Dalibor Ilić, košarkaški reprezentativac Srbije, za “Glas Srpske”: Nadao sam se da ću odmah zakucati

Milan Zubović
Dalibor Ilić, košarkaški reprezentativac Srbije, za “Glas Srpske”: Nadao sam se da ću odmah zakucati

HELSINKI - Trzaj tijelom, proboj po čeonoj liniji i zakucavanje za 71:44... ukratko su opisani prvi poeni prvog košarkaša koji je kao član jednog kluba iz Republike Srpske zaigrao za seniorsku reprezentaciju Srbije.

Prve poene za “orlove” član Igokee Dalibor Ilić upisao je u 36. minutu meča protiv Finske (80:58) tokom prvog kola kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo iduće godine. Meč u Helsinkiju završio je sa četiri poena dok je od selektora Igora Kokoškova dobio šest minuta na parketu, za debi i više nego dovoljno.

- Slagao bih kad bih rekao da sam očekivao da ću prve poene u dresu Srbije postići zakucavanjem, ali sam se nadao jer je ipak to moj stil igre - izjavio je presrećni Ilić za “Glas Srpske”.

Nekadašnji kapiten U18 i U19 selekcija “orlića” sa kojima je stizao do medalja priznao je da je sada potpuno drugačiji osjećaj igranja za Srbiju.

- Kada radite ono što najviše volite u životu i imate priliku to da predstavite u nacionalnom timu zemlje koju volite, osjećaj je izvanredan. Oduševljen sam što sam ispunio jedan od svojih dječačkih snova koji sam postavio ispred sebe prethodnih nekoliko godina. Drago mi je što sam debitovao sa pobjedom i već u prvoj utakmici imao priliku da upišem prve poene za A selekciju - rekao je Ilić.

Debitant u ekipi ima priliku da nauči nešto novo od debitanta na klupi “orlova” koji će iskustvo iz SAD i NBA lige pokušati da prenese u Srbiju.

- Počastvovan sam što imam priliku da radim sa njim. Mislim da o njegovom iskustvu i košarkaškom znanju ne treba mnogo da pričamo. Radujem se svakom novom susretu. Radim, slušam, upijam. Sigurno da će mi neke od ovih stvari pomoći u daljem nastavku afirmisanja i moje karijere - kazao je Ilić.

Mladi košarkaš Igokee koji igra na poziciji krilnog centra ima veliku pomoć od starijih igrača, a protiv mnogih od njih igrao je u ABA ligi dok su sada na istoj strani i imaju isti cilj.

- Koristim svaku priliku da naučim nešto novo, što bih mogao primijeniti i iskoristiti u svojoj igri i tako obogatiti sebe sa još nekim elementom. Tu smo svi kao porodica, kako nam pomažu da se što prije uklopimo sa stvarima vezanim za parket, tako nam isto daju savjete za stvari koje su pred nama i koje nas očekuju. Lijepo je imati nekoga iskusnijeg na svojoj poziciji, ali nemam mentora (smijeh). Stručni štab i iskusniji igrači nam pomažu da se što prije prilagodimo i uvedemo u A selekciju - istakao je Ilić.

Svi igrači srpskog tima upisali su se među strijelce, a prednjačio je Miroslav Raduljica sa 19, dok su po deset dodali Rade Zagorac i Aleksa Avramović. Srbija naredni meč u kvalifikacijama za EP 2021 igra u nedjelju protiv Gruzije od 17 časova.

Tea zakočilo 200.000 evra

Miloš Teodosić neće igrati za Srbiju u prvom kvalifikacionom prozoru jer Košarkaški savez nije imao 200.000 evra za osiguranje.

- Usled problema nastalog zbog velikog iznosa koji je bilo potrebno bespovratno uplatiti na ime osiguranja, Teodosić ovog puta neće biti u sastavu. Zbog visine ugovora kojeg ima sa klubom i povreda koje je imao u prethodnom periodu, osiguravajuće kuće odredile su iznos od 200.000 evra koji je bilo potrebno uplatiti bespovratno kako bi iskusni plejmejker bio u prilici da zaigra za nacionalni tim - poručeno je iz KSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana