Besa mnogo jača nego prije osam godina

Dušan Repija
Besa mnogo jača nego prije osam godina

BANjALUKA - Rukometaši Borac m:tela igraće protiv Bese Famgas iz samoproglašenog Kosova u trećem kolu EHF Evropa kupa, odlučeno je žrijebom u Beču.

Prvi meč na rasporedu je 12. decembra kada će Banjalučani gostovati, a revanš je sedam dana kasnije u Banjaluci. Interesantno, Borac je prije osam godina igrao protiv istog rivala u prvom kolu Kupa EHF i u dva meča nije imao nikakvih problema, jer je upisao dvije ubjedljive pobjede - 31:22 u Banjaluci i 32:22 u samoproglašenom Kosovu. Međutim, Besa je od tog momenta do sada značajno napredovala, o čemu svjedoče i dvije ubjedljive pobjede protiv Bosne iz Visokog u drugom kolu ovog takmičenja (32:20, 36:18). Trener Banjalučana Mirko Mikić još se nije detaljno upoznao sa rivalom, ali je uspio da prikupi osnovne informacije.

- Za sada su nam relativna nepoznanica osim ovih rezultata sa Bosnom. To je najsvježije što imamo. Znamo da im je Nikola Prce glavni igrač. On sigurno neće biti u ekipi koja nema ambicije i sigurno nije jeftin. Trener im je Španac Huan Lopez, koji je ujedno i selektor samoproglašenog Kosova, a igrači Bese čine dobar dio te reprezentacije. Neće nam sigurno biti lako, ali se nadam da će prije svega sve proteći u najboljem redu i zašto ne, da prođemo dalje - rekao je Mikić.

Bivši igrač Borca Haris Buljina imao je priliku u dresu Bosne da osjeti kakvim kvalitetom raspolaže Besa, a sigurno će sve njegove informacije dosta olakšati pripremu Banjalučanima.

- Nisu njihove dvije ubjedljive pobjede baš realna slika, jer smo mi imali problema sa virusom korona i neposredno pred ove mečeve smo izašli iz izolacije. Bilo je peripetija prilikom putovanja, čekali smo u Tirani sedam, osam sati, tako da je sve to uticalo na rezultat. Međutim, oni su prilično jaka ekipa, Prce i pivot Kastriot Jupa 50 odsto tima. Igraju brzo, imaju dobra protok lopte, a dosta golova su nam dali iz kontri i polukontri. Vjerujem da će biti neizvjestan dvomeč - rekao je Buljina.

Direktor Borca Vladimir Branković odbacio je mogućnost da jedna ekipa bude domaćin oba meča, te naglasio da je prioritet obezbijediti uslove kako bi utakmice prošle u najboljem redu.

- Na meni je da obezbijedim ekipi sve što je potrebno za siguran put tamo, kao i da rivalu osiguram sve potrebne uslove u Banjaluci. Vjerujem da će trener spremiti taktiku i ne sumnjam da ćemo se dobro predstaviti - rekao je Branković.

Parovi

Zona 1: Ištad (Švedska) - Talin (Estonija), Neva (Rusija) - Tenaks Dobele (Letonija), Gorenje (Slovenija) - Koks (Finska), Berhem (Luksemburg) - Insignis (Austrija), Ferlah (Austrija) - Dramen (Norveška), Polva Serviti (Estonija) - Dukla (Češka), Hafnarfjordur (Island) - Robe Zubri (Češka), Granitas (Litvanija) - Povaška Bistrica (Slovačka). Zona 2: Mašeka (Bjelorusija) - Saratov (Rusija), Sport Toto (Turska) - CSM Bukurešt (Rumunija), Donbas (Ukrajina) - Antalijaspor (Turska), AEK (Grčka) - Priština (Tzv. Kosovo), Gračanica (BiH) - Holon Juvalim (Izrael), Besa Famgas (Tzv. Kosovo) - Borac (BiH), Parnas Sovolu (Kipar) - Minaur (Rumunija), Anortozis (Kipar) - Beikos (Turska). Pobjednici će obezbijediti nastup u osmini finala, a te utakmice na programu su februaru 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana