Dubičanin Dragan Kondić briljira na golu Haldena Norvežane uči i srpskim psovkama

Siniša Kotaraš
Dubičanin Dragan Kondić briljira na golu Haldena Norvežane uči i srpskim psovkama

Halden - Nekadašnji golman Rukometnog kluba Kozara Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice Dragan Kondić, već četvrtu godinu karijeru gradi u Norveškoj, a protekla sezona za njega je bila najuspješnija, jer je sa Haldenom igrao finale Kupa.

Prema njegovim riječima, u ovoj zemlji se sve više ulaže u rukomet, a trenutno je mali broj igrača sa ovih prostora. Međutim, i tu će se situacija, po svemu sudeći, promijeniti.

- Iako nas je malo, svi igramo zapažene uloge u svojim klubovima, pa očekujem da će u budućnosti sve više rukometaša iz regije zaigrati na sjeveru Evrope. Uostalom, Norvežani su nas odlično prihvatili pa ne treba da vas začudi kada u razgovoru, uz svoj maternji jezik, ubace i poneku psovku na srpskom jeziku - sa šalom priča Kondić.

Prve tri godine proveo je u drugoligaškom Folu gdje je dokazao svoj kvalitet pa je uslijedio poziv da pređe u viši rang. U Haldenu je nastavio sa sjajnim partijama, sa procentom odbrana od oko 40 odsto pa je, iako u klubu brani najbolji golman lige, Rasmus Bek, dobijao i sve veću minutažu.

- U Norvešku sam stigao 2015. godine, na prijedlog nekadašnjeg golmana tadašnjeg RK Partizana, a sada Kozare MP, Tihomira Janjetovića. U Foldu sam proveo tri godine i moram biti iskren i reći da mi je prva sezona bila baš loša. Međutim, nakon godinu rada sa sjajnim trenerima, od kojih se posebno izdvaja kondicioni trener Ole Martin Viken, koji je dugo vremena proveo u njemačkom Kilu, a sada je u stručnom štabu reprezentacije Norveške, te moj trener golmana, Tihomir, sve je krenulo na bolje. Već druge sezone bio sam najbolji golman lige, a treće najbolji igrač kluba - prisjeća se Dragan.

Naravno, uspjesi su produbili želju za napredovanjem, a kako se pojavila ponuda Haldena, nije mnogo razmišljao i potpisao je dvogodišnji ugovor.

- Ekipa je prošle godine prvenstvo završila na četvrtom mjestu, a ove su željeli da naprave iskorak. U timu su sve domaći igrači, imaju i dva Danca, a sada sam i ja tu. Trener je legenda Jan Tomas Lauritsen, koji radi zaista sjajan posao. Ove godine smo igrali finale Kupa u kojem smo poraženi od favorizovanog Elveruma sa 22:30, a na tabeli smo trenutno šest i imamo šansu da se borimo za četvrtu poziciju. Možda bi bili i bolje plasirani da nismo imali dosta problema sa povredama. U svakom slučaju, samim plasmanom u finale Kupa smo izborili plasman u Evropu, i to je za ovaj klub koji je formiran prije samo osam godina, najbolji rezultat u istoriji - sa ponosom konstatuje Kondić.

Norveška prioritet

Kako sam Dragan ističe, želja mu je da sa porodicom ostane u Norveškoj gdje su se odlično snašli.

- Trenutno, svi planovi su mi vezani za ovu zemlju. Naravno, u slučaju da bude nekakvih ponuda, razmislio bih zajedno sa suprugom šta i kako, ali u svakom slučaju planiramo da ostanemo u Norveškoj. I nama je ovdje početak bio težak, ali smo se vremenom navikli na drugačiji način života i sada nam je već sve normalno. Kćerka nam ovdje ide u vrtić, sin nam je rođen u Norveškoj i trenutno nam je ostanak prioritet - naglasio je Kondić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana