Boks u RS moramo približiti Srbiji

Milan Zubović
Boks u RS moramo približiti Srbiji

BANjALUKA - Boks nije umro i nikada neće umreti dok je entuzijasta i vraća se iz nokdauna, što je u karakteru ljudi tog sporta, riječi su predsjednika Bokserskog saveza Srbije Nenada Borovčanina poslije posjete BK Slavija za koji je nekada nastupao.

Banjalučki klub ove godine organizovao je turnir “Velikani Slavije” koji je nastavak Memorijala “Radovan Bisić”, dok Borovčanin ima ideje za iduću godinu te je ponudio konkretnu logističku pomoć.

- Sledeće godine doći će reprezentacija Srbije i iskoristiću svoj ugled da klubovi iz Rusije, Ukrajine, Italije, Francuske koji dolaze na “Beogradskog pobednika” ili “Zlatnu rukavicu” budu na turniru u Banjaluci. Ujedno, u planu nam je da organizujemo i televizijsku produkciju i to podignemo na viši nivo - rekao je Borovčanin.

Želja mu je da način rada iz Srbije približi radu u Republici Srpskoj, gdje je boks u silaznoj putanji.

- Nama je pomogao predsednik Aleksandar Vučić i da nije njega, ne bismo ostvarivali dobre rezultate. Razgovarao sam sa Miloradom Dodikom da napravimo plan kako da boks podignemo na viši nivo i da postane na nivou sistema u Srbiji. Bitno je da sarađujemo zato što mi u Srbiji jedini u Evropi imamo saradnju sa ruskom bokserskom federacijom i planiramo da nekoliko trenera iz Srpske pošaljemo u Rusiju i organizujemo bratimljenje Slavije sa nekim moskovskim klubom - kazao je Borovčanin.

Na čelu BSS nalazi se posljednje dvije godine tokom kojih je pokrenut niz projekata.

- Jedan od ciljeva nam je oživljavanje centara koje su imale dobre škole boksa, što podrazumeva kvalitetan pristup u pedagoškom, zatim i sportskom radu, da deca koja uđu u salu izađu kao bolji ljudi, a potom i kao bokseri. Mnogo nam je važno ovo prvo jer ako od njih stvorimo marljive i vredne momke, siguran sam da će postati dobri bokseri. To želimo da prenesemo u Banjaluku i zajedno sa medijima pokrenemo kampanju te posetimo osnovne i srednje škole kako bismo deci približili boks te ga omasovili - istakao je Borovčanin.
 

Šampioni

Kvalitet boksa u Srbiji ide uzlaznom putanjom, a mečevi lige prenošeni su na televiziji, dok su dvorane sve punije, a 96 klubova pokrenulo je škole boksa.

- Želja mi je da Slavija u budućnosti ima šampione i da ti šampioni dobiju državljanstvo Srbije pa da brane boje Srbije na međunarodnim takmičenjima. To dugujem Banjaluci, gde sam postao šampion Evrope, ovo je moj prostor i ovo je moj narod koji voli boks i Srbiju - rekao je Borovčanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana