Bilbija uz rame Levandovskom

Darko Pašagić
Bilbija uz rame Levandovskom

MOSTAR - Rekord za rekordom obaraju ove sezone Nemanja Bilbija i Zrinjski, a posljednji u nizu napadač Mostaraca nadmašio je u pobjedi nad Radnikom od 4:0 u kojoj je bio trostruki strijelac.

Ovim het-trikom rođeni Banjalučanin je stigao do broja od 24 gola u sezoni, što je novi rekord Premijer lige, jer je prestigao nekadašnjeg fudbalera Sarajeva Emira Obuću. On je u sezoni 2002/03, kada je elita brojala 20 klubova, postigao 23 pogotka. Bila je ovo 13. premijerligaška utakmica u nizu na kojoj je Bilbija pogađao (20 golova u tom periodu), a ujedno i 13. uzastopna pobjeda Mostaraca, koji su tako prestigli Željezničar iz sezone 2013/14. sa 12 trijumfa.

- Nikada nisam ganjao rekorde, ali se neke stvari poklapaju, tako da praktično svakog vikenda oborim neki. Teško je reći šta se u ovoj sezoni desilo da i Zrinjski i ja naprosto eksplodiramo, ali sigurno da je tome kumovao vrijedan rad svih zajedno i odlična saradnja koju imamo sa trenerom Sergejem Jakirovićem - naglasio je Bilbija.

Pomalo nestvarno zvuči da je u ovom trenutku u svim evropskim prvenstvima od napadača Mostaraca, koji je postigao 24 pogotka na 23 susreta, po procentu bolji samo Robert Levandovski. Fantastični Poljak dao je za Bajern 31 gol na 27 mečeva Bundeslige. Više golova od Bilbije, osim Levandovskog, ima još fudbaler belgijskog Rojal Uniona Deniz Undav koji je na 32 susreta postigao 25 pogodaka.

- Nestvarno je to poređenje sa Levandovskim, jer su razlike u svim parametrima ogromne, ali je lijepo čuti taj podatak. Naravno da to godi, ali još jednom ponavljam da je to nemoguće upoređivati - nastavio je Bilbija.

Sa tri gola protiv Radnika 31-godišnji napadač je stigao do 114 pogodaka u Premijer ligi, a ispred njega je samo nekadašnji fudbaler Širokog Brijega Vagner Santos Lago koji je 125 puta tresao protivničke mreže.

- Kako su stvari krenule, ne bi bilo nikakvo čudo da ga već ove sezone prestignem, ali to me stvarno ne opterećuje. Uživam u dresu Zrinjskog, u Mostaru kao gradu, a rekordi, ako ih još bude, doći će kada bude vrijeme - dodao je Bilbija.

Jedino što nikako ne dolazi, a po mnogima mu je odavno bilo vrijeme, je poziv selektora reprezentacije BiH Ivajla Peteva napadaču Mostaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana