Čeprkalo nišani drugu Olimpijadu

Milan Zubović
Čeprkalo nišani drugu Olimpijadu

Banjaluka - Maja 2017. odlučio je da prestane sa aktivnim plivanjem zbog hroničnih bolova u leđima, da bi ovog januara ponovo pokušao, a samo tri mjeseca kasnije na mitingu svog “22. aprila” potpuno neočekivano izborio je B norme za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji i Olimpijske igre u Tokiju.

Najbolji sportista Republike Srpske za 2016. godinu Mihajlo Čeprkalo tako bi trebalo da bude učesnik svojih drugih Igara nakon Rio de Žaneira 2016. godine, dok će mu SP biti jedan od najvećih ispita u karijeri. Na takmičenju u Banjaluci oborio je dva rekorda BiH. U disciplini 50 metara delfin plivao je 24,20 sekundi, dok je na 100 metara isplivao vrijeme 49,99 sekundi.

- Ciljali smo ovaj miting jer je na mom domaćem terenu u Banjaluci i htio sam da što bolje otplivam. Pokušavali smo na prethodnim takmičenjima, ali nismo postigli to što smo htjeli tako da sam prezadovoljan ostvarenim - rekao je 19-godišnji Čeprkalo.

Nekada veliki talenat godinu i sedam mjeseci bio je van ozbiljnih plivačkih aktivnosti, a imao je preporuku pojedinih ljekara da ide na operaciju. Nije se odlučio na taj korak, iako je trpio velike bolove na četiri pršljena u donjem dijelu leđa.

- Bez velike pompe i posebnih najava počeo sam da treniram prošlog januara. Na taj korak sam se odlučio jer mi se vratila želja i motiv za plivanjem, koje je moja velika ljubav. Vrebao sam šansu iz prikrajka i htio samo da vidim koliko mogu, odnosno koliko sam daleko od ličnih rekorda, ali evo sada imam te dvije B norme. Ovo je vrlo pozitivna stvar za mene i ne znam koliko je trener Goran Grahovac bio siguran u ovaj rezultat, mada on nije ni približno dovoljan onome što bi trebalo da uradim. Ipak, dobar je početak i mogu da se posvetim pripremama za Svjetsko prvenstvo - istakao je Čeprkalo.

Ranije je plivao duže dionice dok je sada orijentisan na kraće.

- Zbog povrede sam skoro rekao zbogom aktivnom plivanju, a nakon povratka odlučili smo da odustanem od takmičenja na duge pruge, jer sam u međuvremenu dobio na kilaži. Odlučili smo se da probamo na kratke staze i za samo tri mjeseca, što je užasno malo vremena, uspio sam da stignem da ovo postignem. Nadali se jesmo, ali očekivali nismo. Na 100 delfina išao sam ispod 50 sekundi, što nikome do sada u BiH nije pošlo za rukom - naglasio je Čeprkalo.

O ambicijama na Igrama nije želio da govorio, jer je ostalo još mnogo vremen do tada i prema njegovim riječima bilo bi neozbiljno davati bilo kakve prognoze. Na Igrama u Brazilu zauzeo je 37. mjesto na 1.500 metara slobodno, što mu je donijelo 817 FINA bodova.

Ćurlik i Lekić

Članovi Akademskog plivačkog kluba “22. april” Katarina Ćurlik i Jovan Lekić takođe su ostvarili zapažene rezultate na mitingu u Banjaluci. Njih dvoje su isplivali A norme za Evropsko juniorsko prvenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana