Centar za sportske studije CIES analizirao smjene trenera u 84 svjetske lige: Čelik i Premijer liga bez konkurencije

Darko Pašagić
Centar za sportske studije CIES analizirao smjene trenera u 84 svjetske lige: Čelik i Premijer liga bez konkurencije

BANjALUKA - Premijer liga BiH i Čelik su na prvom mjestu u Evropi po smjenama trenera u posljednjih pet godina, pokazale su analize Internacionalnog centra za sportske studije (CIES) sa sjedištem u Nojšatelu.

Analiza je izvršena za period od januara 2015. do decembra 2019. godine, a u obzir su uzimani samo klubovi koji su konstantno bili u elitnim nacionalnim ligama te treneri sa bar po tri utakmice provedene na klupi pojedinih timova. Ekipe iz Premijer lige u prosjeku su mijenjali po sedam trenera, dok su Zeničani to uradili čak 14 puta. Šef stručnog štaba na “Bilinom polju” zadržavao se u prosjeku na 11,1 prvenstvenoj utakmici. Čelik su u navedenom periodu trenirali Kemal Alispahić, Nedim Jusufbegović, Boris Pavić, Slaven Musa, Edin Prljača, Slaviša Božičić, Kemal Hafizović, Ivo Ištuk, Vinko Divković, Marko Babić, te četiri turska stručnjaka: Čihat Arslan, Adnan Ornek, Hasan Ozer i Umit Ozat.

Široki Brijeg je zabilježio devet promjena, a Željezničar i Sloboda po osam. Sarajevo je promijenilo sedam trenera, Zrinjski šest, dok su Radnik vodila četiri različita “šefa”.

U evropskim okvirima tako je elita BiH ubjedljivo na prvom mjestu, dok su iza Kipar (6,6), Crna Gora (6,4), Albanija (6,3) i Srbija (6,2). Od zemalja bivše Jugoslavije Sjeverna Makedonija je na šestom mjestu sa prosjekom šest, Hrvatska je dvanaesta (5,4), a Slovenija stepenicu niže sa 5,3 promjene trenera. Na samom dnu, odnosno vrhu po konstantnosti su Švedska, Sjeverna Irska i Island (prosjek 2,6), te Vels (2,7) i Norveška (2,8).  Od Liga petice najmanje povjerenja u trenere imaju u Španiji, gdje je prosjek 4,6, a slijede Italija (3,9), Njemačka (3,8), Francuska (3,4) i Engleska (3,2).

I u svjetskim okvirima Premijer liga BiH je na “visokom” petom mjestu. Rekorder je Bolivija sa 9,1 promjenom trenera, drugi je Tunis sa 8,3, a ispred su još Alžir sa 7,9 i Saudijska Arabija sa prosjekom od 7,2 promjene trenera po klubu iz elite.

Bolivijci šampioni

Real Potosi je rekorder po promjenama trenera u ovih pet godina. Bolivijci su smijenili čak 20 trenera. Iza njih su peruanski Kusko (16) i paragvajski Klub Sportivo Lukenjo (15). Po 14 trenera kao Čelik mijenjali su tuniski Kairounais, kolumbijski Rionegro Akiljas, paragvajski Klub Nasional i bolivijski Oriente Petroljero.  Najbliži pratioci Zeničana u evropskim okvirima su OFK Titograd i novosadska Vojvodina sa po 13 smjena. Od klubova iz “Liga petice” rekorder je Udineze sa 10, a prate ga Valensija i Lil sa po osam promjena trenera, dok je Atletiko Madrid jedan od rijetkih klubova, koji u tom periodu nije mijenjao trenera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana