Drugopozivci vredniji od pola klubova LŠ

Agencije
Drugopozivci vredniji od pola klubova LŠ

BANjALUKA - Istraživanje opservatorije Instituta za studije u sportu (CIES) utvrdilo je da Real Madrid trenutno na pozajmicama ima igrače čija je tržišna vrijednost 261,7 miliona evra, a koja je veća od vrijednosti čak 12 timova ovogodišnje Lige šampiona.

Odavno je poznato da su razlike u budžetima u savremenom fudbalu ogromne, ali je ovo istraživanje “plastično” pokazalo kolike su. Iako klubu ove sezone ne ide baš najbolje, pa se čak pričalo i o smjeni Zinedina Zidana, “kraljevima” to ne smeta da pod ugovorom imaju igrače od kojih mnogi nikada neće dobiti pravu šansu na “Bernabeuu”.

Jedan od onih koji je projektovan za nosioca igre u budućnosti sigurno je Dani Sebaljos. Ipak, mladi momak mora prvo da se dokaže u Arsenalu i zasluži poziv nazad.

Interesantno, njegova cijena na tržištu, prema CIES-u koji koristi sopstveni algoritam uračunavajući godište fudbalera, poziciju, državljanstvo, klub, broj minuta, trajanje ugovora, trenutno je 65,7 miliona evra, s tim što Arsenal nema pravo da ga otkupi na kraju sezone.

U Real Sosijedadu nadolazi mladi Norvežanin Martin Edegard sa cijenom od 57,3 miliona evra, a na listi od 50 najskupljih su još petorica. Ašraf Hakimi je na kaljenju u Dortmundu i procjenjuje se na 39 miliona evra, a tu su još Borha Majoral (22), Oskar Rodrigez (21,2), Serhio Regilon (18,9)...

Među 50 najvrednijih koje je CIES odabrao iz svih klubova nema Hezusa Valjeha, Andreja Lunina, Horhea de Frutosa, Havija Sančeza i još nekoliko momaka, ali oni ulaze u kompletnu računicu, koja je zaista nevjerovatna.

Treba li uopšte napominjati da bi svaki od navedenih igrača bio kapitalno pojačanje za klubove poput Crvene zvezde, Dinama, Slavije, Briža, Genka, Olimpijakosa, Šahtjora, pa čak i Zenita, Galatasaraja, Lokomotive, Salcburga, Lila, koji ove godine igraju Ligu šampiona.

Zato ove ekipe treba da budu ponosne na svaki bod koji osvoje u duelima sa ekipama koje imaju više puta skuplje drugopozivce nego oni najveće adute. 

Inače, najskuplji igrač koji je trenutno na pozajmici je Barselonin Filipe Kutinjo, koji ove sezone platu zarađuje u Bajernu. CIES je njegovu vrijednost procijenio na 96,5 miliona evra, iako Bajern može da ga otkupi za 120.000.000 i to tek nakon što plati 8,5 miliona za pozajmicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana