Božidar Đurković, prvi čovjek RS Srbije i zvaničnik EHF-a za “Glas Srpske”: Problemi ne mogu nestati preko noći

Siniša Kotaraš
Božidar Đurković, prvi čovjek RS Srbije i zvaničnik EHF-a za “Glas Srpske”: Problemi ne mogu nestati preko noći

Doboj - Predsjednik Rukometnog saveza Srbije i prvi čovjek Takmičarske komisije EHF-a Božidar Đurković nije srećan što se rukomet u BiH već duže vrijeme pominje u najružnijem kontekstu i što bi Evropska kuća rukometa za nekoliko dana mogla da suspenduje savez.

Takva odluka značila bi zabranu klubovima, ali i reprezentaciji nastupe na međunarodnoj sceni, dok bi se domaća takmičenja, narodski rečeno mogla da igraju “za kikiriki”. Ipak, čelnici Rukometnog saveza RS i FBiH koji su suosnivački krovnog saveza, čine sve kako se taj scenario ne bi desio.

- Nisam baš najsrećniji zbog svega ovoga što se dešava. Pomno pratim zbivanja u BiH, baš kao i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije i nadam se da će rukometni radnici smoći snage da prevaziđu ove probleme koji su zaista preteški i suviše bremeniti da bi se rešili za dan ili dva. I u Evropi su zabrinuti oko te situacije i, verujte mi, ne znam kako će se to završiti - kaže Đurković, koji sigurno ima poneku informaciju više iz EHF-a.

Da podsjetimo, čelnici dva entitetska saveza dva puta su sjedali za sto i dogovorili prelazno rješenje krize, te za 26. avgust zakazali vanrednu Skupštinu na kojoj bi sve odluke trebalo da budu potvrđene. Premijer ligom i Kupom BiH upravljalo bi jedno udruženje, a reprezentativnim selekcijama drugo, a djelovala bi pod okriljem RS BiH. Pitanje je samo da li će EHF imati razumijevanja za kašnjenje od šest dana.

- Znam za sve probleme, da ih sad ne nabrajam. Pozivam sve strane da sednu za sto i da se dogovore jer je to jedini način prevazilaženja krize. Verujem da je svima u interesu da klubovi igraju na evro sceni. Znate da je svaka liga pod patronatom svog Saveza i da je on garant za izlazak u Evropu. U pitanju je i reprezentacija, baš kao i sudije i delegati u EHF i IHF, tako da je ta stvar suviše slojevito problematična. Tačno znam kakvi su problemi, iako možda za one koji gledaju sa strane oni nisu veliki, ja znam da jesu. Uz to, tu su i problemi finansijske prirode, i još mnogo drugih. Nada se da će rukometni radnici u što skorijem periodu pronaći rešenje i da će ovaj sport i dalje biti jedan od nosilaca razvoja sport BiH uopšte - zaključio je Đurković.

Pismo ka EHF-u

Predstavnici RS RS i RS FBiH pokušaće pismom da uvjere EHF da su stvari pomjerene sa mrtve tačke kako bi izbjegli suspenziju koja može da stupi na snagu za tri dana. Oni su optimisti s obzirom na to da se u dopisu iz Beča koji je stigao prije petnaestak dana, ne navodi decidirano da svi problemi moraju biti riješeni, jer to nije realno, nego da se krene ka rješenju, što je u međuvremenu i učinjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana