"Bubamara" se još kotrlja u Rusiji, Turskoj, Ukrajini, Mađarskoj i Bjelorusiji

Darko Pašagić
"Bubamara" se još kotrlja u Rusiji, Turskoj, Ukrajini, Mađarskoj i Bjelorusiji

BANjALUKA - Kako se širi virus korona, sve je manje evropskih država u kojima se i dalje igraju fudbalski šampionati. Osim Srbije, proteklog vikenda "bubamara" se kotrljala još u Rusiji, Turskoj, Ukrajini, Mađarskoj i Bjelorusiji, gdje su igrane revanš utakmice četvrtfinala Kupa.

A jedina zemlja u kojoj još nije zabranjen pristup gledaocima na stadionima je Rusija, a posebno su u 22. kolu Premijer lige bili raspoložene pristalice vodećeg Zenita. Kako i ne bi kada su njihovi ljubimci deklasirali Ural sa 7:1 i zadržali velikih devet bodova prednosti u odnosu na pratioce. Iz grla 33.677 gledalaca, koliko ih se okupilo na "Gazprom areni" u Sankt Peterburgu, tokom svih 90 minuta je odjekivalo: "Svi ćemo umrijeti. Svi smo inficirani fudbalom i umrijećemo za Zenit".

I dok navijači ruskog kluba nisu izgleda puno razmišljali o opasnosti koja se širi Evropom, njihovi ljubimci su svoj zadatak vrlo ozbiljno shvatili.

Oni su potpuno razbili ekipu Urala i utisak je da su mogli da postignu još poneki gol. Na terenu je blistao iranski internacionalac Sardar Azmun, koji je postigao tri gola, te dvostruki strijelac Artjom Dzjuba, a krivac za to što je Ural postigao pogodak bio je Branislav Ivanović koji je skrivio penal.

Turska fudbalska federacija donijela je odluku da utakmice budu igrane, ali bez prisustva gledalaca, a 26. kolo donijelo je duel dvije vodeće ekipe, Trabzona i Bašakšehirspora, koje su do ovog kola imale po 52 boda.

Poslije 90 minuta na "Medikel Park stadionu" u Trabzonu bilo je neriješeno - 1:1 i trka udvoje je nastavljena. Ovo kolo donijelo je i jedan od klasika turskog fudbala u kojem su se sinoć sastali Galatasaraj i Bešiktaš, a stadion "Turk Telekom" u Istanbulu dan prije meča detaljno je dezinfikovan.

U prvom kolu Lige za prvaka ukrajinskog šampionata Zarja iz Luganjska je kao domaćin u Zaporožju savladala vodeći Šahtjor sa 1:0 i izbila na drugo mjesto, ali tim iz Donjecka i dalje ima 13 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca.

U Mađarskoj je igrano 25. kolo, a vodeći Ferencvaroš je deklasirao Kapošvar sa 5:0 i zadržao tri boda prednosti u odnosu na MOL Fehervar, koji je odigrao i dva meča više.

 

Ostatak svijeta

Na drugim kontinentima takođe je sve više prekinutih takmičenja bar što se tiče fudbala. U Južnoj Americi još se igra u Brazilu, Argentini, Čileu i Boliviji uz pojedinačna odgađanja, dok su u Sjevernoj Americi još aktivni u Meksiku, kao i u većini karipskih zemalja.

U Aziji traju prvenstva u Uzbekistanu, Kazahstanu, Maleziji, Singapuru, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indoneziji, Vijetnamu i Omanu, u Australiji i na Novom Zelandu se igra nesmetano, kao i na većem dijelu afričkog kontinenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana