Cvijetin Blagojević, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde: Nisu postojale pare za koje otišao u Partizan

Drago Gajić
Cvijetin Blagojević, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde: Nisu postojale pare za koje otišao u Partizan

Zvornik - Ljubitelje fudbala u Zvorniku, a posebno one koji navijaju za Crvenu zvezdu, obradovao je dolazak Cvijetina Blagojevića na čelo stručnog štaba Drine.

Popularni Cvele, ljubimac navijača kluba sa "Marakane" iz osamdesetih godina prošlog vijeka, rođen je 1955. godine u majevičkom gradiću Lopare, ali je sa samo tri mjeseca postao Tuzlak. Prirodno je bilo da kada je stasao prvo ode na kapiju Slobode.

- Kao dijete sam otišao u Slobodu 1966. godine kod poznatog stručnjaka za mlađe selekcije Brace Bevande i prošao sve kategorije do prvog tima. Prvi profesionalni ugovor potpisao sam 1974. godine, a u Prvoj ligi Jugoslavije debitovao na "Maksimiru" 1976. godine. Bila je to generaciji Dževada Šećerbegovića, Safeta Sarajlića, Džemala Mujezinovića. Igrao sam izuzetno dobro te godinu i po bio standardan igrač Slobode - prisjeća se Blagojević.

Njegove igre primijetili su čelnici Crvene zvezde, ali brzo je "zagrizao" i Partizan.

- Zvezda je nudila veliki novac, stan, kola, a Partizan sve duplo više. Međutim, bio sam veliki zvezdaš i ne bih otišao na stadion JNA da su nudili i milion tadašnjih para, što je danas neshvatljivo. Partizan je onda doveo Predraga Pavkovića, a ja se obreo na "Marakani" - nastavlja Blagojević.

Već u prvoj sezoni Zvezda je igrala finale Kupa UEFA sa Borusijom iz Menhengladbaha, a Blagojević je proglašen za četvrtog najboljeg igrača u Evropi.

- Bili smo bolji protivnik, ali nas je oštetio sudija, koji je sudio nepostojeći penal nad Alanom Simonsenom. Doživjeli smo da čitav stadion u Berlinu skandira "Roter štern, Roter štern". U tom ciklusu sam dao dva gola, Realu iz Hihona i Arsenalu - priča Blagojević.

Ponosan je na tri titule prvaka i dva Kupa Jugoslavije.

- Debitovao sam za Zvezdu 1978. godine protiv Budućnosti iz Podgorice. Doživio sam da mi već poslije treće utakmice u Beogradu publika skandira ime. Prve dvije godine u Zvezdi sam odigrao odlično, nakon čega sam otišao u vojsku, pa je uslijedila operacija prepona i pauza od godinu. Odigrao sam još nešto malo i otišao u inostranstvo. Krajem 1983. sam prvo otišao u grčki Egaleo sa Dikom Stojanovićem i ostao godinu. Potom slijedi švedski Vaselund, pa Maritimo iz Portugalije. Vratio sam se na tri mjeseca u Slobodu i nakon toga otišao u Švedsku, gdje počinjem trenersku karijeru - nastavlja Blagojević.

Prva ekipa koju je vodio sa klupe u Švedskoj je bila Šumarice, u kojoj su igrali jugoslovenski iseljenici, a ekipu je doveo od Pete do Druge lige. Drugi tim je bio takođe jugoslovenski, a zvao se Plavi tim, koji je iz Četvrte lige uveo u Treću.

- Po povratku u Jugoslaviju vodio sam Železnik, kada su ušli u Prvu ligu. Ekipu Kozare iz Gradiške sam uveo u Premijer ligu BiH, a potom sam trenirao Radnički iz Obrenovca. Vraćam se u Zvezdu 2005. godine na mjesto skauta. Kratko sam radio u Radničkom iz Pirota i trenirao Radnik iz Surdulice - rekao je Blagojević.

Gol sa centra

Gol karijere Blagojević je postigao protiv Karl Cajsa iz Jene 1979. godine skoro sa centra, koji se i danas "vrti" po TV špicama. Te godine Zvezda ih je pobijedila oba puta sa po 3:2. Odlučujući gol u pobjedi Zvezde nad Arsenalom 1978. godine (1:0) takođe je djelo Blagojevića.

Derbiji

Blagojević je u Zvezdi igrao sa Vladimirom Petrovićem, Milošem Šestićem, Dušanom Savićem, Miletom Jovinom i ostalim asovima. Odigrao je deset derbija sa Partizanom i samo jedan izgubio.

Poraza od Javora

I pored minimalnog poraza od ekipe Javora i Ivanjice u prvom kontrolnom meču u redovima Drine nisu nezadovoljni.

- Željeli smo vidjeti na djelu sve igrače na koje računamo u nastavku prvenstva. U drugom poluvremenu dali smo priliku svim ostalim igračima i doživjeli minimalni poraz u 80. minutu. Svi igrači će ostati na okupu do subote, kada igramo protiv Borca iz Banjaluke, a nakon ovog meča skratićemo spisak na 25 igrača, koji će najvjerovatnije putovati u Međugorje - rekao je pomoćni trener Drine Aleksandar Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana