Damir Špica i Stojan Malbašić oprostili se od nekadašnjeg trenera: Otišao veliki šmeker i profesionalac

Dejan Kondić
Damir Špica i Stojan Malbašić oprostili se od nekadašnjeg trenera: Otišao veliki šmeker i profesionalac

BANjALUKA - Borčeva fudbalska porodica od juče je siromašnija za jednog od svojih najvećih igrača i trenera u istoriji - Husniju Fazlića. Popularni Hune preminuo je u 80. godini života.

Nakon sjajne igračke karijere tokom koje je stekao status legende kluba posvetio se trenerskom poslu, prvo u mlađim selekcijama “crveno-plavih”, a zatim i sa prvim timom. Upravo je sa seniorskim timom Borca postigao najvažniji rezultat u istoriji ovog kluba. Predvodeći Banjalučane 1988. godine u Kupu Jugoslavije stigao je do trofeja, te im omogućio da postanu prvi drugoligaš sa trofejom Kupa maršala Tita u vitrinama. Čovjek koji je podigao najvredniji pehar u istoriji “crveno-plavih” Damir Špica rado se prisjetio rada sa legendarnim stručnjakom.

- Bez obzira na njegove godine iznenadila me je smrt mog nekadašnjeg trenera. Bio je veliki šmeker i profesionalac. Na mene je ostavio veliki uticaj. Na tome sam mu veoma zahvalan. Stalno smo bili u kontaktu. Jednom sedmično smo se čuli, posljednji put prije neka tri mjeseca zbog njegovih zdravstvenih problema. Glavna tema svih naših razgovora bio je Borac. Sa njim je bilo mnogo anegdota. Kada se vratio iz Njemačke, nametnuo nam je tamošnji žestok stil rada. Bili smo na pripremama u Kneževu i imali smo jedan baš jak trening. Po završetku bukvalno smo svi popadali. On je došao i pitao nas: “Šta je frajeri, ne možete više?” U povratku u autobusu cijela ekipa je zapjevala: “Ne možeš nam Hune ništa, jači smo od tebe.” On se nasmijao i poručio nam, da ćemo vidjeti sutra - prisjetio se Špica. 

Pobjednička akcija u finalu Kupa Jugoslavije kada je golom Senada Lupića srušena moćna Crvena zvezda krenula je od Stojana Malbašića. Aktuelni predsjednik Borca sa velikom tugom u glasu priča o preminulom učitelju i prijatelju.

- Naš Hune je mnogo dao Borcu, Banjaluci i generalno fudbalu u Krajini. Jedan je od rijetkih ljudi koji je uvijek bio pozitivan, meni lično je puno pomogao. Bio je, nešto poput mene, igrač, trener i direktor ovog kluba.

Radio je to sve sa puno uspjeha. Imao je osjećaj za igrače. Dugo godina je radio kao skaut u Verderu iz Bremena. Borac ga nikad neće zaboraviti - poručio je Malbašić.

Golgeter

Fazlić je jedan od najboljih golgetera koga su “crveno-plavi” imali u istoriji. Za Borac je tokom 11 godina (1963-1974) odigrao blizu 400 mečeva, na kojima je postigao 93 gola. Prethodno je kratko igrao za BSK, da bi jedno vrijeme nastupao i u Njemačkoj. Ipak, nakon pedesetak mečeva za Sarbriken u periodu od 1974. do 1976. godine, morao je zbog povrede da okonča karijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana