Džudista Nikola Moravac već prestao da broji medalje

Nikola Lučić
Džudista Nikola Moravac već prestao da broji medalje

Banjaluka - Da se trud i rad uvijek isplate pokazuje nam primjer mladog i uspješnog džudiste, Nikole Moravca, koji je na nedavnom Balkanskom šampionatu u Bihaću bogatoj kolekciji pridodao još jednu medalju, onu bronzanog sjaja.

Prvo odličje osvojio je još 2009. godine, a iako ima samo 16 godina, Nikola je ove godine postao prvak Republike Srpske i vicešampion BiH u seniorskoj konkurenciji. Džudo je počeo trenirati veoma rano i već nakon prvog treninga, znao je, kako kaže, da je ovaj sport njegova najveća ljubav. 

- Ušao sam u salu sa svega šest godina, i to u Džudo klubu “Soko M” u rodnom Prnjavoru, na nagovor prijatelja iz razreda koji su tada krenuli na treninge. Na svom drugom takmičenju, održanom u Laktašima 2009. osvojio sam  prvu medalju i tada sam bio siguran da neću ostaviti ovaj sport - rekao nam je Nikola, koji je od 2016. godine član DžK Banjaluka.

On je do sada u karijeri osvojio više od 200 medalja, a put do ovakvih rezultata, kako kaže, nije bio nimalo lak.

- Počeci su bili dosta teški, skoro svaki vikend sam odlazio na takmičenja i malo po malo počeo da nižem medalje. Poraze sam uvijek jako teško podnosio, ali svaka izgubljena borba davala mi je snage da nastavim još jače i snažnije da se trudim - rekao je Moravac.

Iako uslovi za treniranje nisu najbolji, Nikola smatra da u takvim okolnostima nastaju veliki šampioni. On je pored već pomenute titule u seniorskoj konkurenciji u RS, te vicešampionske u BiH, ove godine pomeo i juniorsku i kadetsku konkurenciju na republičkom i državnom nivou. 

- Odlasci na treninge i na takmičenja su najveći problem. S obzirom na to da živim u Prnjavoru, dva do tri puta sedmično dolazim u Banjaluku na treninge što stvara troškove koje uglavnom pokrivaju moji roditelji. Ipak, ova godina je definitivno bila najbolja u mojoj kratkoj karijeri, a najveću zahvalnost dugujem upravo svojoj porodici, posebno ocu koji je sve ove godine bio sa mnom na takmičenjima i treneru Dejanu Ćupu, koji je, pored toga što je odličan trener i uzor, veliki čovjek i prijatelj - naglasio je Moravac.

Novi izazovi

Naredni izazov za Moravca je Evropsko prvenstvo za kadete u Sarajevu koje počinje 28. juna. Cilj je već odavno poznat - a to je nova medalja, dok je za narednu godinu zacrtano prvo mjesto na Balkanskom šampionatu, uz dobre rezultate na Evropskim kupovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana