Banjalučanin Aleksandar Vuković postao šampion Poljske sa Legijom: Vatrogasac dočekao pet minuta slave

Milan Zubović
Banjalučanin Aleksandar Vuković postao šampion Poljske sa Legijom: Vatrogasac dočekao pet minuta slave

VARŠAVA - Dva kola prije kraja takmičenja Banjalučanin na klupi Legije Aleksandar Vuković stigao je do titule šampiona Poljske čime je postao treća osoba u istoriji kluba iz Varšave koji je kao fudbaler i trener stigao do tog trofeja.

Svoje trenersku misiju u Legiji započeo je prije pet godina u omladinskom pogonu da bi vrlo brzo bio priključen stručnom štabu prvog tima kao asistent. Dva puta bio je prelazno rješenje, takozvani vatrogasac, a na početku sezone konačno dobio priliku da samostalno vodi ekipu. Povjerenje je u potpunosti opravdao osvajanjem 14. titule za klub iz glavnog grada Poljske. Pobjeda od 2:0 protiv Krakovije označila je početak velikog slavlja ogromnog broja navijača kojih je na stadionu bilo 5.500 zbog mjera predostrožnosti, a sve se prenijelo na ulice Varšave.

- Čestitam igračima na tituli i zahvaljujem im što su ispunili očekivanja i pokazali kako se formira tim. Savršeno dobro sam znao šta govorim na konferenciji nakon posljednjeg meča prošle sezone. Tada su me svi zgrabili za jednu riječ, ali sam sada pokazao zašto sam to rekao. Naš klub je uradio ono što smo htjeli. Stvorili smo tim koji je u ovoj sezoni puno uradio pa je dostojan svakog divljenja i pohvale te sam uživao sa igračima. Završili smo prelazni rok krajem avgusta i tek tada smo imali igrače koje smo željeli. Znao sam da ovaj tim može sebi priuštiti da igra fudbal kao i mnogo mjeseci ranije. Malo je ljudi vjerovalo da ćemo, kada smo bili deveti, krenuti u pravom smjeru. Od jesenjeg meča sa Lehom stabilizovali smo formu i igrali kao šampioni - rekao je Vuković koji je početkom mjeseca produžio saradnju do kraja juna 2022. godine.

Šampionat Poljske jedan  je od onih koji su nastavljeni među prvima uz mjere predostrožnosti zbog pandemije.

- Virus korona bio je jedino što nas je moglo zaustaviti. Ekipa je bila u dobroj formi čak i poslije odmora, ali nakon meča sa Pjastom počeli smo da se umaramo. Nekoliko igrača borilo se sa povredama, a neki su pali u formi pa su ti faktori uticali na psihu. Osjećali smo da više ne igramo najbolje što možemo. Morali smo pronaći put do srećnog kraja, a igrači su pokazali odlučnost, karakter i osjetili da je ovo najbolji trenutak za zatvaranje šampionata - istakao je Vuković.

U trenutku prekida prvenstva bili su prvi na tabeli što su uspjeli sačuvati do kraja.

- Nekoliko odluka u drugom dijelu sezone tokom pandemije značilo je da će sezona biti produžena. Nikad nije lako osvojiti poljsko prvenstvo sa Legijom i nikada ne treba ublažiti njegovu važnost. Postoji puno lažnih mitova oko kluba. Teško je suditi o Legiji, nijedna kontroverza nije riješena u našu korist. Već nekoliko godina utakmice Kupa Poljske ne igramo kod kuće, dok bi broj šampionskih trofeja trebalo da bude oko 20, iako mnogi kažu da smo nekada bili favorizovani - kazao je Vuković.

Zajedno sa upravom napravio je odličan posao i na finansijskom planu.

- Ponosan sam što smo sa sportskim direktorom i skautima postigli vrhunske rezultate odnosno zaradili 20 miliona evra od prodaje igrača, a pri tome smo potrošili tri i po miliona na dolaske, od kojih je na Bartoša Sliša potrošeno milion i po. Vidjećemo da je ovo najbolji novac potrošen u istoriji kluba. Manje smo trošili na plate fudbalera i osoblja, a to smo činili sa razlogom što je omogućilo klubu da poboljša kvalitet i vrijednost tima. To je vrijedno naglasiti i ta svijest me držala u napetosti do kraja ove sezone - naglasio je Vuković.

Liga šampiona

Sada ih očekuje nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a grupnu fazu igrali su samo u sezoni 2016/17.

- Ako želimo da podignemo nivo igre, potrebna su nam konkretna pojačanja, odnosno pet-šest igrača na nivou Filipa Mladenovića, što će učiniti da tim napravi korak naprijed. Bez njih nećemo moći da napredujemo, jer trenutno nemamo kvalitetne zamjene - rekao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana