Blizanci pišu košarkašku priču u mjestu na obalama Rakitnice

Sreten Mitrović
Blizanci pišu košarkašku priču u mjestu na obalama Rakitnice

ROGATICA - Ne računajući period posljednjeg rata, košarka u Rogatici ima tradiciju dužu od 65 godina. Kroz razne selekcije Amatera, kako je klub nazvan uz rođenje jula davne 1952, a kasnije preimenovan u Rogaticu, prošle su mnoge generacije košarkaša.

 

Malo mjesto, odlazak mladih nakon završene srednje škole i materijalna oskudica lokalne zajednice učinili su da Rogatica nije izrasla u veći košarkaški centar, ali je zato iz nje potekao znatan broj košarkaša koji su značili nešto u ovom sportu na nivou Republike Srpske, BiH i šire. Među njima je Goran Radonjić koji je sa svega 25 godina dogurao do najmlađeg i najboljeg košarkaškog sudije FIBA. Sadašnje stanje u ovom sportu odraz je dešavanja u manjim sredinama i KK Rogatica “hoda od prve do druge” lige Republike Srpske u kojoj su zauzeli prvo mjesto i igraće mini-ligu. Perjanice kluba, braća blizanci Nemanja i Stefan Okiljević (26), obećavaju da će ući u viši rang.

- Naš početak bio je spontan. Išli smo od sporta do sporta, da bismo se vrlo brzo zaustavili u košarci ne sluteći da će nam ona biti ljubav života. Posvetili smo joj cijelo svoje slobodno vrijeme. S njom smo rasli, pa sam “izgurao” do 201, a brat do 196 centimetara - priča pet minuta stariji Nemanja koji igra na poziciji krilnog centra, dok je Stefan bek.

Košarkom su počeli da se bave kao osnovci sa nepunih deset godina, a u vrlo kratkom periodu Nemanja je prerastao Stefana za pet centimetara, dok priznaju da su podjednaki po košarkaškom znanju.

- Kad igramo u istoj ekipi, dobro se razumijemo i dopunjavamo, ali kad smo u različitim ekipama, onda smo ljuti protivnici i tada nismo braća, a toga je bilo dosta. Sve činimo da moja ekipa pobijedi jer smo, čini se, rođeni da budemo pobjednici - pričaju Okiljevići.

Tokom karijere najviše su igrali u matičnom klubu, a branili su boje opštine na drugim takmičenjima među kojima su najznačajnije međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI) kao najveće amaterske sportske manifestacije na tromeđi opština, a sada država, BiH, Srbije i Crne Gore, odakle su obavezno donosili neku od medalja. Posebno drage su im igre 2016. kada su na Sokocu osvojili zlatnu medalju pobijedivši domaćina Sokolac Nemanjinim košem u posljednjim sekundama igre. Uživaju igrajući basket 3H3 te su pobjeđivali na turnirima u Palama, Foči, Trebinju, Sokocu, Nevesinju, Ljubuškom, Rogatici...

Vezani za Srpsku

I dok je Stefan, uz jednu višegodišnju tešku povredu, igrao u matičnom klubu, Nemanja je jedno vrijeme bio član Građanskog iz Bijeljine u Ligi BiH, Varde HE, Glasinca, a u inostranstvo nije otišao jer se nisu poklopile kockice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana