Dragan Jović, trener Prvog avgusta o situaciji sa virusom u Africi: Biće strašno ako se korona uvuče ovdje

Darko Pašagić
Dragan Jović, trener Prvog avgusta o situaciji sa virusom u Africi: Biće strašno ako se korona uvuče ovdje

LUANDA - Ne smijem ni da pomislim šta bi se desilo u Africi ako se virus korona proširi na to područje, jer je sistem zdravstvene zaštite na daleko slabijem nivou nego u ostatku svijeta.

Naglasio je ovo za “Glas Srpske” nekadašnji trener brojnih klubova u BiH, a danas šef stručnog štaba šampiona Angole, Prvog avgusta, Dragan Jović.

- Ako se korona uvuče u širim razmjerima na afričko tlo, posljedice će biti pogubne. Siguran sam da bi broj oboljelih i žrtava bio ogroman, jer je u većini zemalja zdravstvo na jako niskim granama. Što se tiče Angole, ona za sada prilično dobro odolijeva. Zabilježeno je samo osam slučajeva, od čega su dva završila sa smrtnim ishodom, dok je jedan pacijent izliječen. Ono što može da raduje je to što su sve “uvezeni” slučajevi, jer dosta Angolaca radi u Brazilu i Portugaliji. Međutim, ne treba da zaboravimo da je ovdje standard daleko viši nego u većini Afrike - istakao je Jović.

Po njegovim riječima, ni brojnim svjetskim stručnjacima, pogotovo epidemiolozima, nije jasno zašto se virus još poprilično drži pod kontrolom u Africi.

- Možda i najtačnija pretpostavka je da su Afrikanci otporniji, jer se redovno vakcinišu na malariju i neke druge tropske bolesti. Moguće je da se i ovdje radi daleko manji broj testova nego u ostatku svijeta. Međutim, ovdje smatraju da bi vrhunac pandemije trebalo da bude tek u junu - nastavio je trofejni stručnjak.

Kao i u gotovo svim zemljama svijeta, i u Angoli su uvedene restriktivne mjere.

- Zaustavljen je avionski saobraćaj sa inostranstvom, ali i unutar zemlje. Ne može se putovati iz grada u grad, a dozvoljeno je izlaženje iz kuća samo zbog najhitnijih potreba i to samo u naseljima u kojima živite. Ne radi gotovo ništa, život je zamro, ali ono što je najvažnije, nema panike, nego samo zabrinutosti - istakao je Jović.

Trenutna situacija je zaustavila i sva sportska takmičenja, pa tako i fudbalski šampionat Angole, popularnu Đirabolu.

- Mečevi 25. kola odigrani su 22. marta, ali bez prisustva publike, a onda je prvenstvo prekinuto. Do kraja sezone moj klub ima da odigra još pet mečeva i na tri boda je zaostatka nad vodećim Petrom, koji ima meč više. U prvom dijelu sezone od njih smo poraženi sa 0:2, a drugi okršaj je planiran za naredno kolo. Kada će ono biti odigrano, ne znam, ali znam da, ako pobijedimo u tom susretu, najvjerovatnije ćemo odbraniti titulu - rekao je Jović koji je sa ovim klubom do sada osvojio tri titule te dva puta Ku­p i dva puta Superkup Angole.

Ugovor sa klubom mu ističe 31. maja.

- Za sada ne razmišljam mnogo o daljoj karijeri. Najvažnije mi je u ovom trenutku moje i zdravlje mojih igrača, koji treniraju po posebnim programima. U svakodnevnom sam kontaktu s njima i preko društvenih mreža šaljem im program rada, a oni meni šta su tog dana uspjeli da urade. Najvažnije je da se ova pandemija brzo smiri, a onda će biti vremena i za sport, fudbal, ali i ostala druženja sa najbližima, rodbinom i prijateljima - dodao je Jović.

Brine za porodicu

Trener koji je nekada sjedio na klupi banjalučkog Borca kaže da je u svakodnevnom kontaktu sa porodicom koja živi u Travniku.

- Iskren da budem, jako mi je teško u ovim trenucima što sam odvojen od svojih najmilijih, ali se nadam da će sve ovo uskoro proći, da će se situacija normalizovati. U ovom trenutku sam više zabrinut za porodicu i prijatelje u BiH nego što se plašim za sebe, jer je ovdje situacija još koliko-toliko pod kontrolom - naglasio je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana