Borac osvojio šestu titulu: Bilo bi ljepše da smo proslavili na terenu

Siniša Kotaraš
Borac osvojio šestu titulu: Bilo bi ljepše da smo proslavili na terenu

BANjALUKA - Rukometni klub Borac m:tel i zvanično je postao prvak BiH nakon što je komesar za takmičenje Premijer lige Srđan Jović objavio posljednji bilten za takmičarsku sezonu 2019/20.

Prema njemu “crveno-plavima” je pripala titula, dok najviši rang napuštaju Goražde, Iskra i Drina, ekipe koje su se u trenutku prekida prvenstva zbog pandemije virusa korona nalazile na tri posljednja mjesta na tabeli. Do šeste titule šampiona Banjalučani su došli osvojivši 46 bodova na 18 utakmica, četiri više od Gračanice, dok je na trećem mjestu Bosna iz Visokog i ova tri tima stekla su pravo učešća na međunarodnoj sceni. Četvrto mjesto u Evropi trebalo bi da izbori pobjednik Kupa, ali ovo takmičenje još nije održano, najvjerovatnije i neće pa će Upravni odbor RS BiH morati da se pozabavi i ovim problemom.

- Radio sam isključivo prema postojećim normativnim aktima i da nisam imao nikakvih pritisaka, sa bilo koje strane. Jednostavno, postojeći kalendar takmičenja je istekao i ja sam morao da donesem ovakvu odluku. Ovo je, da se razumijemo, prvostepena odluka i svi oni koji smatraju da sam pogriješio imaju pravo da u roku od osam dana upute žalbu Upravnom odboru RS BiH - pojasnio je Jović.

Naravno, nisu svi bili zadovoljni ovom odlukom pa iz Goražda i Bugojna najavljuju povlačenje određenih poteza protiv Jovića i RS BiH.

Za razliku od njih vijest o zvaničnom prekidu takmičenja u Banjaluci je dočekana sa zadovoljstvom. Prvi čovjek Borca Saša Kondić poručio je da mu je drago što je titula vraćena u njihove ruke, ali i da mu je žao što prvenstvo nisu odigrali do kraja pa da na parketu još jednom dokažu da su najbolji.

- Postoji rok za žalbu od osam dana, ali o tome će razmišljati nadležni organi u savezu, a što se nas tiče uvijek ćemo podržati sve odluke koje idu u korist rukometa - poručio je Kondić.

Prema njegovim riječima, u Borcu su uveliko okrenuti planiranju aktivnosti i pravljenju ekipe za narednu sezonu. Za sada je poznato da su ekipu napustili Bojan Rađenović i Stefan Miljković, koji će danas i zvanično pristupiti Vojvodini, Vukašinu Rakociji, Giljerme de Souza već je prešao u Tatran, a ugovori su istekli Nemanji Vučićeviću i Vladanu Đurđeviću. Malo je vjerovatno da će njih dvojica ostati u klubu, a tome je blizu Milan Dakić, koji je već počeo razgovore o produžetku saradnje sa Borcem.

- Sve će zavisiti od budžeta kojim ćemo raspolagati. Imamo kontakte sa rukovodstvom SEHA lige, ali još ništa nije dogovoreno. Sigurno je to da smo obezbijedili nastup u Čelendž kupu, gdje bismo krenuli od drugog kola. Za eventualno učešće u SEHA ligi moramo imati kvalitetan tim koji bi mogao da se dostojno suprotstavi ostalim rivalima, a za tako nešto su nam potrebna sredstva. Već sam o temi podrške razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i dogovoreno je da računamo i planiramo SEHA ligu - zaključio je prvi čovjek novog-starog šampiona BiH.

Spisak lijepih želja

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević tvrdi da je komesar Premijer lige Srđan Jović postupio na jedini mogući način, poštujući Statut, propozicije i zakon.

- Nema tu mnogo priče, Jović je uradio sve u skladu sa propozicijama takmičenja. Mi u RSRS imamo jedinstven stav dok u FBiH imaju nekoliko različitih, u zavisnosti kome šta odgovara. U principu, sve je to tamo samo “spisak lijepih želja”. Uostalom, imamo potpisan ugovor o takmičenju za narednu sezonu i toga ćemo se pridržavati - kategoričan je Umičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana