Dan kada je došao Maradona

Agencije
Dan kada je došao Maradona

ROZARIO - Navijači Njuels Old Bojsa ovacijama su dočekali najveću legendu argentinskog fudbala Dijega Armanda Maradonu. U danu kada je proslavljao 59. rođendan, "malog zelenog" je pozdravilo 42.000 domaćih navijača iako je Maradona stigao kao trener Himnazija la Plate.

Bez obzira na to, tifozi ne zaboravljaju njegove čudesne igre u dresu "gaučosa" koje je vodio do titule šampiona svijeta 1986. godine. Nisu mu zamjerili ni što je njegova ekipa deklasirala Old Bojse sa 4:0.

Iako je trenutno na pretposljednjem mjestu tabele, Himnazija je najbolju utakmicu sezone odigrala baš na Maradonin rođendan. I vjerovatno tu ima simbolike da su njegovi fudbaleri baš na taj datum bili posebno inspirisani. 

Stadion koji nosi ime Marsela Bijelse pružio je omaž svjetskoj ikoni, istaknuti su transparenti sa njegovim likom, a uz klupu je postavljena specijalna fotelja sa natpisom "Bog". Maradona je iz nje vodio utakmicu pa valjda i taj gest dovoljno govori kakav status ima u Argentini.

- Srce mi je slomljeno. Znam da ću se vratiti ovdje. Srce mi tako govori. Želim da treniram Njuels - rekao je Maradona nakon utakmice. 

Kao igrač nastupio je na pet utakmica za Njuels u sezoni 1993/94. kada mu je karijera već bila u padu zbog dobro poznatih problema sa drogom.

Interesantno da je rođendan proslavio baš u Rozariju, odakle je njegov nasljednik Lionel Mesi. Vjerovatno će zauvijek trajati rasprave ko je najbolji argentinski fudbaler svih vremena, Maradona je mnoge označavao nasljednicima, ali samo je Mesi dostigao te visine.

"El pibe" je po završetku igračke karijere pokušao je da izgradi jednako uspješnu trenersku, ali mu to nije pošlo za rukom. Trenutnu na klupi Himnazije pokušava da izvuče tim iz La Plate iz problema, a možda mu ova pobjeda donese boljitak.

Sjedio je i na klupi nacionalnog tima Argentine, na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi kada "gaučosi" nisu uspjeli da ispune očekivanja nacije. Himnaziju je preuzeo prošlog mjeseca i do sada je zabilježio dvije pobjede i četiri poraza.
 

Ples prije utakmice

Osim suza, Dijego Armando Maradona pokazao je i one druge emocije. Nije ostao imun na atmosferu koju su priredili navijači Njuelsa pa je zajedno sa njima pjevao i skandirao, a publici je priredio i svojevrstan ples.

Maradona je imao epizodu u Bjelorusiji gdje je postavljen za direktora Dinamo Bresta. Tada se kroz grad vozio na oklopnom vozilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana