Borac pao na "Grbavici"

Dejan Marić
Borac pao na "Grbavici"

SARAJEVO - Fudbaleri Borca upisali su prvi ovosezonski poraz, pošto su u trećem kolu m:tel Premijer lige BiH kao gosti poklekli u derbiju protiv Željezničara (1:2).

Banjalučani su tako nastavili crnu seriju na "Grbavici", na kojoj su posljednji put slavili prije devet godina. Željo je, s druge strane, zadržao maksimalan učinak.

Prvo poluvrijeme bilo je svojevrsna uspavanka. Oba tima su, prije svega, bila fokusirana na odbranu svog gola, pa su se iole ozbiljnije prilike mogle izbrojati na prste jedne ruke.

Prvi je zaprijetio gost. Igrao se 16. minut kaad je Goran Zakarić nakon slobodnog udarca na desnom boku ubacio na drugu stativu. Tamo je dobro postavljen bio Đorđe Đosić koji je vratio loptu u srce šesnaesterca. Jovo Lukić je bio najviši u skoku, ali je bio neprecizan. Isti igrač je u 27. minutu bio u solidnoj prilici, međutim, spetljao se u odsudnom trenutku na ivici šesnaesterca.

Svega nekoliko trenutaka kasnije Semir Štilić je mogao da zatrese mrežu iz idealne pozicije. Predriblao je Aleksandra Vojnovića, potom i Nemanju Janičića. Šutirao je i već savladao Bojana Pavlovića. A onda je Marko Jovanović sjajnim klizećim startom spasio siguran pogodak.

Kako je vrijeme odmicalo, Željo je sve više pritiskao. U finišu prvog dijela potpuno je preuzeo inicijativu i nekoliko puta zaprijetio.

Isti odnos snaga viđen je i na početku durog dijela. Domaćin je bio bolji i, nakon jedne akcije koja nije toliko obećavala, zaradio je penal.

Luka Juričić je u 49. minutu šutirao iz neposredne blizine, lopta je u ruku pogodila Janičića, a sudija Ermin Sivac je pokazao na "kreč". Siguran izvođač bio je Štilić.

Samo šest minuta kasnije isti igrač je od junaka postao tragičar. Uputio je jednu rizičnu loptu, nju su presjekli "crveno-plavi" i iz školski odigrane kontre poravnali na 1:1. Egzekutor je bio Vladan Danilović. On je i u 59. minutu opasno zaprijetio, a njegov udarac sa dvadesetak metara jedva je ukrostio Irfan Fejzić. Nekoliko sekundi kasnije na sceni su bili isti akteri, i opet je epilog bio isti.

I, kada se činilo da Banjalučani preuzimaju kontrolu igre, Sarajlije su opet povele. Bila je to gužva u šesnaestercu gostiju, lopta je došla do Mehmeda Alispahića, on je sjajno petom uposlio Mustafu Mujezinovića, kojem nije bilo teško da "poentira" za, ispostaviće se kasnije, konačnih 2:1.

***

ŽELjEZNIČAR        2 (0)

BORAC           1 (0)

Strijelci: 1:0 Štilić u 50. (penal), 1:1 Danilović u 56, 2:1 Mujezinović u 61.

Stadion: "Grbavica" u Sarajevu.

Igrano bez prisustva publike.

Sudija: Ermin Sivac (Zenica) 7.

Žuti kartoni: Ikić, Kosorić (Željezničar), Danilović, Kajkut (Borac).

Igrač utakmice: Semir Štilić (Željezničar) 7.

ŽELjEZNIČAR: Fejzić 7, Stevanović 7, Hajdarević 6,5, Kosorić 6,5, Mujezinović 7 (od 65. minuta Veselinović -), Juričić 6,5 (od 65. minuta Lendrić -), Štilić 7 (od 91. minuta Bekrić -), Alispahić 7 (od 89. minuta Subašić), Sadiković 6,5, Ikić 6,5, Šehić 7. Trener: Amar Osim.

BORAC: Pavlović 6,5, Dujaković 6,5, Jovanović 7, Janičić 6, Ćosić 6,5 (od 73. minuta Kujundžić -), Danilović 7, Vojnović 6,5 (od 73. minuta Bosančić -), Zakarić 6 (od 83. minuta Žalou -), Vranješ 6,5, Ziljkić 6 (od 83. minuta Crnov -), Lukić 6,5 (od 35. minuta Kajkut 6,5). Trener: Vlado Jagodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana