom kalendaru Evropske i Svjetske džudo federacije. Nama je čast da budemo tehnički organizatori, nadamo se da ćemo dobiti dobre ocjene i da će ovakva takmičenja, na neki način, postati tradicija. Zahvalio bih se Branislavu Crnogorcu koji je lobirao i koji je zaslužan što smo baš mi dobili organizaciju, takođe veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu porodice omladine i sporta i Gradu Laktaši - rekao je predsjendik Džudo saveza Republike Srpske Ognjen Pavlović.

Dodao je da će ovo biti prilika da se domaći džudisti predstave na međunarodnoj sceni.

- Imamo 26 takmičara iz BiH, ovo je jedna nova gerneracija. Među njima ima sjajnih pojedinaca koji tek treba da pokažu svoj kvalitet - dodao je Pavlović.

Organizacija Evropskog kupa značajan je događaj za Džudo sport u regionu.

- Drago mi je da sam ovdje i ovih dana nas čeka praznik našeg sporta. Evropa Kup je takmičenje koje se boduje za svjetsku rang listu. Ponosni smo jer organizujemo velika međunarodna takmičenja. Džudo nije najtorfejniji olimpijski sport nego je i naš Savez jedna od federacija koja je poznata po odličnim organizacijama. Sve je spremno i bićemo ponosni organizatori. Iz dubine srca želim da se zahvalim tehmičkom organizatoru koji je odradio ogroman posao.  Ponosni smo da ćemo organizovati Evropa kup za seinore, Svjetsko prvenstvo U18 i Evropsko prvensvo do 23 godine - istakao je Crnogorac.

Pomoćnik ministra za sport u Ministarstvu porodice omladine i sporta Republike Srpske i Mario Đuran stiče da je ovo događaj koji na najbolji način promoviše Republiku Srpsku. 

- U ime Vlade Republike Srpske se zahvaljujem tekhničkom organizatoru, Džudo savezu Republike Srpske, gradonačelniku Miroslav Bojiću koji su doprinijeli tome da će događaj biti spreman i siguran sam organizovan na vrhunskom nivou. Trebamo biti ponosni na to. Nadam se da ćemo biti odlični domaćini, a Ministarstvo sporta će kao i do sada podržavati džudo sport na više nivoa - naglasio je Đuran.

Gradonačenik Laktaša Miroslav Bojić zadovoljan je što su Laktaši promoter i centar svijeta kada je u pitanju džudo sport.

- Trudićemo se da kao grad domaćin i Republika Srpska osvjetlamo obraz. Činjenica da imamo 24 zemlje i 236 takmičenja odaju veliki utisak. Maksimalno smo se potrudili da učestvujemo organizaciji, da pomognemo organizatorima, da promovišemo sport. Mnogi džudisti su na međunarodnoj sceni ostvarili značajne uspjehe i pravi su ambasadori. Nadam se da će ovo takmičenje ući u godišnji program - kazao je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana